Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen

Gevoelens van leegte en eenzaamheid en gebrek aan motivatie leiden vaak tot groot ongemak bij volwassenen. Maar kunnen kinderen ze ook ervaren? Psycholoog Úrsula Persona vertelt er hieronder meer over.
Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen

Laatste update: 16 augustus, 2020

Gevoelens van leegte en eenzaamheid komen vrij vaak voor. We weten zeker dat je ze ooit wel eens hebt meegemaakt. Maar herken je ze ook als je kinderen ze hebben? Zij kunnen zich ook hopeloos, alleen en ongemakkelijk voelen, zelfs als er geen duidelijke reden voor is.

Dit is een moeilijk te beschrijven gevoel, maar wie het heeft ervaren, kan het gemakkelijk herkennen. Het is het gevoel dat ons leven zinloos is en geen reden, geen doel heeft. Vraag je je af of gevoelens van leegte en eenzaamheid ook invloed hebben op kinderen? Blijf lezen om erachter te komen.

Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen

Kinderen kunnen zich leeg en alleen voelen, net als volwassenen. De redenen voor dergelijk leed lijken veel meer op de gevoelens die volwassenen ervaren dan we denken.

We lijden bijvoorbeeld allemaal als we ons niet geaccepteerd voelen door onze nabije kringen. Het leidt ertoe dat we dat veelvoorkomende gevoel van leegte ontwikkelen dat we gewoon niet kunnen vullen of niet weten hoe dat te doen. Hetzelfde gebeurt bij kinderen.

Veel kinderen voelen geen genegenheid van de figuren waar ze aan gehecht zijn, waardoor ze een emotioneel vacuüm ontwikkelen dat in veel gevallen een affectief deprivatiesyndroom wordt.

Het is een psychologische onbalans die optreedt wanneer het kind lijdt aan emotionele deprivatie. Ze uiten het vervolgens met vijandig gedrag jegens hun gehechtheidsfiguren. Ze doen dit met gevoelens van afhankelijkheid, angst, jaloezie en ontevredenheid of een constante behoefte aan genegenheid.

Als ouders doet niets ons meer pijn dan te weten dat onze kinderen zich zo voelen. Daarom zijn er enkele dingen die we eraan kunnen doen om te voorkomen dat ze zich emotioneel leeg voelen. Als ouders moeten we proberen ervoor te zorgen dat onze kinderen zich zo veilig en geliefd mogelijk voelen.

Hoe gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen te voorkomen

Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen

Het is waar dat, hoe vaak we het ook proberen, het soms moeilijk is om ons schema af te stemmen op dat van onze kinderen. Onze dagelijkse taken, werkschema’s, die Franse lessen die je graag wou doen, de sportschool, lichaamsbeweging en huishoudelijke taken eisen hun tol van ons gezinsleven.

Soms hebben we alleen een vaste agenda nodig waarmee we ons leven en dat van onze kinderen in overeenstemming kunnen brengen. Dit tijdgebrek heeft namelijk een enorme impact op de noodzaak om voor onze familiebanden te zorgen. Hieronder volgen enkele richtlijnen om je bewust te worden van deze realiteit en het te voorkomen.

Geef je kinderen het gevoel dat ze belangrijk zijn en laat ze zien hoeveel je van ze houdt

Het is essentieel dat je kinderen zich geliefd en belangrijk voelen. Zinnen als “ik hou zo veel van jou” of “ik voel me geweldig als je me knuffelt als ik thuiskom,” zullen ervoor zorgen dat ze zich goed voelen en zal hun welzijn een boost geven. Bovendien bevorder je een veilige affectieve band en verbeter je hun gevoel erbij te horen.

Breng samen quality time door

Geef ze je volledige aandacht. Schakel je mobiele telefoons uit. Voer echte, intieme en transcendente gesprekken. Praat over het leven, dromen en doelen. Als je jouw gedachten met hen deelt, zal dit ertoe leiden dat zij hun gedachten met jou delen.

Doe leuke dingen voor je kinderen anders dan dingen voor ze te kopen of te geven

Jouw tijd en aandacht hebben is waardevol voor hen, maar het moet wel quality time zijn. Er zijn veel eenvoudige dingen die je ze kunt geven, zonder dat je geld of tijd hoeft te investeren.

Bel ze bijvoorbeeld op als je onderweg naar huis bent, laat ’s ochtends een briefje achter waarin je ze een goede dag wenst, of haal ze vóór hun buitenschoolse activiteiten op om iets onverwachts met ze te doen.

Kind voelt zich geliefd

Op veerkracht!

Bij kinderen heeft emotionele leegte meer te maken met het ontbreken van adequate liefdesbanden en niet zozeer met een gebrek aan betekenis of een onzeker gevoel over de toekomst. Helaas voor hen zal ook dit uiteindelijk komen.

Dus wanneer een kind zich veiliger en geliefd voelt, zal het gemakkelijker voor hem zijn om een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfkennis te ontwikkelen.

Dit zal ook leiden tot een adequaat gevoel van veiligheid in hun relaties, waardoor ze waarschijnlijk veerkrachtiger volwassen zullen worden. Op veerkracht! Het is een geweldige vaardigheid die hen ongetwijfeld zal helpen hun leven met een betere instelling onder ogen te zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.