Liefdevolle woorden zeggen tegen kinderen

Het is belangrijk om met liefdevolle woorden tegen je kinderen te praten. Zo kunnen ze opgroeien tot gezonde, gelukkige volwassenen.
Liefdevolle woorden zeggen tegen kinderen

Laatste update: 28 mei, 2020

Geef me liefdevolle woorden wanneer je maar kunt, zodat de taal van de emoties zo snel mogelijk de boventoon kan voeren. Praat vriendelijk tegen me.

Zonder je stem te verheffen, maar met de vastberadenheid van iemand die me kan overtuigen van alles waartoe ik in staat ben. Praat nogmaals met een glimlach tegen me. Op deze manier kan ik snel leren dat liefde in deze wereld overheerst, en niet angst.

Vivette Glover, een perinatale psycho-bioloog van het Imperial College of London, geeft aan dat emotionele opvoeding al in de baarmoeder begint. Dit lijkt misschien een beetje verrassend of zelfs moeilijk te geloven.

Tijdens het derde trimester is de baby erg gevoelig voor de stemmen die hem van buitenaf bereiken. Het vruchtwater is een zeer goede geluidsdrager. De kleine foetus kan de taal nog niet verstaan. Toch is het zeker in staat om de emotionele lading te voelen, die bepaalde tonen en woorden met zich meebrengen.

Het is makkelijker om sterke kinderen op te voeden dan gebroken volwassenen te repareren.

-Frederick Douglas-

Als we op de wereld komen, hebben we een nauwe band met de stem van onze moeder en de emotionele wereld die samen ging met de geluiden die we hoorden tijdens de eerste maanden van onze ontwikkeling. Daarom zijn we geen vreemdelingen in een vreemd land. Baby’s kunnen al de grote kracht voelen die liefdevolle woorden bevat.

Michel Odent, de bekende Franse verloskundige, herinnert ons eraan dat het even belangrijk is om de emotionele wereld van de zwangere vrouw te begrijpen als het is om je zorgen maken over haar regelmatige controle.

Hetzelfde geldt voor kinderen van twee, drie of vijf jaar. We kunnen hen het allerbeste geven. We kunnen zorgen voor goede kleding, een evenwichtige voeding, speelgoed dat een vroege stimulatie bevordert…

Als je de kinderen echter niet voedt met liefde, veiligheid en vertrouwen door middel van een taal die gevuld is met emoties, zal dat kind niet groeien zoals het zou moeten.

De hersenen zullen tekortkomingen ontwikkelen en leegtes ervaren, die ze op andere manieren invullen zodra ze de puberteit of volwassenheid bereiken. We raden je aan om hierover na te denken.

Liefdevolle woorden

Praat lief met me, praat tegen me zonder me pijn te doen

Woorden zullen je niet doden, maar ze hebben een groot potentieel om pijn te doen. Dat weten we allemaal. We hebben dit allemaal wel eens meegemaakt. Ondanks dat we hier heel duidelijk over zijn, zijn we soms onzorgvuldig met de manier waarop we met onze kinderen of zelfs met onze tieners praten.

Taal heeft de kracht om een specifiek soort architectuur te creëren binnen de hersenen van jongeren. Dit is iets wat we nooit mogen verwaarlozen, als ouders, grootouders of opvoeders.

Het onderwijzen van de geest zonder het hart te onderwijzen is helemaal geen onderwijs.

-Aristoteles-

Een naar woord, een woord van minachting, een “Je doet alles verkeerd,” “Je bent het domste kind in de klas” of “Je bent vermoeiend, laat me alleen.” Deze woorden laten een litteken achter in de emotionele wereld van een kind, tot op het punt dat het een staat van weerloosheid, stress of zelfs depressie creëert.

Experimenten, zoals die van de Atlanta Speech School, bewijzen dat zoiets simpels als het gebruik van positieve taal meer toegewijd gedrag in hun studenten bevordert. Het dwingt hen om vooral een positievere kijk op zichzelf te hebben om tegenslag te kunnen overwinnen in het leven.

Het meest ingewikkelde aspect van dit alles is dat helaas niet alle ouders in staat zijn om liefdevolle woorden tegen hun kinderen te zeggen. Om liefdevolle woorden te gebruiken heb je nodig:

  • Intuïtie
  • Wil
  • Tijd
  • Geduld

Het vereist vooral dat je als een vrouw of man geleerd hebt om een ​​waardige respectvolle ouder te zijn. Een ouder die niet alleen dat kind lichamelijk laat groeien, maar ook om het vertrouwen, zelfbeeld en emotionele intelligentie te laten groeien.

Een kind knuffelt met een vis

De sleutels tot liefdevolle woorden voor kinderen

Daniel Goleman legt in zijn boek Childhood Emotional Intelligence uit dat volwassenen soms een positieve versterking zo vaak kunnen gebruiken dat het zijn waarde verliest. Kinderen zijn erg goed in het onderscheiden van de authenticiteit of het simpele gebrek aan interesse.

Als een moeder of een vader tegen hun 8-jarige kind zegt: “Ja, ja. Het is een heel mooie tekening,” zonder zelfs maar naar het papiertje te kijken omdat ze haast hebben, houdt dat kind zich niet vast aan de boodschap. Ze houden echter wel vast aan de houding die zijn ouders hem lieten zien.

Het gebruik van liefdevolle woorden houdt niet in dat je positieve modewoorden gebruikt. Het betekent de tijd nemen, opletten en vooral weten hoe je je moet verbinden.

Liefdevolle communicatie houdt als belangrijkste strategie ditzelfde element in: weten hoe je je moet verbinden met het verstand, de emoties en de hersenen van onze kinderen. We zullen uitleggen hoe.

Een kind met een tovenaar

De grondbeginselen om je via emotionele taal met kinderen te verbinden

Vaak maken we, bijna zonder het te merken, gebruik van weinig pedagogische strategieën met kinderen. Dit doen we echter niet altijd met slechte bedoelingen. We begrijpen simpelweg we nog steeds niet hoe kinderen informatie verwerken of welke behoeften ze in elke fase van hun persoonlijke groei hebben.

Dit zijn enkele zeer eenvoudige strategieën om te implementeren:

  • Vermijd lange speeches. Als je je kind iets moet leren, corrigeer hem dan en leg het uit op een concrete manier. Denk aan de dertig seconden-regel. Dat is de maximale hoeveelheid tijd dat een jong kind ergens aandacht aan kan besteden.
  • Meerdere waarschuwingen geven is nutteloos. Moeders en vaders die dagelijks erg onder druk staan zijn erg normaal. Deze ouders hebben vaak kinderen die er lang over doen om te “reageren.” Dit komt, omdat ze het grootste deel van hun tijd besteden aan het uitoefenen van druk: opschieten, opstaan, aankleden, dit doen, dat doen…
  • Liefdevolle woorden in de vorm van een bevel zal ons nooit in staat stellen om contact te maken met onze kinderen. Kinderen weten dat het ene bevel gewoon wordt opgevolgd door het andere. Voor hen is het dus niet de moeite waard om het eerste te gehoorzamen. Dit is niet goed. Je kunt kinderen niet haastig opvoeden, maar wel met geduld en liefde. Soms is het voldoende om een eenvoudige aanwijzing te geven met strengheid, liefde en een goed doordacht doel om bepaald gedrag te bevorderen.
  • Luister naar je kinderen als ze tegen je praten. Laat ze merken dat elk woord dat ze zeggen belangrijk voor je is. Laat de wereld om je heen stoppen. Er is geen haast bij. Heb geduld.
  • Spreek de naam van je kind uit met genegenheid. Maak geen gebruik van eenvoudige of neerbuigende antwoorden als je reageert.

De dialoog die je met je kinderen voert, moet hen wakker schudden, hen een dosis nieuwsgierigheid en ontdekking geven. Het moet hen een gevoel van genegenheid geven, zodat ze een veiliger, voller en gelukkiger bewustzijn kunnen ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.