Enkele merkwaardige feiten over vriendelijkheid

Vriendelijkheid is een van de sterkste krachten ter wereld. Het is zelfs niet overdreven om te zeggen dat het dankzij de vriendelijkheid van anderen is dat velen van ons zelfs hier zijn. In dit artikel noemen we enkele merkwaardige feiten die verband houden met deze deugd.
Enkele merkwaardige feiten over vriendelijkheid
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 28 april, 2023

Vriendelijkheid is een van de meest waardevolle deugden. Dat komt omdat het een bron van voldoening is, zowel voor degenen die het beoefenen als voor degenen die ervan profiteren. De geschiedenis van de mensheid zit vol wrede episodes. Gelukken waren er ook vriendelijke daden die vaak de loop der gebeurtenissen volledig hebben veranderd en het leven van veel mensen hebben veranderd.

Een van de bekendste daden van vriendelijkheid was die van Oskar Schindler. Zijn acties vormden de inspiratie voor de beroemde film Schindler’s List. Deze man wist tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van ongeveer 1.200 Joden te redden, waarbij hij tegelijkertijd zichzelf in gevaar bracht. Daarom kreeg hij in 1963 de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren.

Een andere episode waarin goedheid doorscheen vond plaats in 2020. De Ieren schonken namelijk een groot bedrag aan de Navajo en Hopi families, twee Amerikaans-Indiaanse gemeenschappen, die sterk verarmd waren door de gezondheidscrisis.

Ze deden dit als reactie op de vrijgevigheid van deze gemeenschappen, die in 1847, ondanks dat ze extreem arm waren, 170 dollar inzamelden en naar Ierland stuurden om te helpen tijdens The Great Famine.

Antropoloog Oliver Curry, van de Universiteit van Oxford (VK), stelt dat vriendelijkheid geworteld is in onze essentie als soort. Dat komt omdat de mens een sociaal dier is.

De moderne wetenschap heeft nog geen kalmerend medicijn geproduceerd dat zo effectief is als een paar vriendelijke woorden.” 

Sigmund Freud

Handen met hart van bloemen
Het onderwerp van onze vriendelijke aard is een van de grote thema’s van de moderne filosofie.

Enkele merkwaardige feiten over vriendelijkheid

Er wordt gezegd dat vriendelijkheid besmettelijk is. Het lijkt er inderdaad op dat we gevoeliger zijn voor de behoeften van anderen als we leven in een omgeving waar vriendelijkheid, consideratie en vrijgevigheid de boventoon voeren. Het welzijn dat deze gedragingen teweegbrengen is voldoende om vriendelijk gedrag te inspireren, te stimuleren en te versterken.

Vriendelijkheid is een deugd van gelukkige mensen. Je kunt het ook andersom uitdrukken: geluk leidt tot vriendelijkheid. In de regel zorgt vriendelijk zijn voor anderen ervoor dat we ons beter voelen over onszelf. Tegelijkertijd voedt dit onze gevoelens van vreugde en welzijn. De deskundige, Richard Layard, ook van de Universiteit van Oxford, beweert dat “Als je je goed wilt voelen, doe dan goed.”

Genetica en vriendelijkheid

Er wordtbeweerd dat vriendelijkheid ook verband houdt met genetica. Wetenschappers van de Universiteit van Bonn (Duitsland) voerden in dit verband een onderzoek (Engelse link) uit. Zij ontdekten dat personen met een specifiek gen, bekend als COMT, twee keer zo vriendelijk zijn als personen zonder deze genetische component.

Evenzo voerde psycholoog Gary Lewis van de Universiteit van Edinburgh (VK) een ander onderzoek uit (Engelse link) dat werd gepubliceerd in Biology Letters. De onderzoekers bestudeerden het gedrag van bijna 1000 identieke en niet-identieke tweelingen. Ze hielden rekening met zowel de genetische component als de gezinsomgeving.

De resultaten gaven aan dat bij de vrouwelijke tweelingen de genetische factor 48 procent van hun prosociale of vriendelijke gedrag beïnvloedde. Bij de mannelijke tweeling was die invloed slechts 20 procent. Hoewel het onderzoek niet overtuigend is, suggereert het wel het belang van de genetische component.

Verder is ook ontdekt dat vriendelijkheid en altruïstisch gedrag samenhangen met een specifiek gebied in de hersenen. Dat deel noemt men de cortex cingularis antrior subgenialis.

Knuffelen
De subgenual anterior cingulate cortex lijkt het enige gebied te zijn dat het lichaam activeert wanneer iemand iets doet waar een ander meer baat bij heeft dan hijzelf.

Het konijn-effect

The Rabbit Effect is de titel van een boek van Columbia University psychiater, Kelli Harding. Dit werk werd geïnspireerd door een laboratoriumongeluk in Nieuw-Zeeland. Het gebeurde in 1978 toen Dr. Robert Nerem een experiment uitvoerde met konijnen.

De wetenschapper stelde voor om de relatie tussen een vetrijk dieet en de gezondheid van het hart te bestuderen bij een groep witte konijnen. Na enige tijd analyseerden de onderzoekers vervolgens de hoeveelheden vetafzettingen in de bloedvaten van de dieren. De meeste konijnen hadden de verwachte resultaten: hoge cholesterolwaarden. Een kleine groep was echter gezonder dan de anderen.

Het verrassende resultaat bracht hen ertoe verschillende hypotheses te onderzoeken. Uiteindelijk concludeerden ze dat dit afwijkende resultaat te wijten was aan het feit dat de groep gezonde konijnen. Die waren onder de hoede geweest van een postdoctoraal student die erg aanhankelijk met hen was geweest. Deze resultaten zijn herhaald. Zo krachtig is de kracht van vriendelijkheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lewis, G. J., & Bates, T. C. (2011). A common heritable factor influences prosocial obligations across multiple domains. Biology Letters, 7(4), 567-570.
  • Palacios, J. M. (2008). Bondad moral e inteligencia ética: nueve ensayos de la ética de los valores. Bondad moral e inteligencia ética, 1-155.
  • Reuter, M., Frenzel, C., Walter, N. T., Markett, S., & Montag, C. (2011). Investigating the genetic basis of altruism: the role of the COMT Val158Met polymorphism. Social cognitive and affective neuroscience, 6(5), 662-668.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.