Dankbaarheid is een deugd

Weten hoe je dankbaarheid kunt uiten, betekent dat je zelf een gelukkiger leven zult hebben.
Dankbaarheid is een deugd
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Dankbaarheid is een daad die voortkomt uit een nobel hart, van degenen die zowel de eenvoud als de complexiteit van het leven weten te waarderen. Die mensen die de tijd en acties van anderen waarderen, maar ook zichzelf.

Dankbaarheid is een van de kostbaarste bezittingen. Het gaat om daden van vriendelijkheid, vrijgevigheid en erkenning. Een manier om vanuit liefde op het leven te reageren met grote regeneratieve krachten.

Dankbaarheid is de mooiste bloesem die uit de ziel komt.”

-Henry Ward Beecher-

Het geschenk van dankbaarheid

Dankbaarheid houdt in dat je de tijd neemt om bewust de complexiteit van het leven te waarderen. Het is een uitstekende manier om te stoppen met concentreren op negatieve situaties en je te concentreren op alles wat goed is, dat je waardeert en gewoon aan je zijde hebt.

Hartvormig blad de liefde van je leven

Dankbaarheid is het geschenk van degenen die, ondanks alles, in staat zijn te waarderen wat hen is gegeven. Het maakt niet uit of ze een slechte dag hebben, of iemand ze in de steek heeft gelaten, of dat de omstandigheden tegen hen zijn, degenen die dankbaarheid tonen, kunnen het licht zien, zelfs in de donkerste stormen.

Ze hebben een goede bewuste waarneming en weten zich te distantiëren van allerlei vormen van slachtofferschap.

Bovendien weten dit soort mensen te bedanken voor wat fundamenteel en transcendentaal is. Ze weten onderscheid te maken tussen wat overbodig is en wat nodig is. Ze weten dat het niet belangrijk is wat ze bezitten, maar de tijd die ze met anderen doorbrengen en de dingen die ze doen. Sterker nog, ze weten hoe ze moeten definiëren wat de moeite waard is.

Dankbaarheid en liefde

Dankbaarheid is een essentieel aspect van liefde. Lao-Zi definieerde het als ‘de herinnering aan het hart’. Het is een cruciaal aspect van gelukkig zijn dat je van allerlei beperkingen verwijdert en je aanmoedigt om van binnenuit te groeien.

Er zijn twee manieren om te bedanken. De ene is automatisch, een formele dank die voortkomt uit een sociale norm en die je de neiging hebt om links, rechts en in het midden te verdelen. Bijvoorbeeld een bedankje voor een uitnodiging voor een etentje of een smeekbede aan je kind om dankbaarheid te tonen voor het ontvangen van een cadeau. Het is het typische hoffelijke bedankje.

De andere manier van bedanken komt overeen met de dankbaarheid die uit je geweten en je hart komt. Het is het oprechte en authentieke soort ‘dankjewel’ dat uitdrukt hoeveel je waardeert wat de ander heeft gedaan. Het getuigt van echte erkenning en waardering voor hen.

Dankbaarheid stelt je in staat om de waarde van dingen, anderen en jezelf te erkennen. Dat komt omdat bedanken uiteindelijk liefde is. Bovendien stelt deze deugd je in staat om gezonde en diepe banden aan te gaan.

Volgens onderzoek (Engelse link) aan de Universiteit van Georgia (Griekenland) is dankbaarheid een belangrijk ingrediënt om het leven als koppel te verbeteren. Ted Futris, de co-auteur van de studie, bevestigde dat het gevoel gewaardeerd en gewaardeerd te worden door de partner rechtstreeks van invloed is op de persoonlijke perceptie van de relatie, de interesse erin en de overtuiging dat het zal duren.

Zoals je kunt zien, is de kracht van dankzegging niet te overzien. Door dit te doen, waardeer je anderen, je omstandigheden en alles wat je hebt. Aan de andere kant, door het te ontvangen, voel je je gewaardeerd en erkend.

Niets is eervoller dan een dankbaar hart.

Seneca

Paar dat elkaar omhelst

Danken: de sleutel tot een gelukkig en gezond leven

Dankbaarheid verandert de manier waarop je zowel naar je leven als naar jezelf kijkt. Dankzij deze deugd worden moeilijke situaties die je op andere momenten als ondraaglijk beschouwde, getransformeerd. Gaandeweg worden ze duidelijker en zie je kansen om plaats te maken voor verandering. Op deze manier voel je je beter over jezelf en je relatie met de wereld.

Dankbaarheid vervult je hart met vreugde en stelt je in staat om betere beslissingen te nemen, zonder afleiding. Het is afhankelijk van waar je je aandacht op richt.

Als je bijvoorbeeld een visie van pessimisme en schaarste aanneemt, zal je hele wereld niet leuk zijn. Als je er echter voor kiest om naar de overvloed en al het goede om je heen te kijken, zal je wereld er heel anders uitzien. Vrijgevigheid, vreugde en geluk zullen heersen.

Het is waar dat je het lijden en de moeilijkheden van het leven niet kunt ontkennen, maar evenmin kun je de overvloed om je heen ontkennen. Dankbaarheid gaat over leren er bewust van te zijn en te stoppen met focussen op het ‘halflege glas’.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met elke avond dankbaar te zijn voor tien tot twintig dingen die je gedurende de dag zijn overkomen. Ze hoeven niet verbazingwekkend te zijn, alleen kleine dingen die je blij maken om te leven.

Dankbaarheid is niet alleen de grootste deugd, maar de ouder van alle andere.”

-Marcus Tullius Cicero-

Danken is een geschenk aan anderen en aan jezelf. Vergeet niet. Want wanneer dankbaarheid een manier van leven wordt, wordt geluk de norm.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.