Waarom ben je bang voor verandering?

Angst voor verandering is natuurlijk. Waarom gebeurt het echter? Zitten er andere angsten achter? In dit artikel bespreken we zes mogelijke redenen om bang te zijn voor verandering.
Waarom ben je bang voor verandering?

Laatste update: 04 september, 2021

Je zult in je leven veel beslissingen nemen. Ze leiden je langs verschillende paden. Achter deze beslissingen, die niet altijd gemakkelijk te nemen zijn, schuilt verandering. Dan verschijnt er angst. Maar waarom ben je bang voor verandering? Wat gebeurt er in jou dat je bang maakt en verlamt? In dit artikel hebben we het over zes mogelijke oorzaken.

Waarom ben je bang voor verandering?

Achter je angst voor verandering kunnen diepere angsten schuilgaan. Angst om je nieuwe omstandigheden misschien niet aan te kunnen, of om niet de middelen te hebben om weer gelukkig te zijn. Je kunt ook andere emoties voelen. Bijvoorbeeld verdriet over het gevoel van verlies of onzekerheid. Als je wilt begrijpen wat de oorzaak van je angsten kan zijn, zijn hier zes mogelijke verklaringen.

Een vrouw die er angstig uitziet, misschien bang is voor verandering

Je weet niet hoe je met nieuwe of andere situaties om moet gaan

Niet weten hoe je met een nieuwe situatie om moet gaan, is een van de mogelijke redenen om bang te zijn voor verandering. Dit komt omdat wat je niet begrijpt, je vaak bang maakt.

Verandering komt met een nieuwe realiteit. Als je het gevoel hebt dat je niet voldoende bent toegerust om ermee om te gaan, kun je bang worden. In feite is dit vaak te wijten aan een gebrek aan vertrouwen in je eigen kunnen.

Verandering betekent verlies

Verlies zit vaak achter verandering. Je nieuwe realiteit komt omdat de oude niet werkte of niet was wat je wilde.

Dit betekent verlies lijden. Het kan bijvoorbeeld van een geliefde, een partner, een baan of een huis zijn. Met dit verlies begin je te rouwen. Dit proces stelt je in staat om het verlies te accepteren en te integreren in je nieuwe realiteit.

Angst om ongelijk te hebben

Angst om ongelijk te hebben is een andere reden waarom je misschien bang bent voor verandering. Verandering betekent een nieuwe fase, een reorganisatie van je omstandigheden, of een aanpassing daarvan.

Daarom ben je misschien bang dat de beslissingen die je moet nemen misschien niet de ‘juiste’ zijn. Aan de andere kant vindt verandering vaak plaats door beslissingen die je hebt genomen. In dit geval kan je angst betrekking hebben op de zorg dat deze beslissingen niet ideaal waren.

Weerstand tegen loslaten

Een beslissing nemen om je leven te veranderen, houdt vaak in dat je andere routes loslaat die je had kunnen nemen. Natuurlijk is dit niet altijd gemakkelijk.

Een weerstand om los te laten of het gevoel dat je dingen anders had kunnen doen, kunnen verklaren waarom je bang bent voor verandering. Het is alleen maar natuurlijk. Bovendien ben jij misschien een van de minder flexibele mensen die moeite hebben met verandering.

“Als we willen dat de dingen blijven zoals ze zijn, zullen de dingen moeten veranderen.”

Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Angst voor kritiek of afwijzing

Je bent misschien bang om bekritiseerd te worden voor de beslissing die je hebt genomen. Aan de andere kant ben je misschien bang dat je afgewezen zult worden op het nieuwe pad dat je hebt gekozen en dat je dierbaren je niet zullen steunen.

Angst voor afwijzing gaat vaak schuil achter angst voor verandering. Je moet echter uit je eigen beslissingen kiezen wat je wilt in het leven, omdat ze ergens toe leiden. Angst leidt nergens toe.

Geen controle hebben

Bij verandering ervaar je vaak een controleverlies. Er komt inderdaad een nieuwe onbekende realiteit aan, en je zou het gevoel kunnen hebben dat je de controle over de situatie kwijt bent.

Over het algemeen voelen mensen zich graag de baas over hun eigen lot, ook al is dit op zichzelf al een waanvoorstelling. Hoe dan ook, je wilt waarschijnlijk het gevoel hebben dat je de touwtjes in handen hebt. Om deze reden kan het gevoel dat bepaalde dingen niet langer van jou afhankelijk zijn, je van streek maken.

Een man die er gestrest uitziet

Hoe om te gaan met de angst voor verandering?

Hier is geen magische formule voor. Daarnaast is ieders situatie uniek. Sommige ideeën kunnen je echter helpen wanneer je voor verandering staat en je je angstig voelt:

  • Bereid je mentaal voor op de nieuwe situatie. Neem even de tijd om het te visualiseren.
  • Vraag jezelf af wat je nodig hebt, zowel emotioneel als materieel.
  • Vertrouw op je persoonlijke bronnen en copingstrategieën.
  • Als je iets bent verloren, sta jezelf dan toe om te rouwen.
  • Voel de angst. Wees er niet bang voor. Praat ermee en probeer er betekenis in te vinden.
  • Focus op je nieuwe realiteit.

Er zullen altijd veranderingen in je leven zijn. Om deze reden is het belangrijk om je bewust te zijn van de angst die je zou kunnen voelen en deze de ruimte te geven.

“De veranderingen waar we het meest bang voor zijn, kunnen onze redding bevatten.”

-Barbara Kingsolver-

In feite is het volkomen normaal om bang te zijn voor verandering. Inderdaad, soms kan het je echt door elkaar schudden. Je moet echter altijd proberen betekenis te vinden in de nieuwe realiteit waarmee je wordt geconfronteerd. Wellicht ook interessant voor jou

Conceptuele veranderingstheorie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Conceptuele veranderingstheorie

De conceptuele veranderingstheorie dient om leraren te helpen wetenschap beter te onderwijzen en onjuiste intuïtieve theorieën onderuit te halen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kübler-Ross, E., & Kessler, D. (2016). Sobre el duelo y el dolor. Luciérnaga.
  • Öhman, A. (2000). “El miedo y la ansiedad: evolutiva, cognitiva y perspectivas clínicas”. En Lewis, Michael; Haviland-Jones, Jeannette M. Manual de emociones . Nueva York: The Guilford Press. pp. 573-93.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.