Kun je te veel vertrouwen hebben in iemand?

Het is mogelijk om te veel vertrouwen te hebben, maar dat betekent niet dat het verkeerd is om andere mensen te vertrouwen. De echte schuldige is de persoon die je dingen laat geloven die niet waar zijn, de persoon die opzettelijk liegt en je manipuleert. Vertrouwen is een kostbaar en kwetsbaar iets dat sommige mensen durven te bezoedelen.
Kun je te veel vertrouwen hebben in iemand?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Heeft iemand je ooit wel eens beschuldigd van het te veel vertrouwen hebben in alles en iedereen? Veel mensen denken dat vertrouwen hebben in anderen iets slechts is. Mogen anderen jou echter ‘naïef’ noemen omdat jij mensen wel vertrouwt?

Het antwoord is “niet altijd.” Vertrouwen geven en verwachten is geen vergissing. Mensen die liegen en anderen misleiden zijn echter degenen die de schuld zouden moeten krijgen.

Laozi zei dat degenen die niet genoeg vertrouwen hebben ook het vertrouwen van anderen niet waard zijn. Tot op zekere hoogte moet iedereen andere mensen vertrouwen als ze in deze wereld met elkaar op willen kunnen schieten.

Zonder deze steun zou je in een wereld van permanente angst en ongerustheid leven. Zonder vertrouwen zou niemand bijvoorbeeld ooit achter het stuur van een auto gaan zitten, of het openbaar vervoer nemen of hun kinderen op school afzetten.

Een aanzienlijk deel van onze cultuur en beschaving is gebaseerd op het vertrouwensbeginsel. Hoewel je het de meeste dagen als vanzelfsprekend beschouwt, is het de basis van veel van wat je doet.

Het goed kunnen vinden met andere mensen, het verminderen van angst en onzekerheid in je relaties verminderen, enzovoort. Vertrouwen is tenslotte een dagelijkse sprong in het diepe die je maakt met je ogen dicht en met je hart open.

Dat is waarom het zo pijnlijk kan zijn als je een slechte ervaring hebt en iemand jou de schuld geeft dat je te veel vertrouwt. Je moet dan niet alleen omgaan met je teleurstelling, maar je begint ook aan je acties en aan jezelf te twijfelen. “Was ik te naïef?” “Hebben ze de wol over mijn ogen getrokken?” “Had ik cynischer moeten zijn?”

”Je moet vertrouwen hebben en geloven in mensen of het leven wordt onmogelijk.”

-Anton Checkhov-

Te veel vertrouwen hebben in een nieuwe partner kan verkeerd gaan

De kracht van emoties

Je zou kunnen zeggen dat het woord ‘vertrouwen” een van de mooiste woorden is die er zijn. Deze term definieert het vermogen van mensen om verbindingen te maken op basis van veiligheid en de affectie van anderen. Daarnaast houdt vertrouwen ook actie in. Je durft je zonder angst of zorgen tot andere mensen te verhouden.

Dat gezegd hebbende, er is interessant onderzoek beschikbaar over vertrouwen in onze samenleving. Volgens psycholoog Joe Bavonese van het Relationship Institute in Royal Oak, Michigan, hebben mensen de afgelopen tien jaar minder vertrouwen in elkaar gekregen.

Eén factor die dit fenomeen verklaart, is de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren. Nieuwe technologie geeft je namelijk toegang tot een enorme hoeveelheid informatie en maakt het ook mogelijk om veel meer mensen te ontmoeten. Geen van deze dimensies is echter 100% betrouwbaar.

Het lijkt ook alsof het leven in dergelijke onzekere tijden je relaties kan beïnvloeden. Dingen zijn economisch, sociaal en politiek onstabiel, dus het is logisch dat je een beetje meer op je hoede bent, je bent wat voorzichtiger.

Toch lijkt het alsof veel mensen overdreven veel vertrouwen in anderen hebben. Maar wat betekent dat precies? Wat zijn de grenzen? Waar trek jij de grens?

Emotioneel en cognitief vertrouwen

Wanneer je vertrouwen opbouwt, doe je dit via twee zeer concrete dimensies. De eerste is emotioneel vertrouwen, dat gevoed wordt door emoties. Het is dat intuïtieve gevoel wanneer je besluit dat je iemand vertrouwt omdat je hart dit ingeeft en omdat je je goed voelt bij deze persoon.

Cognitief vertrouwen is wanneer je oordeel, gedachten en overtuigingen toevoegt aan de emotionele dimensie die al aanwezig is. Dit is een meer praktisch en objectiever evaluatieproces die de redenen waarom je iemand vertrouwt of niet overweegt.

Zoals de studie van Jennifer Dunn van de Universiteit van Californië uitlegt, leunen mensen die te veel vertrouwen hebben vaak te zwaar op de emotionele dimensie. Je oordelen weerspiegelen echter niet altijd de realiteit. Misschien beperk je jezelf tot het luisteren naar je emoties en kun je geen rekening houden met andere, meer objectieve factoren.

Zie het mooie in anderen

Je kunt bijna nooit te veel vertrouwen hebben

Dus, als je anderen vertrouwt is dit eigenlijk bijna nooit een vergissing. Vergeet namelijk niet dat je hersenen een sociaal orgaan zijn, ontworpen om verbinding te maken met anderen en relaties op te bouwen die cruciaal zijn om te overleven.

Vertrouwen is een fundamenteel onderdeel van het mens zijn. Dat is de reden waarom teleurstelling, verraad en leugens zo traumatisch kunnen zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele situaties waar je te goed van vertrouwen kunt zijn. Laten we kijken wat deze zijn.

Wanneer je geen rekening houdt met ervaringen uit het verleden

Iemand vertrouwen nadat deze persoon je meerdere keren heeft teleurgesteld, is een vergissing. Ervaring is namelijk de beste adviseur. Niemand moet echter te streng voor zichzelf zijn als hij een fout maakt.

Het leven betekent namelijk struikelen en vallen en vertrouwen stellen in de verkeerde mensen. Wanneer deze dingen gebeuren, moet je altijd nadenken en van de situatie leren wat je kunt. Iedere keer over dezelfde steen struikelen is voor niemand goed.

Wanneer je vergeet dat dat het goed is om kieskeurig te zijn over je relaties

Te goeder trouw zijn betekent soms dat je jezelf blootstelt aan mogelijke schade. Daarom is het goed om kieskeurig te zijn bij het het kiezen van je vrienden en partners. Om dat te doen, is het handig om de drie principes van vertrouwen te onthouden:

  • Vertrouwen is weten dat je het verdient om ondersteuning en hulp te krijgen wanneer je het nodig hebt of erom vraagt.
  • Het is je gedachten kunnen delen zonder te worden beoordeeld of te worden verraden.
  • Tot slot betekent het weten dat de ander je geen kwaad zal doen.
Vrienden hebben plezier

Als conclusie kunnen we zeggen dat we allemaal andere mensen moeten kunnen vertrouwen. Zonder die dagelijkse ondersteuning zou het leven te moeilijk zijn. Probeer dus je best te doen om het soort persoon te zijn dat anderen kunnen vertrouwen en zorg ervoor dat degenen die je vertrouwt je vertrouwen waardig zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Egoïsme in de liefde: geef me alles in ruil voor niets
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Egoïsme in de liefde: geef me alles in ruil voor niets

Egoïsme in de liefde veroorzaakt ravage en laat littekens achter. Op tijd reageren is de enige uitweg uit dit soort relaties.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.