18 van de beste uitspraken over nieuwsgierigheid

Wat betekent nieuwsgierigheid voor jou? Waar leidt het je heen? We brengen je 18 van de beste zinnen over nieuwsgierigheid, zodat je meer kunt ontdekken over dit aangeboren verlangen om te weten.
18 van de beste uitspraken over nieuwsgierigheid

Laatste update: 29 maart, 2022

Dorothy Parker, toneelschrijver en theatercriticus, zei: “Er is geen remedie voor nieuwsgierigheid.” Hoe fijn! Omdat we nieuwsgierig zijn, ontdekken, enthousiast worden en willen blijven leren en ontdekken. Wil je enkele van de beste uitspraken over nieuwsgierigheid weten die je zullen inspireren en aan het denken zullen zetten?

Lees dan verder. We hebben zelfs een lijst samengesteld met 18 uitspraken over nieuwsgierigheid, dat aangeboren verlangen om te ontdekken, dat we allemaal in meer of mindere mate bezitten.

Uitspraken over nieuwsgierigheid

Wat betekent nieuwsgierigheid voor jou? Waar brengt je nieuwsgierigheid je naartoe? Hier is onze lijst met de beste uitspraken over dit fascinerende concept.

1. “Ik heb liever een geest die wordt geopend door verwondering dan een geest die wordt gesloten door geloof.” (Gerry Spence)

Nieuwsgierigheid opent je mentale horizon en nodigt uit om te verkennen. Het is veel beter dan vasthouden aan wat je al weet als ‘feiten’. Dit beperkt je alleen maar.

2. “Wat we moeten doen is voor altijd nieuwsgierig nieuwe meningen te testen en nieuwe indrukken op te doen.” (Walter Pater)

Door nieuwsgierigheid verken je de wereld, zowel die van jezelf als die van anderen. Je onderzoekt ook de mening van anderen. Zo geniet je van nieuwe ervaringen.

3. “De hele kunst van lesgeven is slechts de kunst om de natuurlijke nieuwsgierigheid van jonge geesten te wekken met het doel deze daarna te bevredigen; en nieuwsgierigheid zelf kan slechts in verhouding levendig en gezond zijn, als de geest tevreden en gelukkig is.” (Anatole France)

Zoals je al hebt gezien, gaan nieuwsgierigheid en leren hand in hand. In dit gezegde vertelt Anatole France ons dat de kunst van het lesgeven het opwekken van nieuwsgierigheid inhoudt. Het is iets aangeboren, dat het verdient om bevredigd te worden.

Nieuwsgierig kind

4. “Intellectuele nieuwsgierigheid is de ontkenning van alle dogma’s en de drijvende kracht achter vrij onderzoek.” (José Ingenieros)

Dit gezegde van José Ingenieros suggereert dat nieuwsgierigheid impliceert ontkennen wat je als zeker begrijpt en dat niemand ooit twijfelt (dogma’s). In feite leidt nieuwsgierigheid je ertoe om dingen vrij te evalueren, vanuit je verlangen om te verkennen.

5. “De remedie tegen verveling is nieuwsgierigheid. Er is geen remedie voor nieuwsgierigheid.” (Dorothy Parker)

Je leert van het moeten tolereren van verveling maar het nodigt niet uit tot actie. Nieuwsgierigheid wel.

6. “Ze had een enorme nieuwsgierigheid naar het leven en was constant aan het staren en verwonderen.” (Henry Jacobus)

Een gezegde dat herinnert aan het uiterlijk en de geest van een kind. Het roept het soort nieuwsgierigheid op dat je leidt naar precies wat Henry James zegt – staren en verwonderen.

7. “Kinderen hoeven niet geleerd te worden nieuwsgierig te zijn.” (Abraham Maslow)

Dat komt omdat kinderen van nature nieuwsgierig zijn. Sterker nog, hierdoor zijn ze verbaasd over de kleinste dingen omdat hun nieuwsgierigheid hen uitnodigt om alles om hen heen te ontdekken.

8. “Ik ben bang dat onze ogen groter zijn dan onze maag en dat we meer nieuwsgierigheid dan begrip hebben. We grijpen naar alles, maar vangen niets behalve wind.” (Michel de Montaigne)

Een iets meer filosofische uitdrukking, ons nagelaten door de filosoof Michel de Montaigne.

9. “Het is gewoon dit: word niet moe, verlies nooit interesse, word nooit onverschillig, verlies je onschatbare nieuwsgierigheid want dan laat je jezelf sterven. Zo simpel is het.” (Tove Jansson)

In deze zin van Tove Jansson is de boodschap eenvoudig. Als je je nieuwsgierigheid verliest, ‘sterf’ je in zekere zin, omdat je verzandt in wat je al weet.

10. “Wees nieuwsgierig. Lees veel. Probeer nieuwe dingen. Wat mensen intelligentie noemen, komt gewoon neer op nieuwsgierigheid.” (Aaron Swartz)

Nieuwsgierigheid kan intelligentie voeden en vice versa. Nieuwsgierigheid nodigt uit om te lezen en nieuwe dingen uit te proberen. Als je dit doet, voed je je geest.

11. “Vergeet niet dat dingen niet altijd zijn zoals ze lijken… Nieuwsgierigheid schept mogelijkheden en kansen.” (Roy T. Bennett)

Het leven is altijd onvoorspelbaar. Soms heb je echter een vals gevoel van controle. Dat is wanneer nieuwsgierigheid je een grens geeft, je ogen opent en je perspectief verandert.

12. “Haar nieuwsgierigheid werd haar te veel. Ze had bijna het gevoel dat ze de boeken kon horen fluisteren aan de andere kant van de halfopen deur. Ze beloofden haar duizend onbekende verhalen, duizend deuren naar werelden die ze nog nooit had al gezien.” (Cornelia Funke)

Een mooie uitdrukking van de Duitse schrijver, Cornelia Funke. Ze spreekt over nieuwsgierigheid als iets dat je toegang geeft tot duizend nieuwe werelden om te verkennen.

13. “Nieuwsgierigheid bij kinderen is slechts een honger naar kennis. De grote reden waarom kinderen zich geheel overgeven aan dwaze bezigheden en spelen, is dat ze merken dat hun onderzoeken verwaarloosd worden.” (John Locke)

Het stimuleren van de nieuwsgierigheid van kinderen is het stimuleren van hun verlangen om te leren en te weten. Als je die nieuwsgierigheid bedwingt, voelen ze zich uiteindelijk ongemotiveerd. Daarom moet u hen aanmoedigen door hen vragen te stellen.

14. “Nieuwsgierigheid is de basis van onderwijs en als je me vertelt dat nieuwsgierigheid de kat heeft gedood, zeg ik dat alleen de kat nobel stierf.” (Arnold Edinborough)

Een grappige variant op het bekende gezegde. Zoals Arnold Edinborough zegt, moet je nieuwsgierig zijn om effectiever te leren.

15. “We blijven vooruitgaan, nieuwe deuren openen en nieuwe dingen doen, omdat we nieuwsgierig zijn en nieuwsgierigheid blijft ons op nieuwe wegen leiden.” (Walt Disney)

Een andere van de beste uitspraken over nieuwsgierigheid is deze van Walt Disney. Hij benadrukt dat ons vermogen of onze aangeboren verlangen om te weten, fungeert als een gids voor het verkennen van nieuwe paden.

Man met vergrootglas

16. “Nieuwsgierige mensen vervelen zich nooit, en voor hen wordt het leven een oneindig verhaal van vreugde.” (Tony Robbins)

De schrijver Tony Robbins geeft ons nog een van de beste uitspraken over nieuwsgierigheid. Hij roept het prachtige beeld op van het leven van de nieuwsgierige mens als een ‘oneindig verhaal van vreugde’.

17. “Onderwijzen aan degenen die niet nieuwsgierig zijn om te leren is als het zaaien van een veld zonder het te ploegen.” (Richard Dehmel)

Nieuwsgierigheid is ook de basis van leren. Zonder dat is er inderdaad geen intrinsieke motivatie (Spaanse link) om te leren. Met andere woorden, het verlangen om te leren alleen al om te leren.

18. “Nieuwsgierigheid overwint angst gemakkelijker dan moed.” (James Stephens)

Nieuwsgierigheid kan ertoe leiden dat je dingen doet waarvan je dacht dat je ze niet kon. Sterker nog, het kan je zelfs moediger maken.

Had je al een van deze zinnen over nieuwsgierigheid gehoord? Welke is jouw favoriet? Heeft een van hen je ook aan het denken gezet? Wellicht ook interessant voor jou

Zeven uitspraken van Mafalda om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven uitspraken van Mafalda om over na te denken

Mafalda heeft ons veel interessante dingen geleerd. In dit artikel bespreken we zeven van haar belangrijkste uitspraken om over na te denken.  • Orbegoso, G. (2016). La motivación intrínseca según Ryan & Deci y algunas recomendaciones para maestros. Educare, Revista Cientifica de Educação, ISSN 2447-5432, 2(1): 75-93.