De denkfout van controle, een cognitieve vervorming

De denkfout van controle is een vooroordeel dat je ervaart bij het interpreteren van de werkelijkheid. Het zorgt ervoor dat je op een zeer duidelijke manier de mate van invloed die je hebt op je omgeving overschat of onderschat.
De denkfout van controle, een cognitieve vervorming

Laatste update: 23 september, 2021

Heb je voortdurend het gevoel dat alles wat er in je leven gebeurt, van jou afhankelijk is? Of, integendeel, heb je het gevoel dat je omstandigheden je beheersen en dat je niets kunt veranderen? Als dat zo is, ervaar je mogelijk de denkfout van controle.

Wat zit er echter achter dit soort misvattingen? Wat zijn denkfouten? Hoe beheersen ze ons? Kunnen ze worden bestreden? Ontdek het hier.

De denkfout van controle

De denkfout van controle is een mentale vooringenomenheid, een cognitieve vervorming. Cognitieve vervormingen zijn onjuiste manieren om informatie te verwerken. Ze impliceren een verkeerde interpretatie van de werkelijkheid en leiden tot onnauwkeurige beoordelingen ervan.

Met dit soort controlebias zou je kunnen denken dat je volledige controle hebt over alles wat er met je gebeurt. Of, integendeel, je denkt misschien dat je totaal niet in staat bent om je problemen op te lossen. In dit specifieke geval denk je dat de omstandigheden (of andere mensen) jou beheersen.

De mensen met deze denkfout gelooft meestal dat ze verantwoordelijk zijn voor alles wat hen overkomt. Of, het is juist het tegenovergestelde, ze voelen zich machteloos en niet in staat om iets in hun leven te beheersen.

Zoals we kunnen zien, wordt in de drogreden van controle het concept van controle gewijzigd. Dit is ofwel door overmaat (“alles is aan mij, ik heb de controle over alles wat er met mij gebeurt”) of standaard (“ik kan niets in mijn omgeving beheersen”).

Vrouw overstuur door de drogredenering

Wat zijn denkfouten?

We kunnen deze vooringenomenheid ook begrijpen als een drogreden, zoals de naam al doet vermoeden. Denkfouten zijn concepten die nauw verwant zijn aan cognitieve vervormingen.

Volgens Irving M. Copi, auteur van Introduction to Logic (Editorial Universitaria de Buenos Aires, 1969), is de denkfout ‘een redenering die correct lijkt, maar niet blijkt te zijn als ze zorgvuldig wordt geanalyseerd’. In het meer filosofische domein is de denkfout gedefinieerd als ‘ onjuist redeneren, maar psychologisch overtuigend ‘.

Denkfouten zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen, omdat ze vaak “goed” klinken, maar ook subtiel en overtuigend zijn.

Het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt

Als je de denkfout van controle ervaart, zou je kunnen denken dat je alles onder controle hebt. Bovendien denk je misschien dat controle leidt tot steeds betere situaties. Als je een van deze mensen bent, ben je misschien extreem controlerend, rigide en een perfectionist.

Wanneer je denkt dat je iets niet onder controle hebt, creëert dit gevoelens van angst of afwijzing in je. Aan de andere kant heb je de neiging om de mate van werkelijke controle die je hebt over wat je denkt te kunnen beheersen te overschatten. Helaas genereert dit alles een zelfopgelegde en zware stress.

Het gevoel hebben dat niets van jou afhangt

Aan de andere kant, misschien sta je aan de andere kant van de denkfout van controle en geloof je dat je niets in je leven kunt veranderen. In feite heb je het gevoel dat het leven jou beheerst.

Dit veroorzaakt ook lijden. Je hebt misschien een laag zelfbeeld en ook veel andere onzekerheden. Bovendien zou je de neiging kunnen hebben om de verantwoordelijkheden van je eigen leven bij anderen te leggen.

Oorzaken van de denkfout van controle

Wat zit er achter de denkfout? Als jij een van de mensen bent die denkt dat je alles onder controle hebt, zijn hier de factoren die hieraan bijdragen:

  • Hoge zelfeisen.
  • Diepgewortelde overtuigingen dat ‘alles van jou afhangt’.
  • Een interne locus of control (wat er met je gebeurt, hangt van jou af, en niet van externe factoren).
  • Angst om taken te delegeren.
  • Te perfectionistisch zijn (Engelse link).
  • Een angstige persoonlijkheid hebben.

Aan de andere kant, als je denkt dat niets van jou afhangt en dat je geen controle hebt over gebeurtenissen, zijn dit de factoren die hieraan bijdragen:

  • Een externe locus of control (“alles hangt af van anderen of de omgeving”).
  • Een angstig persoon zijn, die veel om dingen geeft.
  • Gevoelens van aangeleerde hulpeloosheid.
  • Persoonlijke onzekerheden (denken dat je niets kunt veranderen).
  • Negatief zelfbeeld.
Verdrietige man

Hoe de denkfout van controle te bestrijden?

Kun jij dit soort misvattingen bestrijden? Ja, dat kan, met geduld en toewijding. hier zijn enkele ideeën die je kunnen helpen:

  • Vergelijk je ideeën met betrouwbare informatiebronnen.
  • Begin kritisch denken te ontwikkelen.
  • Evalueer je manier van denken. Ga er niet altijd vanuit dat het klopt.
  • Evalueer je gedachten en registreer de mogelijke denkfouten of cognitieve vervormingen die je uitvoert.

Kortom: in de denkfout van controle zit een filter als het gaat om het verwerken en interpreteren van de werkelijkheid. Dit kan op twee manieren gebeuren. In de eerste heb je het gevoel alles onder controle te hebben. Bij de tweede heb je echter het gevoel dat je nergens controle over hebt en dat mensen, het leven of de omgeving jou domineren.

In het tweede geval kun je bovendien het gevoel van aangeleerde hulpeloosheid ervaren, waardoor je het gevoel hebt niets in je leven te kunnen veranderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arredondo Londoño, N., Alvarez Vargas, C., López Bustamante, P., & Posada Gómez, S. (2005). Distorsiones cognitivas asociadas al trastorno de ansiedad generalizada. Informes Psicológicos.
  • De Rosa, Lorena (2012). Factores mantenedores del perfeccionismo desadaptativo o clínico. IV Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XIX Jornadas de Investigación VIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología – Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires.
  • Facione, P.A. (2007). Pensamiento Crítico: ¿Qué es y por qué es importante? Revista Académica Digital: 23 – 56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.