20 wiskundigen uit de geschiedenis

Ben je een liefhebber van wiskunde? We hebben een lijst samengesteld van de belangrijkste wiskundigen in de geschiedenis, samen met een samenvatting van hun bijdragen.
20 wiskundigen uit de geschiedenis
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 januari, 2023

Wiskunde bestaat al heel lang. Hoewel India vaak wordt genoemd als de bakermat ervan, hadden oudere beschavingen in werkelijkheid al enorme vooruitgang geboekt op dit gebied. In feite zijn er bewijzen voor wiskundige concepten en ideeën die minstens 20.000 jaar teruggaan. Vandaag geven we je een lijst van wiskundigen die door hun prestaties geschiedenis hebben gemaakt.

Er zijn eigenlijk honderden illustere figuren die een plaats verdienen in de geschiedenis van het wiskundig denken. Onze lijst is echter wat bescheidener, en we hebben enkele belangrijke namen moeten weglaten.

De beste wiskundigen uit de geschiedenis

Sommige namen uit de geschiedenis van de wiskunde maken deel uit van de populaire cultuur. Newton is misschien wel het beste voorbeeld. Hij is inderdaad een begrip, zelfs bij degenen die zich niet bewust zijn van zijn prestaties. Hier is onze lijst van 20 van de beste wiskundigen in de geschiedenis, vergezeld van een kort overzicht van elk van hun prestaties.

1. Pythagoras (570-495 voor Christus)

Aan Pythagoras worden meerdere wiskundige ontdekkingen toegeschreven, waaronder de stelling van Pythagoras en de stelling van verhoudingen, die nog steeds geldig zijn. Hij zou een van de belangrijkste denkers en filosofen of liefhebbers van wijsheid zijn geweest. Pythagoras geloofde, samen met zijn volgelingen, dat het heelal verklaard kon worden aan de hand van getallen.

Griekse wijsgeren

2. Euclides (325-265 BC)

Euclides staat bekend als de vader van de meetkunde. Zijn ideeën werden gebundeld in zijn werk, Elementen. Daarin staan ook andere bijdragen zoals de getallenleer, Euclides’ lemma, Euclides’ algoritme, en de oneindigheid van priemgetallen. Zijn werk werd tot het begin van de 20e eeuw gebruikt als basis voor het reguliere onderwijs in de wiskunde.

3. Hypatia (360-415 na Chr.)

Hypatia was een van de belangrijkste illustere denkers uit de geschiedenis. Haar leven is buitengewoon goed gedocumenteerd. Hoewel er geen bewijs is dat ze baanbrekende wiskundige ontdekkingen deed, was ze een groot kenner, leraar en commentator van wiskundige werken en stellingen. Ze bewerkte en becommentarieerde ook boeken van Ptolemaeus en Apollonius van Perga.

4. Girolamo Cardano (1501-1576)

Girolamo Cardano was waarschijnlijk de belangrijkste wiskundige van de hele Renaissance. Hij was degene die het binomiaal theorema en de binomiale coëfficiënten introduceerde, en een van de grondleggers van de waarschijnlijkheidstheorie. Verder erkende hij het bestaan van imaginaire getallen en leverde hij bijdragen aan kubische en kwartische vergelijkingen.

5. Isaac Newton (1642-1726)

Isaac Newton was een denker die geen verdere introductie behoeft. Zijn werk, de Principia, was een mijlpaal in de geschiedenis van de westerse wiskunde en natuurkunde en vormde de basis voor de klassieke mechanica.

Naast vele andere prestaties generaliseerde hij het binomiaal theorema, ontwikkelde hij een methode om de wortels van een functie te benaderen, classificeerde hij vlakke kubische krommen en ontwikkelde hij de infinitesimale calculus.

6. Gottfried Leibniz (1646-1716)

Zoals we hierboven al vermeldden, was Newton de uitvinder van de infinitesimale calculus. Leibniz deelt echter ook in de eer vanwege zijn bijdragen aan de theorie. Hij was een briljant wiskundige, hoewel zijn ideeën altijd overschaduwd werden door die van Newton.

Hij anticipeerde op centrale ideeën van de moderne kansrekening en computerwetenschap. Zijn bijdragen werden ook erkend in de meetkunde, lineaire functies, calculus en functies.

7. Thomas Bayes (1702-1761)

Bayes was vooral beroemd vanwege het bedenken van de stelling van Bayes. Zijn ideeën daarover werden niet tijdens zijn leven gepubliceerd, maar na zijn dood door Richard Price. De Bayesiaanse waarschijnlijkheid is naar hem genoemd, evenals de Bayesiaanse statistiek. In feite was hij een van de belangrijkste wiskundigen uit de geschiedenis.

8. Leonhard Euler (1707-1783)

Euler was een van de vaders van de infinitesimale calculus, de complexe analyse en de analytische getaltheorie. Hij introduceerde het begrip wiskundige functie en het getal van Euler. Verder was hij de eerste beoefenaar van de grafentheorie en verwierf hij destijds populariteit door het oplossen van het Bazelse probleem.

9. Joseph Lagrange (1736-1813)

Lagrange leverde bijdragen met betrekking tot de analyse van getallen, getaltheorie en Newtons klassieke mechanica. Men beschouwde hem ook als een promotor van wiskundige natuurkunde, algebra, analytische meetkunde, differentiaalvergelijkingen en voortgezette breuken. De ideeën die Newtons theorie herformuleren zijn tegenwoordig bekend als Lagrangiaanse mechanica.

10. Pierre-Simon Laplace (1749-1827)

Laplace was een promotor van de wiskundige natuurkunde die uitgebreide bijdragen leverde aan de klassieke mechanica (vooral in relatie tot de calculus). Hij ontwikkelde de nevelhypothese en formuleerde daarnaast de vergelijking van Laplace en de Laplaciaanse differentiaaloperator. Hij was waarschijnlijk de beste wiskundige van zijn tijd, zozeer zelfs dat hij bekend raakte als de Franse Newton.

11. William Playfair (1759-1823)

Playfair was de grondlegger van de grafische methoden van de statistiek. Hij vond verschillende soorten grafieken uit, waaronder lijn-, staaf-, oppervlakte- en taartdiagrammen. Hij leverde ook belangrijke bijdragen aan economie en techniek. Daarnaast schreef hij verschillende verhandelingen over lineaire rekenkunde toegepast op de vooruitgang van de handel.

12. Carl Gauss (1777-1855)

Gauss formuleerde de fundamentele stelling van de algebra. Hij droeg ook bij aan de getaltheorie, rekenkunde, kwadratische vormen en vele andere gebieden. Bovendien bewees en analyseerde hij bestaande stellingen. In feite werden ze dankzij zijn ideeën de norm in de wiskunde. Men vernoemde de Gaussische functie en de Gaussische bel naar hem.

13. Charles Babbage (1791-1871)

Babbage kreeg de eer de eerste mechanische computer uit te vinden, die als basis diende voor de machines die we vandaag de dag herkennen. Hij was een van de grondleggers van de Analytical Society, een instelling die tot doel had de vooruitgang van het Europese continent te introduceren in de Engelse wiskunde. Hij kreeg ook de eer het eerste computerprogramma te hebben gemaakt.

14. Ada Lovelace (1815-1852)

Ada Lovelace zette het werk van Babbage voort en breidde het uit en leverde unieke bijdragen aan de geschiedenis van de wiskunde. Zij creëerde het eerste algoritme dat speciaal voor gebruik op een computer was ontworpen. Daarom noemt men haar vaak als de eerste vrouwelijke programmeur in de geschiedenis. Haar werk heeft de laatste jaren grote belangstelling gekregen.

15. James Maxwell (1831-1879)

Maxwell staat bekend om zijn bijdragen aan de klassieke theorie van elektromagnetische straling. Dit was de eerste theorie in de geschiedenis die licht, magnetisme en elektriciteit beschreef. Zijn ideeën werden beschouwd als de tweede grote eenwording van de natuurkunde. Hij ontwikkelde ook een statistisch model om de kinetische theorie van gassen te verklaren.

16. David Hilbert (1862-1943)

De bijdragen van Hilbert zijn zo omvangrijk dat ze niet in één alinea kunnen worden aangehaald. In feite wordt hij beschouwd als de belangrijkste wiskundige van de late 19e en vroege 20e eeuw. Hij ontdekte fundamentele ideeën van de grondslagen van de meetkunde, de algebraïsche getaltheorie, de commutatieve algebra, de theorie van in varianten en de calculus van variaties.

17. Srinivasa Ramanujan (1887-1920)

Hoewel de bijdragen van Ramanujan enkele decennia lang werden verdoezeld, verdient hij zeker een plaats op onze lijst van wiskundigen die geschiedenis schreven. Hij was voornamelijk autodidact en men beschouwde hem als een genie als geen ander in zijn tijd. Hij leverde bijdragen aan wiskundige analyse, oneindige reeksen, voortgezette breuken en getaltheorie.

18. John von Neumann (1903-1957)

John von Neumann werd beschouwd als de belangrijkste wiskundige van zijn tijd. Hij leverde bijdragen aan functionele analyse, representatietheorie, numerieke analyse, topologie, meetkunde, algebra, ergodentheorie en ook groepentheorie. Hij droeg ook bij aan natuurkunde, informatica, statistiek en economie.

19. Stanisław Ulam (1909-1984)

Ulam ging de geschiedenis in omdat hij samen met een dozijn wetenschappers deelnam aan het Manhattan Project. Hij ontdekte onder andere het concept van de cellulaire automaat. Dit is een rekenmodel dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Hij droeg bij aan zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde, en stelde stellingen en vermoedens voor.

20 wiskundigen uit de geschiedenis

20. Alan Turing (1912-1954)

Alan Turing was een van de grondleggers van de theoretische computerwetenschap, waar hij bijdragen leverde aan algoritmen, informatica en kunstmatige intelligentie. Hij leverde ook fundamentele bijdragen aan de cryptoanalyse, die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog op praktische wijze ontwikkelde. De belangstelling voor zijn bijdragen is betrekkelijk recent flink toegenomen.

Tenslotte is onze lijst van wiskundigen die geschiedenis maakten, zoals we al eerder opmerkten, veel te kort, want er zijn honderden wiskundigen geweest die essentiële bijdragen hebben geleverd aan de geschiedenis van de wiskunde.

Hun nalatenschap leeft echter voort in veel verschillende voorwerpen en innovaties waarvan we vandaag de dag genieten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, D., & Tubau, E. (2002). Inferencias bayesianas: una revisión teórica. Anuario de Psicología33(1), 25-47.
  • Anacona, M. (2003). La historia de las matemáticas en la educación matemática. Revista Ema8(1), 30-46.
  • Ávila, G. (2001). Euclides, geometria e fundamentos. Revista do professor de matemática45.
  • Hodges, A. (2002). Alan Turing.
  • Newton, I., & Whiteside, D. T. (2008). The mathematical papers of Isaac Newton. The Mathematical Papers of Isaac Newton.
  • Zúñiga, Á. R. (2003). Historia y filosofia de las matemáticas. EUNED.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.