Wees niet bang om alleen te zijn

Alleen zijn wordt door de samenleving als negatief gezien. Het kan echter zeer positief zijn.
Wees niet bang om alleen te zijn
Alicia Escaño Hidalgo

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Escaño Hidalgo.

Laatste update: 27 december, 2022

Het is moeilijk om de overtuiging te ontkrachten dat alleen zijn nogal vreemd is. Inderdaad, mensen zijn van nature sociaal, we voelen ons graag begeleid en dat anderen om ons geven.

Sinds de oudheid hebben we geleerd dat alles gemakkelijker was als we werden geaccepteerd in een sociale groep, samenwerkten en alle bedreigingen onder ogen zagen, aangezien er een goede kans was dat we het niet zouden overleven als we alleen waren.

Waarom vermijden mensen om alleen te zijn? Omdat er maar weinigen in goed gezelschap zijn als ze alleen zijn.

-Carlo Dossi-

Waarom ben je bang om alleen te zijn?

Je voelt een angst om alleen te zijn omdat je een mens bent en als zodanig deze informatiebelasting al miljoenen jaren met je meedraagt, ook al zijn die echte gevaren niet langer aanwezig. Daarnaast dragen de samenleving, het onderwijs en de cultuur bij aan het versterken van bepaalde irrationele opvattingen over eenzaamheid.

De maatschappij heeft de neiging om te denken dat als iemand 40 jaar oud is en alleen woont, er iets mis is. Men moet zich echter realiseren dat het centrale probleem meestal het geloof eromheen is. Met andere woorden, het probleem is niet de eenzaamheid zelf, het is wat erover wordt gezegd, hoe het wordt geïnterpreteerd en de betekenis die eraan wordt gegeven.

Eenzame man geniet van de zonsondergang

Als we rationeel denken, zullen we ons realiseren dat eenzaamheid in de eerste plaats niet eens echt is.

Tegenwoordig leven we op drukke plaatsen en zijn we dankzij sociale media ongelooflijk met elkaar verbonden. Toch kan het zijn dat dit niet genoeg voor je is en je je alleen voelt omdat je single bent of helemaal alleen woont.

Maar zoals we eerder al zeiden, dat is niet het probleem. Het is jouw manier om het te zien en de dialoog die je er met jezelf over hebt, daar gaat het om. Daardoor voel je je angstig, depressief en leeg van binnen.

Onze grote kwelling in het leven komt voort uit het feit dat we alleen zijn. Al onze acties en inspanningen zijn er dan ook op gericht om die eenzaamheid te ontvluchten.

Als je jezelf honderd keer per dag of meer vertelt dat alleen zijn verschrikkelijk is, dat niemand van je houdt, en je uiteindelijk alleen sterft, zullen je emoties extreem intens zijn en zul je je vreselijk voelen vanwege deze ideeën en gedachten die niet eens overeenkomen met de werkelijkheid.

Je bent je eigen beste bedrijf

Mensen die zo bang zijn voor eenzaamheid voelen ook dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen in de wereld. Ze hebben iemand aan hun zijde nodig om gelukkig te kunnen leven. Dit idee is ook onjuist, omdat de realiteit suggereert dat niemand helemaal niemand nodig heeft.

In feite is het een gebrek aan veiligheid en zelfvertrouwen dat dit soort mensen van streek maakt. Bovendien blijven ze vaak jarenlang bij een partner die hen geen goed doet, simpelweg omdat ze bang zijn om alleen te zijn. Sterker nog, ze hebben liever een slechte tijd dan een stap vooruit te doen om zichzelf te vinden.

Dit is echter een ernstige fout. Dat komt omdat leren om alleen te zijn uiterst noodzakelijk is om psychologisch te groeien en volwassen te worden.

Weten hoe je alleen kunt zijn, is je realiseren dat je in werkelijkheid je eigen beste vriend bent. Hierdoor verbind je je met je wezen, vertrouw je op je mogelijkheden. je realiseert je dat je in staat bent om alleen door het leven te gaan.

Vrouw met een hart op het strand

Eenzaamheid beheren

Besteed aandacht aan je interne dialoog

De eerste stap in het omgaan met eenzaamheid is het herzien van je innerlijke dialoog. Vraag jezelf af wat eenzaamheid voor jou betekent.

Als je tegen jezelf zegt dat eenzaamheid iets verschrikkelijks is, dat het gevaarlijk is om alleen te zijn en dat je niet voor jezelf kunt zorgen in het leven, dan heb je een probleem. Daarom moet je deze irrationele ideeën veranderen voor meer rationele en realistische ideeën.

Durf met jezelf in discussie te gaan en zoek naar bewijzen voor en tegen deze gedachten. Analyseer je angsten, en kijk of je de middelen hebt of niet om ze onder ogen te zien en of ze echt zo erg zijn. Deze analyse zal je waarschijnlijk verbazen en je zult zien dat je angsten geen basis hebben.

Tijd doorbrengen met jou

Dwing jezelf om tijd alleen door te brengen. Om te veranderen moet je niet alleen op mentaal of cognitief niveau handelen, maar ook op gedragsniveau.

Programmeer hele weekenden alleen met je eigen gezelschap. Geniet van een boek of een film als je wilt, maar vermijd sociale media. Ga alleen naar de film, naar het strand, naar de bergen. Ga op reis zonder gezelschap. Als je dit lang genoeg doet, zul je je realiseren dat je het hebt overleefd. Dat je angsten niet echt waren, en dat je je eigen ware zelf hebt ontmoet en dat je jezelf nu beter kent.

Maak contact met anderen

Beheer uw tijd zodat u zich met mensen omringt. Eenzaamheid is niet goed als je het transformeert in een continue manier van leven. Stel je open voor de wereld en ontmoet mensen op een onbevooroordeelde manier.

Vaak merk je dat je bijna alleen bent omdat je dat wilt. Je stelt grenzen met iedereen die in je leven komt. Dat komt omdat je niet begrijpt dat niemand perfect is en dat niemand je ooit voor honderd procent tevreden zal stellen.

Begrijp dat er miljoenen mensen zijn die je willen ontmoeten en wie je wilt ontmoeten, maar je moet je voor hen openstellen.

Vergeet niet dat het essentieel is om te weten hoe je alleen kunt zijn om anderen te leren kennen en ermee om te gaan. Bovendien ondersteunt het weten hoe je gelukkig kunt zijn met je eigen gezelschap en je eigen welzijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.