Radicale acceptatie: wat is het en hoe breng je het in de praktijk?

Soms kom je in moeilijke situaties terecht die moeilijk te accepteren zijn. Radicale acceptatie stelt voor dat je je pijn kunt verminderen door zijn specifieke manier om het leven te begrijpen.
Radicale acceptatie: wat is het en hoe breng je het in de praktijk?

Laatste update: 15 november, 2021

In dit artikel bespreken we het begrip radicale acceptatie. Stel je voor dat je jezelf al jaren aan het voorbereiden bent om voor je droombedrijf te werken. Op een dag heb je het gevoel dat het tijd is en vraag je om een interview.

Het gaat goed, zelfs beter dan je had verwacht. Na een paar dagen vertellen ze je dat de functie voor jou is en dat ze je later zullen bellen om het contract te ondertekenen.

Je bent extatisch. Je hebt eindelijk dat ene bereikt waar je al zo lang naar verlangde. De oproep komt echter niet en je humeur begint te vervagen naarmate de dagen verstrijken. Uiteindelijk neem je contact op met het bedrijf en zij vertellen je dat ze de functie hebben gegeven aan iemand anders die beter gekwalificeerd is en meer ervaring heeft dan jij. Hoe denk je dat je je zou voelen?

Je zou waarschijnlijk het gevoel hebben dat de situatie volkomen oneerlijk is en je zou ongemakkelijke en onaangename emoties ervaren. Dit kunnen woede, woede, frustratie, verdriet, gevoelens van verslagenheid, demotivatie en leegte zijn. Je zou ze niet per se allemaal tegelijk voelen. Je zult ze echter waarschijnlijk allemaal ervaren op een bepaald moment nadat je het onverwachte slechte nieuws hebt ontvangen.

De vraag is: hoe zou je met deze gevoelens omgaan? Hoe zou jij omgaan met de hele situatie? Misschien zou je vast komen te zitten, je emoties keer op keer herhalend, verankerd in je eigen lijden zonder echt te weten hoe je moet handelen. Of misschien negeer je de realiteit en ga je verder met je leven alsof er niets is gebeurd.

Met beide soorten gedrag zou je niet op een gezonde manier onder ogen zien wat je is overkomen. Daarom gaan we het hebben over radicale acceptatie. Dit is een ander perspectief dat je kunt aannemen als dit soort dingen je overkomt.

Radicale acceptatie

Gedurende je leven zul je ongetwijfeld situaties hebben meegemaakt die voor jou buitengewoon moeilijk te accepteren waren. Misschien heeft een partner je afgewezen, ben je ontslagen, heb je financiële problemen gehad of is er zelfs een dierbare overleden. Hoe groot of klein de situatie ook is, het kan nog steeds grote frustratie en lijden veroorzaken.

We kennen allemaal mensen die het maar niet kunnen accepteren dat ze niet zijn geslaagd voor een examen of op het werk zijn berispt. Sterker nog, ze zullen niet eens erkennen dat iemand in de rij voor hen in de supermarkt is geslopen. In al deze voorbeelden is de basis van hun lijden hetzelfde. Het is de niet-aanvaarding van de werkelijkheid.

Radicale acceptatie is niets meer dan de bereidheid om het leven te leven zoals het is, met al zijn voor- en nadelen. Dit concept maakt deel uit van de dialectische gedragstherapie (DBT) ontwikkeld door psycholoog Marcha M. Linehan.

Het is gebaseerd op concepten uit de cognitieve gedragspsychologie en op oosterse zenpraktijken. Het was echter Tara Brach, een psycholoog die gespecialiseerd is in meditatie en boeddhisme, die deze techniek echt populair maakte.

Bezorgde vrouw

Hoe radicale acceptatie in de praktijk te brengen

De eerste stap is om de realiteit te erkennen, wat het ook is, en te stoppen ertegen te vechten. Omdat je het meest lijdt als je niet accepteert wat er gebeurt. Je verzet je en als gevolg daarvan ervaar je diepe pijn.

Dit betekent echter niet dat je zelf ontslag moet nemen. Aftreden is een defaitistische optie. Het biedt geen enkele oplossing. Aan de andere kant geeft radicale acceptatie je minstens twee oplossingen voor het conflict.

Ten eerste moedigt het je aan om te stoppen met het investeren van je energie in het bestrijden van de realiteit en het beheersen van je ongemakkelijke emoties. Als je je dan niet langer verzet, wordt het gemakkelijker voor je om de situatie onder controle te krijgen en je te concentreren op het beheersen ervan. Het stelt je dus in staat om proactief te zijn in het aangezicht van het probleem.

Te volgen stappen om je radicale acceptatie te verbeteren

Elk levensproces dat je pijn veroorzaakt, is anders. De meeste van deze situaties zullen echter een gemeenschappelijke structuur volgen die verband houdt met lijden.

Om deze reden kun je enkele basisprincipes van radicale acceptatie toepassen om je te helpen je pijn beter te kanaliseren. Ze zijn als volgt:

 • Zoek een rustige plek waar je een paar minuten in een comfortabele houding kunt zitten.
 • Concentreer je op je ademhaling.
 • Concentreer je op alle gedachten die verband houden met de situatie en die je een ongemakkelijk gevoel geven.
 • Klamp je niet vast aan deze gedachten. Bekijk ze alsof het wolken zijn die voorbij trekken. Deze gedachten zijn niet wie je bent, ook al identificeer je je ermee.
 • Analyseer welke emoties ze bij je opwekken.
 • Omarm die emoties en laat ze zich manifesteren. Ze hebben de functie om je frustratie en je pijn te kanaliseren.
 • Herhaal een mantra zodat je de situatie beter kunt accepteren. Dit kan een typische zin zijn als “Het is wat het is,” “Dit is nog maar een ervaring in het leven en ik accepteer het” of “Ik heb er helemaal vrede mee.” Het is belangrijk dat de zin met je resoneert, anders wordt het extreem moeilijk voor je om hem te internaliseren.
 • De pijn zal hoogstwaarschijnlijk niet meteen verdwijnen. Je kunt deze mantra echter zo vaak herhalen als je nodig hebt wanneer je ongemakkelijke gedachten en emoties weer de kop opsteken.
Ontspannen vrouw met gesloten ogen

Wat gebeurt er als je je omstandigheden niet accepteert?

Het verwerpen van de realiteit neemt je pijn niet weg. Integendeel, het vergroot het en verandert het in lijden. Denk even aan het klassieke voorbeeld van de persoon die niet wil accepteren dat hun relatie is beëindigd, ook al zijn er maanden of jaren verstreken sinds de scheiding. Hun leven verandert in een neerwaartse spiraal die zelfs tot depressie kan leiden als ze er niet goed mee omgaan.

Dit betekent niet dat het accepteren van moeilijke situaties gemakkelijk is. In feite is het allesbehalve. Door ongunstige omstandigheden gaan is buitengewoon pijnlijk. Bovendien kunnen je instincten je er vaak toe brengen te ontkennen wat er is gebeurd of het niet te accepteren omdat het op dat moment minder pijn doet.

Het probleem is dat weerstand onvermijdelijk je pijn verergert. Om deze reden kan radicale acceptatie een zeer nuttig instrument zijn.

Uiteindelijk stelt deze benadering voor dat het menselijk leven vol ervaringen is, sommige plezierig, sommige neutraal en andere pijnlijk. Vroeg of laat zul je ze allemaal ervaren. Accepteren dat het leven zo is, kan je grote opluchting en een groot gevoel van rust in je leven brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Brach, T. (2003) Aceptación radical: Abrazando tu vida con el corazón de un Buda. Madrid: Gaia Ediciones.
 • Dimeff, L. & Linehan, M. (2001). Dialectical Behavior Therapy in a Nutshell. The California Psychologist, 34, 10-13. Recuperado de https://acortar.link/7IYa9y
 • Linehan, M. (1993) Cognitive-Behavioral Therapy of Borderline Personality Disorder. Nueva York: The Guilford Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.