Zes van de stille tekenen van depressie

Naast het typische verdriet dat we gewoonlijk associëren met depressie, zijn er subtielere gedragingen die dit probleem kunnen verbergen. De meestvoorkomende lichten we hieronder toe.
Zes van de stille tekenen van depressie
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn veel mythes over depressie. Een onmiskenbaar feit is echter dat depressie een buitengewoon ernstig probleem is dat iedereen kan treffen. Wat je misschien niet weet, is dat depressie op elk moment in het leven kan optreden. Om deze reden moet je weten hoe je de stille tekenen van depressie kunt herkennen die een teken van deze aandoening kunnen zijn.

Op deze manier ben je beter voorbereid om het te erkennen als jij of een naast familielid er last van begint te krijgen. Daarom moet je de volgende tekenen van depressie in acht nemen. Aarzel bovendien niet om hulp te vragen als een van deze symptomen zich in je leven voordoet.

1. Prikkelbaarheid

Het is gebruikelijk om te denken dat depressie gepaard moet gaan met verdriet en tranen. Sommige mensen ervaren echter prikkelbaarheid en woede als onderdeel van deze aandoening. Het betekent niet dat het verdriet er niet is. Het is alleen zo dat deze mensen hun emoties op een andere manier ervaren en externaliseren.

Daarom moet je alert zijn op dit soort stemmingswisselingen. Denk niet dat het jouw schuld is of dat je gewoon ongeduldig bent met jezelf. Neem even de tijd om te begrijpen wat er met je gebeurt en overweeg de mogelijkheid dat het een depressie kan zijn.

Vrouw met bloemen in de hand

2. Slaapproblemen

Een enkele slapeloze nacht doorbrengen is vrij normaal. Dat komt omdat stress, dagelijkse beslommeringen en verantwoordelijkheden je geest in beslag nemen en je ervan weerhouden om te slapen. Wat je echter moet onthouden, is dat dit soort situaties voorbijgaan wanneer je een oplossing voor je problemen vindt.

Als slapen echter een constant probleem is en er geen duidelijke medische oorzaak is, moet je nadenken. Veel  mensen met een depressie ervaren namelijk slaapproblemen. Sommigen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben om in slaap te vallen, terwijl anderen meer zullen slapen.

Daarom moet je je slaapgewoonten onder de loep nemen en eventuele recente veranderingen identificeren. Val je moeilijk in slaap? Breng je meer uren dan normaal slapend door? Welke gedachten heb je voordat je gaat slapen en wanneer je wakker wordt?

3. Afname van energie

Vind je dat je vroeger naar je werk kon gaan, met vrienden uitging en nog steeds de energie had om te sporten? Nu voel je je echter uitgeput door elke taak.

Naarmate je ouder wordt, is het normaal dat je energieniveau daalt. Wat echter niet normaal is, is dat je plotseling het gevoel hebt dat je niets wilt doen. In feite, zuigt depressie  zuigt al je energie op en zorgt dat je je lusteloos voelt . Bovendien doen de dingen die je vroeger inspireerden en de dromen die je motiveerden er niet meer toe.

Depressie geeft je het gevoel dat veel dingen geen zin meer hebben . Je stopt met het proberen van nieuwe doelen en geeft je andere op.

4. Schuld

Jezelf buitensporig en zonder reden de schuld geven is niet gezond. Toch zal depressie je je schuldig over alles te voelen. Daarom, als je jezelf de laatste tijd overal de schuld van geeft, van je scheiding tot de problemen van je volwassen kinderen, moet je analyseren wat er aan de hand is.

Vrouw gevangen tussen doornen

Sommige mensen vertonen schuldgevoel alleen als hun eerste symptoom van depressie. Anderen drukken het uit als schuld en verdriet of schuld en woede. Daarom v oordat je begint met kritiek op jezelf of geloven dat je bent overdrijven je situatie, proberen uit te werken wat je voelt en waarom.

5. Overmatige extraversie

Het lijkt misschien vreemd, maar veel mensen verbergen hun depressie achter hun glimlach. Bij deze mensen is het moeilijker om hun toestand te herkennen. Overmatige extraversie is daarom ook een van de stille tekenen van depressie. Als jij een van deze mensen bent, is het belangrijk dat je begrijpt dat niemand je gaat veroordelen of bekritiseren vanwege je emoties.

Een paar van de meestvoorkomende gedragingen van extraverte depressieve personen zijn:

  • Risicovol seksueel gedrag.
  • Gokverslaving.
  • Drugsgebruik en misbruik.

Je denkt misschien dat dit gedrag je humeur zal verbeteren. De beste manier om met je problemen om te gaan, is echter door ze onder controle te krijgen.

6. Concentratieproblemen

Als je moeite hebt om gefocust te blijven, kan dit een teken van depressie zijn. Mensen met dit probleem hebben vaak moeite om te onthouden waar ze hun spullen hebben achtergelaten of wat ze moeten doen.

Toch is het belangrijk dat je leert onderscheid te maken tussen afleiding veroorzaakt door je verplichtingen en die veroorzaakt door depressie. Ben je te veel gefocust op je problemen? Is je productiviteit aangetast, ook al is je routine hetzelfde?

Wees niet bang om hulp te vragen

Als je ook maar het minste vermoeden hebt dat je stille tekenen van een depressie vertoont , aarzel dan niet om hulp te zoeken. Omdat dit een veel ernstiger probleem kan zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Het goede nieuws is echter dat ermee omgaan heel eenvoudig is. Je hoeft alleen maar de beslissing te nemen en therapie te zoeken. Wellicht ook interessant voor jou

Gediagnosticeerd met depressie – wat nu?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gediagnosticeerd met depressie – wat nu?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden steeds meer mensen gediagnosticeerd met depressie. Weet jij wat je moet doen of hoe je kunt he...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.