Waarom duurt verdriet langer dan andere emoties?

Er zijn momenten in het leven dat verdriet alles lijkt te doordringen. Soms duren de gevoelens weken of zelfs maanden. Maar waarom is verdriet zo hardnekkig?
Waarom duurt verdriet langer dan andere emoties?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Waarom duurt verdriet langer dan andere emoties? We weten zeker dat je je op verschillende momenten in je leven wel eens verdrietig hebt gevoeld. Maar bleef je pijn aanhouden zonder dat je wist waarom? Je kruipt erdoor in je schulp en het werpt dagen of zelfs weken een schaduw over al het andere in je leven.

Antoine de Saint-Exupéry zei: “verdriet is een van de vibraties die bewijst dat we leven.” Misschien had hij gelijk. Het kan zijn dat weinig emoties zulke voor de hand liggende voorbeelden zijn van wat het menselijk bestaan zo vaak is: te maken hebben met teleurstellingen, verlies, verdriet en de echo van dingen die je nooit meer zult zien.

Wat we zeker weten is dat je niet van verdriet kunt wegrennen of het kunt verbergen als een ongewenst speeltje. Verdriet duurt langer dan emoties zoals verrassing, geluk, verveling, walging of zelfs woede. Er is een reden waarom dit zo is en we zullen het hierover hebben in dit artikel.

Waarom duurt verdriet langer dan andere emoties

Redenen waarom verdriet langer duurt dan andere emoties

Verdriet heeft een slechte reputatie. We weten niet wat we ermee moeten doen en als we het ervaren willen we er zo snel mogelijk vanaf. Niet alleen dat, maar als iemand ziet dat je verdrietig bent, krijg je meestal zoiets te horen als “Kop op! Wees niet verdrietig. Het leven is te kort!”

In onze collectieve ideologie verbinden we verdriet met zwakte, dus misschien zijn we er daarom niet goed in om ermee om te gaan. Paul Ekman, een psycholoog die pionier was op het gebied van emoties, zegt dat we een betere geestelijke gezondheid zouden hebben als we meer zouden begrijpen van deze psychofysiologische toestanden.

Om te beginnen, iets dat Ekman uitlegt in boeken (Engelse link) zoals Knowing our Emotions (geschreven in samenwerking met Daniel Goleman) is dat verdriet langer duurt dan andere emoties om een heel concrete reden: het bestaat namelijk uit vele andere emoties.

Met andere woorden, verdriet komt nooit alleen. Het is als de kurk op een fles. Als je hem eruit trekt, ontdek je woede, ergernis en zelfs angst.

Door verdriet te ontleden, erachter te komen waar het uit bestaat, kun je het begrijpen en verder gaan. Andere factoren verklaren echter ook waarom deze emotie zo hardnekkig is. Andere factoren verklaren echter ook waarom deze emotie zo hardnekkig is.

Verdriet is evenredig met de gebeurtenis die het veroorzaakt en hoe je het interpreteert

Je hebt al vijf jaar een partner en je hebt alles in je partner geïnvesteerd. Je hebt je best gedaan om alles te laten werken, maar uiteindelijk realiseer je je dat het gezonder is om de relatie te beëindigen. Na de breuk en zoveel tijd te hebben besteed aan het vechten voor die liefde, voel je je oneindig verdrietig. Dat verdriet blijft maanden of zelfs jaren hangen.

Iemand anders die dit ook meemaakt kan het juist als een opluchting interpreteren. Dit kleine voorbeeld laat ons iets heel eenvoudigs zien. Verdriet duurt langer dan andere emoties, omdat de dingen die het uitlokken diepgaander zijn. Ze zijn vaak gerelateerd aan gebeurtenissen die traumatisch kunnen zijn. Toch hangt alles af van hoe je die ervaringen interpreteert.

Naast hoe je de gebeurtenis verwerkt, spelen je copingvaardigheden een rol. Sommige mensen zijn namelijk veerkrachtiger als het gaat om het omgaan met tegenslagen. Anderen trekken zich terug in een staat van hulpeloosheid waardoor hun verdriet langer duurt.

Het gevaar van gepeins: wanneer gedachten je verdriet voeden

De Katholieke Universiteit van Leuven (Engelse link) voerde een studie uit die tot doel had een dieper begrip te krijgen van menselijke emoties. Onderzoekers wilden graag weten hoe lang psychofysiologische realiteiten zoals geluk, angst en schaamte duren. Een ding dat ze ontdekten, is dat geluk niet een van die langdurige emoties is.

  • Emoties zoals angst, verrassing, verveling en walging waren erg kort. Van alle emoties die ze analyseerden, leek verdriet echter de meest blijvende.
  • De onderzoekers wilden begrijpen waarom dat het geval zou kunnen zijn. Waarom duurt verdriet weken of zelfs maanden? Het antwoord zit in je denkpatronen.
  • Het peinzen en keer op keer rondraaien van een triggerende gedachte in je hoofd maken het moeilijk voor verdriet om te verdwijnen.

Het feit dat je niet kunt loslaten wat je teleurstelling, verlies of lijden heeft veroorzaakt, zorg er niet alleen voor dat verdriet langer duurt. Het versterkt het ook.

Er speelt hier ook nog iets anders. Verdriet kan soms opduiken zonder een concreet motief. In dat geval blijven je gedachten de vlammen van je verdriet aanwakkeren en versterken ze het lijden en de negativiteit.

Vrouw raakt haar verdriet niet kwijt

Waarom duurt verdriet langer dan andere emoties? Vanwege onze tegenwerking

Een van de redenen dat verdriet zo lang duurt, is omdat we proberen het tegen te werken of te vermijden. Weigeren deze emotie te accepteren maakt het erg moeilijk om er mee om te gaan.

Een emotioneel gezonde benadering is om elke emotie te valideren en te begrijpen dat, in abnormale situaties, gecompliceerde emoties normaal zijn.

Als je ze begrijpt, accepteert en weet hoe je ermee om moet gaan, dan zorg je voor evenwicht in je leven. Erkennen dat je emoties normaal zijn, maakt het mogelijk om tegenslagen met kracht en veerkracht het hoofd te bieden.

Daarom is het misschien tijd om veel van de dingen die je over verdriet hebt geleerd opnieuw te bekijken. Kracht betekent niet alles verdragen en net doen alsof alles in orde is. Moedig zijn betekent vallen en weer opstaan, huilen om jezelf weer beter te laten voelen en toevlucht en wijsheid zoeken in introspectie.

Je emoties ontkennen, kracht pretenderen en net doen alsof niets je pijn doet maakt je wonden alleen maar dieper en zorgt ervoor dat je verdriet langer duurt.

Zoals Antonio Damasio opmerkte, zijn mensen geen rationele wezens die emotioneel worden, we zijn emotionele wezens die weten hoe ze moeten redeneren. Als je een goed begrip hebt van je eigen emoties, kun je een bevredigender en gezonder leven leiden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Philippe Verduyn, Saskia Lavrijsen. Which emotions last longest and why: The role of event importance and rumination. Motivation and Emotion, 2014; DOI: 10.1007/s11031-014-9445-y

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.