Het veranderen van je gedachten kan je lot veranderen

Soms is het erg moeilijk om onze realiteit te veranderen. Het is echter mogelijk om onze gedachten te transformeren om de situatie beter aan te pakken. Leer er hier meer over!
Het veranderen van je gedachten kan je lot veranderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je hoort dit waarschijnlijk heel vaak: “als je je leven wilt verbeteren, moet je anders gaan denken.” Het klinkt goed, daar bestaat geen twijfel over. Is het echter zo eenvoudig als het klinkt om je gedachten te veranderen? Hoe kun je dit dan doen?

De waarheid is dat het ingewikkelder is dan het lijkt. Het brein is niet als een kamer waar je wat meubels van de ene op de andere dag kunt vervangen.

Ons psychologische universum is erg resistent. Om die reden is het niet eenvoudig om er wijzigingen in aan te brengen en het werkt ook niet snel. “Verander je negatieve gedachten in positieve” is iets wat veel mensen zeggen, maar ze zeggen er niet altijd bij hoe je dit moet doen.

Onze mentale mechanismen zijn diep, star en niet erg spontaan. Je gedachten veranderen is mogelijk, maar het vereist hard werken om die denkpatronen waaraan je gewend bent te doorbreken.

Aan de andere kant is er iets waar je rekening mee moet houden. Gedachten op zich hebben geen macht over je. Het zijn niets meer dan vluchtige mentale ervaringen, ze komen en gaan gedurende de dag.

Het is echter gemakkelijk om uiteindelijk sommige gedachten boven andere te benadrukken en belang te hechten aan ideeën die misschien niet het meest nuttig zijn. Dit is hoe angst en depressie tevoorschijn komen.

Goed denken is goed leven. Leren hoe je het moet doen betekent dicht bij een opmerkelijke verandering in je onmiddellijke realiteit komen. Alleen zo zul je in staat zijn welzijn te ervaren.

Het veranderen van je gedachten is mogelijk

Frederic Charles Bartlett, hoogleraar experimentele psychologie aan de Universiteit van Cambridge, sprak in 1920 over de schema’s van de geest. Daarnaast kaartte hij iets aan dat doorslaggevend zou zijn in therapie.

Waar het hier om ging is dat het mogelijk is om gedachten en herinneringen te reconstrueren. Bartlett maakte deel uit van wat later gedefinieerd werd als de ‘cognitieve revolutie’, een psychologische benadering die zich richtte op individuele mentale processen.

Later ontstonden er doorslaggevende technieken zoals cognitieve herstructurering. Dit verwijst naar een therapeutisch proces waarin negatieve en irrationele gedachten (cognitieve vertekeningen) moeten worden geïdentificeerd en vervolgens moeten worden geconfronteerd.

Het is een manier om die overtuigingen die het individu ondergeschikt maken aan lijden te vervangen door meer rationele overtuigingen, zodat ze hun volledige potentieel kunnen ontwikkelen.

Het veranderen van je gedachten kan je lot veranderen

Zoals we in het begin al aangaven, is dit transformatietraject niet gemakkelijk. Je gedachten veranderen is niet iets dat je van de ene week op de andere kunt doen.

De menselijke geest is namelijk koppig. Het is ingewikkeld om hem ervan te overtuigen bepaalde dingen op een andere manier te interpreteren. Het is ook moeilijk om de positieve kant van de dingen te zien als je door het leven bent gegaan met de nadruk op negativiteit.

Je moet ook niet negeren dat emotie en gedachten altijd hand in hand gaan, ze voeden zich met elkaar. Het is dus erg moeilijk om de geest te vragen om de dingen anders aan te pakken als je vastzit in angst, leed of verdriet. Kun je in deze gevallen iets doen? Laten we dit eens bekijken.

Gedachten zijn als water

Gedachten stromen wild door de geest, ze zijn als waterstromen die op volle snelheid stromen. Het is niet altijd mogelijk om te weten wat er zich daarbinnen afspeelt.

Zoals we echter al zeiden, is het mogelijk je gedachten te veranderen, maar er is een strategie die je moet volgen om daarin te slagen. Allereerst moet je ontdekken welke gedachten je meteen moet transformeren.

Met andere woorden, je moet gaan jagen op de negatieve en irrationele gedachten die je psychische universum vervuilen. Om dit te doen, is het het beste om te ontspannen, de geest te kalmeren, een notitieboekje te pakken en de gedachten die je storen te beschrijven.

De rechtszaal: analyseer je gedachten

Zodra je die negatieve gedachten ontdekt, moet je ze naar de ‘rechtszaal’ brengen. Wat betekent dit? Je moet eigenlijk een dialoog met jezelf hebben en die ideeën door een filter laten gaan. Vraag jezelf af:

  • “klopt deze gedachte?”
  • Is deze gedachte op een of andere manier nuttig?”
  • “Als het niet goed voor me is, waarom benadruk ik het dan?”
  • “Wat moet ik eraan doen?”
Hoe werken de mechanismen in de hersenen

Het veranderen van je gedachten kan je lot veranderen

De laatste stap is de meest beslissende en opwindende. Dit is waar je toewijding en verantwoordelijkheid jegens jezelf omhoog moet. Het proces van het veranderen van je gedachten vereist immers dat je je ware zelf onder ogen moet zien. Alleen dan kun je ontdekken wat er achter het masker schuilt dat je opzet voor anderen (en soms voor jezelf).

Je bewust zijn van jezelf kan moeilijk zijn. Het is tenslotte moeilijk om te beseffen hoezeer je je eigen pad om te groeien misschien hebt belemmerd. Je bent echter nog steeds op tijd. Het is nog steeds mogelijk om een betere versie van jezelf te worden.

De laatste fase van deze taak omvat het herformuleren van die oude en schadelijke ideeën in duidelijkere, optimistische, realistische en bruikbare ideeën. Zet negativiteit opzij, zodat hoop en goede verandering op je pad kunnen komen. Het veranderen van de manier waarop je denkt, verandert misschien niet alleen jou als persoon, maar alles om je heen.

Sta jezelf toe om je vrij en zelfverzekerder te voelen om betere beslissingen te nemen. Dat gezegd hebbende, aarzel niet om je denkpatronen te veranderen en het leven te leiden dat je verdient.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.