De risico's van genoegen nemen met minder dan 100% gelukkig zijn
Op een gegeven moment is je waarschijnlijk gevraagd hoe gelukkig je bent op een schaal van één tot tien. In de regel is je antwoord nogal veranderlijk en afhankelijk van je stemming op dat moment. Vandaag willen we je nog een vraag stellen. Als je geluk als een percentage zou begrijpen, met welke graad zou je dan genoegen nemen? Neem je genoegen met minder dan 100% gelukkig zijn?
Het is belangrijk om te onthouden dat volledig geluk niet voortkomt uit het ervaren van een perfecte realiteit, nooit teleurstellingen of tegenslagen, of het bereiken van al je doelen. Als dat zo is, zou geluk gewoon een utopie zijn. In werkelijkheid betekent geluk dat je bereid bent om je middelen te investeren in plannen waar je enthousiast van wordt.
Het comfort van conformiteit
Op het eerste gezicht zou je denken dat 80% gelukkig zijn een hele prestatie is, zelfs een echt voorrecht. De huidige samenleving wordt tenslotte geplaagd door stress, depressie, lichamelijke ziekten, interpersoonlijke conflicten en problemen op het werk.
Daarom zou het genieten van die mate van vervulling je zowel tevreden als gelukkig moeten maken. Er ontstaat echter een probleem wanneer comfort je te conservatief maakt.
Misschien voel je je angstig, maar het beperkt je niet te veel, dus je doet niets. Misschien is je relatie niet zo bevredigend, maar je staat er tenminste niet alleen voor en je partner is niet beledigend, dus daar ben je tevreden mee. Of je baan voelt behoorlijk zinloos en motiveert je niet, maar je hebt er ook geen hekel aan, dus waarom zou je veranderingen aanbrengen?
Deze mentaliteit is heel gewoon. Je raakt eraan gewend je aan te passen, verwacht niets meer van het leven, misschien zelfs denkend dat je je situatie niet kunt verbeteren. De moeilijkheid is echter dat deze 80% geluksgraad na verloop van tijd afneemt.
Ten eerste kan je ongeadresseerde angst leiden tot ernstige aandoeningen en zelfs lichamelijke gevolgen voor je hebben. Ten tweede zal je relatie steeds verder verslechteren en zal de emotionele afstand tussen jullie elke dag groter worden. Eindelijk, die baan die je al jaren hebt, zal uiteindelijk al je energie in beslag nemen en je dagelijkse leven veranderen in een eentonige en zinloze routine.
Plotseling, van 80% gelukkig te zijn, word je 60% gelukkig, dan 40%, en zo gaat het maar door. Dit is het resultaat van conformeren.
Wees dankbaar voor de druppel die de emmer deed overlopen
Als mens heb je de neiging om grote crises te vrezen (Spaanse link), die momenten van verandering waarin alles wat vaststaat instort. Tijden waarop je geen andere keuze hebt dan de realiteit onder ogen te zien en beslissingen te nemen.
Bijvoorbeeld de dag dat je een paniekaanval kreeg en het gevoel had dat je dood zou gaan, het moment dat je besloot dat je leven als koppel niet langer houdbaar was, of de tijd dat je werd ontslagen, waardoor je gedwongen werd je vooruitzichten op een baan te heroverwegen.
Dit zijn het soort momenten dat je zou betalen om niet door te hoeven gaan. Het zijn echter eigenlijk de kiemen van de verandering die je nodig hebt. In feite is dit voor veel therapeuten de beste tijd om met hun cliënten te werken, omdat zich conformeren niet langer een optie is en het genereren van verandering (Spaanse link) hun enige uitweg is.
80% gelukkig zijn is een comfortabele situatie, goed genoeg om de andere kant op te blijven kijken. Toch verdien je toch 100%? Interessant is dat het die grote crisis is, de laatste druppel, die je de moed geeft om ervoor te werken.
Minder dan 100% gelukkig zijn
100% gelukkig zijn, om dat te bereiken, heb je niet alles nodig om je gang te gaan. Dit heb je trouwens niet eens in eigen handen. Toch heb je coherentie nodig. Dat betekent weten wat je wilt en je acties afstemmen op deze doelen.
Wil je rustiger door het leven gaan en je stressgevoelens verminderen? Als dat zo is, belast jezelf dan niet met verplichtingen en probeer perfect te zijn. Leer delegeren. Wil je een levenspartner die je aanvult?
Neem geen genoegen met middelmatige liefdes omdat je bang bent om alleen te zijn. Wil je elke dag wakker worden met een doel? Train jezelf in waar je gepassioneerd over bent. Wees niet bang om van koers te veranderen en elke dag een nieuwe stap te zetten in de richting van je doelen.
De weg naar zelfrealisatie vereist doorzettingsvermogen. Je moet herkennen hoe je jezelf grenzen kunt stellen om niet toe te geven aan middelmatigheid. Neem geen genoegen met minder dan 100% gelukkig zijn.
Verder moet je vertrouwen hebben en onthouden dat een beter leven mogelijk is. Aan de andere kant zul je waarschijnlijk niet zo snel resultaten zien als je zou willen. Daarom zullen er momenten zijn waarop je zou willen dat je weer 80% gelukkig was. Desalniettemin is het consistentie en trouw blijven aan jezelf waardoor je je kalm, gemotiveerd en voldaan voelt. Gevoelens die je eerder niet had.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Prochaska, J. O., DiClemente, C., & Norcross, J. C. (1994). Cómo cambia la gente: Aplicaciones en los comportamientos adictivos. RET: revista de toxicomanías, (1), 3-14.
- Valencia, S. M. (2020). Crisis familiares: una oportunidad para transitar de la catástrofe y el caos, al despliegue de capacidades para el cambio. Diversitas: Perspectivas en Psicología, 16(1), 169-180.