Houd van jezelf, bescherm jezelf: stel grenzen

Houd van jezelf, bescherm jezelf: stel grenzen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

We hebben allemaal lief op onze eigen manier, en iedereen maakt zijn eigen keuzes. We hebben de macht om relaties te vormen hoe wij dit zelf willen en we zijn ons niet altijd bewust van die macht. Het is allemaal afhankelijk van onze houding. Onze interacties met anderen, de wereld en natuurlijk onszelf hangen af van die keuze. Maar stel grenzen, en bescherm jezelf.

Er zijn zoveel manieren om te verbinden en connecties te maken, maar de belangrijkste daarvan (die ook de basis vormt voor de relatie met anderen) is de relatie die we met onszelf hebben. Afhankelijk van hoe we onszelf behandelen en onszelf respecteren, stellen we ons min of meer open voor relaties met anderen en met het universum. Daarom zullen we meer authentieke relaties hebben met de mensen om ons heen als we goed voor onszelf zorgen.

Er zijn veel belangrijke factoren als het gaat om van onszelf houden. Eerst moeten we onszelf leren kennen zodat we weten hoever we kunnen gaan. Bovendien zal dit reflecteren in onze relaties met anderen. Als we onszelf kennen, zullen onze relaties rijker worden en we zullen in staat zijn om de verschillende grenzen te begrijpen die we tegenkomen. Stel grenzen dus ook voor jezelf.

Teken een hart op het raam

Stel grenzen omdat je van jezelf houdt

Als we van onszelf houden, leren we hoe ver we kunnen gaan. We ontwikkelen een zelfwaardering die ons helpt onze grenzen te begrijpen. Daardoor leren we het volgende:

  • We zijn niet perfect. Zeggen dat je van jezelf houdt betekent dat je begrijpt dat niemand perfect is. Dan realiseer je je dat het oké is om fouten te maken, en dat je daardoor niet gefrustreerd hoeft te raken.
  • We moeten onszelf niet teveel onder druk zetten. Van jezelf houden betekent ook dat je weet wanneer je moet stoppen. Als we ons teveel onder druk zetten, voel je je overrompeld. Dus stel grenzen die je herkent.
  • We kunnen allemaal van onze fouten leren. Van jezelf houden betekent ook dat je fouten ziet als een les om van te leren. Op die manier voel je je niet langer alsof je verdrinkt als dingen niet zo goed gaan, want je kent jezelf en je hebt geleerd dat alles wat er gebeurt een belangrijke ervaring is.
  • Laat jezelf verrassen. Als we van onszelf houden, kiezen we ervoor om in het hier en nu te leven. Als je weet hoever je kunt gaan en de toekomst niet langer probeert te controleren, heb je ook niet het gevoel dat je overal controle over moet hebben. Van jezelf houden betekent dat je met de stroom meegaat.

Door van jezelf te houden, leer je jezelf beter kennen. Dit leert ons wie we diep van binnen zijn. We begrijpen onze emoties en gedachten, en we kunnen beginnen te voorspellen hoe we op bepaalde situaties zullen reageren.

Als we eigenliefde toepassen, leren wat het beste is voor ons. Daardoor nemen we beslissingen met die kennis en accepteren we dat wat er ook gebeurt, ook als het niet is waar we op hadden gehoopt, we ervan kunnen leren. Bovendien oordelen we niet over onszelf, omdat we begrijpen dat we niet oppermachtig zijn. We hebben geen controle over alles wat er gebeurt.

We weten wanneer genoeg genoeg is

Als we van onszelf houden, leren we om onze vaardigheden te waarderen, en bepalen we grenzen voor de rest. Dit betekent dat we er iets van zeggen als we iets niet prettig vinden en daardoor blijven we werken aan onze relaties. Op die manier weten de mensen in je leven hoe ver we willen gaan, wat we vervelend vinden en wat ze kunnen doen. Stel grenzen dus ook voor anderen.

Als je zegt dat je van jezelf houdt betekent dit ook dat je weet wanneer genoeg ook daadwerkelijk genoeg is. Dit betekent dat je het aangeeft wanneer anderen je grenzen overschrijden. Stel grenzen en bescherm jezelf tegen dingen die je kwetsen. Je kunt echter niet altijd vermijden dat je gekwetst wordt – we hebben geen controle over andere mensen, en we kunnen niet altijd alles voorkomen.

Als je van jezelf houdt, zelfs als je ook veel van iemand anders houdt, weet je hoe je nee moet zeggen. Soms moet je dingen beëindigen omdat je begrijpt dat bepaalde situaties uitzichtloos zijn. Van jezelf houden betekent ook dat je weet wat goed en wat slecht voor je is.

Hartvormige balon

Stel grenzen en bescherm jezelf

Als we van onszelf houden en onszelf beschermen, creëren we een harmonieuze omgeving waarin we onszelf hebben bevrijd van onze zorgen en we eerlijk tegen onszelf en anderen kunnen zijn. De beste manier om van een relatie te genieten is door onszelf te zijn, te weten wat we willen, en dit op een effectieve manier uit te drukken.

Er zijn een aantal voordelen aan het stellen van grenzen, zoals:

  • Jezelf bevrijden van negatieve gedachten.
  • Een betere levenskwaliteit.
  • Met de stroom meegaan.
  • Het verbeteren van je stemming.
  • Jezelf bevrijden van problemen.
  • Jezelf beter leren kennen.
  • Je leert jezelf beter uitdrukken.
  • Het wordt makkelijker om beslissingen te nemen.

Als we eigenliefde in de praktijk brengen, zullen we onszelf beter leren begrijpen, en zo ook wat we willen en waar we heengaan. Dit zal ons helpen bij het stellen van grenzen als we proberen te perfect te zijn, als we gefrustreerd raken, of als we de controle verliezen.

Zoals we hebben gezien is het stellen van grenzen een manier om voor onze grootste schat te zorgen – onszelf. We beschermen onszelf en vormen oprechtere relaties. Hierdoor krijgen we rust.

Laat je angsten los en durf jezelf over te geven aan de onvoorwaardelijke liefde die je verdient! Leer jezelf vandaag nog beter kennen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.