Zeven citaten over zelfwaardering om je eigenliefde te versterken

Zeven citaten over zelfwaardering om je eigenliefde te versterken
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Zelfwaardering is een taak waar velen van ons nog aan moeten werken. Leren om al het goede dat we hebben te identificeren, inzien wat onze sterke punten zijn en waar onze talenten liggen, is belangrijk als we een vervuld leven willen hebben. Citaten over zelfwaardering kunnen hierbij dienen als een kompas. Ze kunnen ons de juiste weg wijzen om onze eigenliefde te versterken.

We weten dat dit geen gemakkelijke taak is. Veel mensen besluiten zich over te geven en maar te stoppen met het voorzien in hun behoeften. Velen, in een mislukte poging, laten zichzelf in de steek omdat eigenliefde inspanning omvat. Het vereist dat je je demonen confronteert. Het is het echter wel waard. Er gaat niets boven jezelf omarmen en jezelf weer overeind helpen. Je eigen beste vriend en voornaamste geliefde zijn geeft je de mogelijkheid om je vol leven en gelukkig te voelen.

We weten dat een citaat op zichzelf niet plotseling de vlam van eigenliefde zal doen ontbranden. Het zal je echter uitnodigen erover na te denken. En vanuit deze oefening kun je diepe en nuttige lessen halen. Om deze reden zouden we kunnen zeggen, met het volste vertrouwen, dat citaten over zelfwaardering de moeite waard zijn om bij de hand te hebben, om ons eraan te herinneren hoe waardevol het is om onszelf te behandelen met genegenheid. Ze herinneren ons eraan om zo nu en dan onze eigenliefde te voeden.

Een klein roze hartje in de handen van een vrouw

Je verdient je eigen liefde

“Jijzelf, net zoals iedereen in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid.”

-Boeddha-

Dit is een van de citaten over zelfwaardering die we allemaal in onze dagelijkse vocabulaire moeten bewaren. Wij zijn waardig en verdienen genegenheid. Evenzo hebben we de gezonde plicht om niet te bedelen om of geen genoegen te nemen met kruimels en onvolledige vormen van liefde en genegenheid.

Liefde voedt ons, vooral onze eigen liefde. Het geeft ons kracht, veiligheid en stimuleert ons om van anderen te houden. Het is de fundamentele pijler waarop ons leven en onze relaties rusten. Wie zijn leven laat rusten op liefde, creëert fundamenten die moeilijk te doorbreken zijn. Het belangrijkste van alles is om ons ervan bewust te zijn dat we het recht hebben om liefde te ontvangen, zowel van anderen als van onszelf.

Behandel jezelf goed

“Je hebt jarenlang kritiek op jezelf gehad en het heeft niet gewerkt. Probeer jezelf eens te vleien en kijk wat er gebeurt. “

-Louise L. Hay-

We hebben de slechte gewoonte om onszelf te bekritiseren en pijn te doen met onze woorden en beoordelingen. Wrede oordelen vellen over jezelf is makkelijk. Voor veel mensen is het zelfs een gewoonte geworden. Het herstellen van de schade die dit veroorzaakt is echter een stuk minder eenvoudig. Sterker nog, door het te doen genereren we een voortdurende spiraal van pijn en lijden die alleen maar groter en zwaarder wordt. En we doen dit bijna elke dag. En het ergste van alles is dat we het doen zonder ons er ook maar van bewust te zijn.

Het is onmogelijk om een ​​goed zelfrespect te hebben als we voortdurend aanvallen op onszelf inzetten en als we vals spelen en onszelf verachten. Louise Hay biedt ons met haar uitspraak een alternatief. Deze schrijfster en Amerikaans spreekster vertrouwt op vleierij en positieve taal tegenover zichzelf. Waarom probeer je het niet eens?

We verdienen het om onszelf goed te behandelen, we verdienen onze eigen erkenning. Wat is er mis met onszelf laten weten dat we alles goed doen? Misschien zijn we het niet gewend, maar voor alles is er een eerste keer. En jezelf liefde tonen verdient de hoogste prioriteit.

Respecteer jezelf om betere keuzes te maken

“Ons zelfrespect markeert onze keuzes. Telkens wanneer we handelen in harmonie met ons authentieke zelf en ons hart, verdienen we ons eigen respect. Het is zo simpel. Elke keuze is belangrijk. “

-Dan Coppersmith-

Dit is een andere uitdrukking over zelfwaardering die nauw verbonden is met de andere citaten in dit artikel. We zouden deze altijd in gedachten moeten houden. Respect markeert onze toekomstige beslissingen. Trouw blijven en trouw zijn aan onszelf bepaalt elke handeling en elke keuze in ons leven. Bovendien zal de manier waarop we onszelf respecteren, de manier markeren waarop we ons verhouden tot de mensen om ons heen.

Als we onszelf waarderen en ondersteunen, neemt de kans toe dat ook anderen ons zo zullen behandelen. Als we onszelf verachten, geen rekening houden met onszelf en onszelf slecht behandelen, zullen anderen waarschijnlijk ook hetzelfde doen. Het is een kwestie van prioriteit geven aan jezelf en jezelf liefhebben.

Vrouw bekijkt zichzelf in de spiegel en beoefent zelfwaardering

Wees niet afhankelijk van anderen om je gelukkig te maken

“Vertrouw niet op iemand anders voor je geluk en eigenwaarde. Alleen jij kan daar verantwoordelijk voor zijn. Als je niet van jezelf kunt houden en jezelf niet kunt respecteren, kan niemand anders dat mogelijk maken. “

-Stacey Charter-

Geluk hangt niet af van anderen, niemand geeft het weg of biedt het aan. Echt geluk is een houding en het ontstaat van binnenuit. Daarom zijn wij de enigen die verantwoordelijk zijn voor hoe we ons voelen, ongeacht hoezeer de omstandigheden al dan niet bevorderlijk zijn voor een bepaalde emotionele toestand.

De sleutel van je welzijn overhandigen aan anderen is een vergissing. We hebben de macht om situaties te transformeren, zelfs als we ons er nauwelijks bewust van zijn. Alles begint met het accepteren en liefhebben van onszelf. Als wij dit niet doen, zal niemand het voor ons doen. Vergeet dit nooit.

Wens jezelf te zijn

“Iemand anders willen zijn is een verspilling van de persoon die je bent.”

-Marilyn Monroe-

Duizenden mensen dromen ervan iemand anders te zijn. Ze fantaseren over deze ideeën, vergelijken zichzelf met vrienden en denken na over ‘als ik dit had’ of ‘als ik dat was’… Dromen is geen slechte zaak, maar je tijd eraan verspillen wel. Deze mensen vergeten dat jezelf zijn iets geweldigs is en duizenden mogelijkheden biedt. Ze keren zich van zichzelf af en worden ongelukkig.

Wij zijn limited editions. Uniek en onvolmaakt, maar waardevol voor onszelf. Er is niemand zoals jij noch iemand anders zoals ik, en dat is precies wat ons speciaal en anders maakt. Het gaat niet om het vergelijken van jezelf met anderen, maar om het ontdekken van jezelf. Het gaat erom dat je je blik naar binnen richt om al je mogelijkheden te laten ontwaken en te genieten op basis van authenticiteit.

Zelfwaardering is de basis

“Tot je waarde hecht aan jezelf, zul je je tijd niet waarderen. Totdat je jouw tijd waardeert, zul je er niets mee doen. ”

-M. Scott Peck-

Dit is een andere uitdrukking over zelfwaardering die een diepe boodschap bevat. Jezelf waarderen is het begin van alles, de springplank naar een vol, gelukkig en succesvol leven. Als we onszelf niet waarderen, zal het moeilijk voor ons zijn om alles te doen wat we willen, en uiteindelijk zullen we stoppen met groeien.

Als we onszelf waarderen, leren we onszelf kennen, geven we prioriteit aan onszelf en geven we onszelf een deel van onze eigen tijd. We stoppen met leven op de automatische piloot. In plaats daarvan beginnen we bewust te leven en de controle over ons eigen bestaan ​​terug te krijgen. Tijd is een waardevol geschenk dat we niet opzij moeten zetten of als vanzelfsprekend moeten beschouwen.

Een vrouw in een veld, in gedachten verzonken

De meningen van anderen zijn niet jouw realiteit

“Iemands mening over jou hoeft niet jouw realiteit te worden.”

-Les Brown-

Wij zijn sociale wezens en de meningen van anderen beïnvloeden ons in grote mate. We moeten leren onderscheid te maken tussen wat we zijn en wat anderen van ons vinden. We moeten duidelijk zijn over wat we willen en wat anderen willen voor ons.

Of het nu met goede of slechte bedoelingen is, de mensen om ons heen zullen hun mening over ons uiten. Maar het zijn slechts meningen, meer niet. Het zijn subjectieve werkelijkheden die we niet hoeven te delen en waar we het niet mee eens hoeven te zijn. We hoeven ze alleen maar te respecteren, zonder iemand er persoonlijk op aan te vallen. Het belangrijkste om te onthouden om te voorkomen dat je jezelf in een risicovolle situatie plaatst en de controle verliest, is wat jij wilt en hoe jij jezelf waardeert. Het is vooral belangrijk om jezelf goed te behandelen.

Zoals je kunt zien, is van jezelf houden best ingewikkeld. Het omvat namelijk niet alleen het kennen van jezelf, maar ook het accepteren en respecteren van jezelf. Deze citaten over zelfwaardering kunnen je helpen rekening te houden met de belangrijkste aspecten van in jezelf geloven, maar jij bent degene die de macht heeft om het te doen. Behandel jezelf met liefde, waardeer je successen en erken dat er veel dingen zijn waar je goed in bent. Zorg goed voor jezelf en vergeet alsjeblieft niet om altijd rekening te houden met jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.