Zorg voor jezelf om voor anderen te kunnen zorgen

Zorg voor jezelf om voor anderen te kunnen zorgen

Laatste update: 29 oktober, 2017

Voor een ander zorgen is een verantwoordelijkheid die we niet licht mogen opvatten. Iemand verzorgen is een moeilijke taak en vereist een hoop tijd, toewijding, inspanning en verantwoordelijkheid. Wanneer het welzijn van een ander afhankelijk is van jou, dan is dit een zware opgave die, ook al doen we het met liefde, uiteindelijk zijn tol kan beginnen te eisen.

In veel gevallen beginnen verzorgers hun eigen gezondheid en persoonlijke leven aan de kant te schuiven zodat zij hun nieuwe verantwoordelijkheden onder controle kunnen houden. Dit doen ze zonder zich hier volledig bewust van te zijn. Soms is het zo dat wanneer het aankomt op het verzorgen van een ander, mensen het meest belangrijke negeren: zorgen voor zichzelf.

Mensen die een deel van hun tijd wijden aan het verzorgen van anderen zouden gepaste steun moeten krijgen en goed moeten letten op hun eigen gezondheid. Zorgen voor jezelf en wat tijd vrijmaken voor jezelf is van fundamenteel belang.

Het onvermijdelijke accepteren

Mensen worden niet van de een op de andere dag afhankelijk, zo ook worden mensen niet van de ene op de andere dag verzorgers. Wanneer iemand in de familie problemen begint te vertonen, is er sprake van een aanpassingsproces door middel waarvan de toekomstige verzorger begint te wennen aan zijn nieuwe rol.

De verzorger zal over het algemeen enkele fasen doorlopen voordat hij zich aanpast aan de nieuwe situatie. In de eerste fase is het normaal dat de persoon ontkent dat zijn familielid hulp nodig heeft met dagelijkse activiteiten. Maar er komt een punt waarop de problemen zo evident worden dat de nieuwe realiteit onmogelijk kan worden blijven ontkend.

Zodra de persoon geaccepteerd heeft dat zijn dierbare hulp nodig heeft, zal hij onderzoek beginnen te doen: welke ziekte heeft mijn dierbare, hoe zal de ziekte zich ontwikkelen, wat voor zorg heeft mijn dierbare nodig etc. In deze fase is het heel normaal dat de verzorger overweldigd raakt door gevoelens als verdriet, schuldgevoelens, woede en frustratie.

Gesprek Over Verzorgingsplan

Geleidelijk aan zal hij zijn nieuwe verantwoordelijkheden echter op zich beginnen te nemen en zijn tijd zo indelen dat deze draait om de persoon die zorg behoeft. De mate waarin verzorgers zich aan deze nieuwe fase in hun leven aanpassen verschilt per individu.

Zich aanpassen aan verandering

Wanneer een persoon een verzorger wordt, begint zijn leven zoals deze was te veranderen. De nieuwe situatie kan zorgen voor veranderingen binnen de familie, op het werk, in persoonlijke relaties, en de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

De verzorger zal zich waarschijnlijk schuldig beginnen te voelen, denken dat hij het niet goed doet, of zich ontzettend eenzaam voelen. Verzorgers zonderen zichzelf tevens vaak af van anderen, wat hun negatieve gevoelens kan verergeren.

Niet alle veranderingen zijn echter negatief. Ondanks dat het een moeilijke ervaring is, kan voor iemand vechten je helpen om dingen over jezelf of de andere persoon te ontdekken die je nog niet wist en zo te groeien als persoon.

Verteerd raken door uitputting

Als je in dit proces van zorgen voor de andere persoon jezelf verwaarloost, dan zal dit op een gegeven moment zichtbaar worden. Het is belangrijk om goed te letten op de waarschuwingstekenen, zodat je de problemen kunt oplossen zodra ze zich voordoen.

Enkele van de tekenen die je vertellen dat je jezelf tot het uiterste aan drijven bent zijn:

 • Constante vermoeidheid of uitputting.
 • Je alleen of geïsoleerd voelen.
 • Verhoogde inname van medicatie of verslavende middelen.
 • Regelmatige humeurschommelingen en verhoogde prikkelbaarheid.
 • Concentratieproblemen.
 • Problemen op het werk.
Meisje Met Haar Hoofd In Haar Handen

Zorg voor jezelf om te kunnen zorgen voor de ander

Het is van essentieel belang om voor jezelf te zorgen zodat je sterk genoeg bent om voor de ander te kunnen zorgen. Hier zijn enkele gewoonten die je kunnen helpen om je lichamelijke en geestelijke evenwicht te bewaren:

 • Deel je tijd opnieuw in: stel vast welke taken prioriteit verdienen en organiseer je activiteiten. Maak tijd vrij om uit te rusten, het is namelijk heel belangrijk dat je wat tijd alleen voor jezelf hebt.
 • Zorg voor voldoende rust: zorg ervoor dat je genoeg slaapt en doe een ontspannende activiteit voor het slapengaan. Neem gedurende de dag kleine momentjes voor jezelf om even te stoppen en uit te rusten.
 • Blijf gezond: met mate bewegen en een evenwichtig dieet aanhouden zal je helpen om je goed te voelen over jezelf, energie te besparen, en emotionele spanning vrij te laten.
 • Uit je gevoelens: het is belangrijk om te uiten hoe je je voelt, of dit nu goed of slecht is. Positieve gevoelens brengen je dichter bij anderen en creëren een aangename omgeving. Het uiten van je negatieve gevoelens zal voorkomen dat de negativiteit en het leed zich ophoopt.
 • Onderhoud je sociale relaties: vrienden en familie zijn de basispilaren van persoonlijk welzijn. Vraag ze om hulp wanneer je dit nodig hebt, bel ze op om ze te vertellen hoe je je voelt, en probeer te voorkomen dat je jezelf geïsoleerd en gevangen voelt.
Vrouw Heeft Haar Armen Om Zich Heen Geslagen

Na lange tijd voor iemand gezorgd te hebben, betreden sommige mensen een spiraal van uitputting die moeilijk te ontvluchten is. Als het ritme van jouw leven je overweldigt, vraag dan zo snel mogelijk om hulp. Zorg voor jezelf zodat je kunt zorgen voor het leven van een ander zonder dat van jou hiervoor op te offeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.