Vijf manieren waarop je jezelf misschien wel schade toebrengt

Vijf manieren waarop je jezelf misschien wel schade toebrengt

Laatste update: 09 juli, 2017

Voor jezelf zorgen houdt vooral in dat je weet hoe je jezelf moet respecteren en onvoorwaardelijk moet liefhebben, of je nu mooi of lelijk bent, gelukkig of verdrietig, succesvol of niet. In theorie lijkt dit makkelijk, maar in werkelijkheid kan het een ontzettend moeilijke taak zijn als je je realiseert dat jouw opvoeding, en de boodschappen en eisen van buitenaf je misschien wel schade toebrengen.

Alsof het egoïstisch, ijdel of zelfingenomen is om van jezelf te houden, om af en toe gelukkig met jezelf te zijn, of om jezelf een schouderklopje te geven. Er wordt ons verteld dat als we niet nederig en bescheiden zijn, we alles zullen verliezen.

Je hoeft natuurlijk niet helemaal vol van jezelf te zijn, maar het is zeker goed voor je psyche om wat meer van jezelf te houden en jezelf wat minder af te straffen dan je gewend bent.

Als je dit namelijk niet doet, dan is het resultaat vaak dat je je eigen interesses en behoeften aan de kant schuift, op een laag pitje zet, en jezelf verwaarloost. Dit gebeurt over het algemeen omdat we behoefte hebben aan de goedkeuring van anderen, of het extreme verlangen om perfect te zijn en nooit een fout te maken.

Breng jij jezelf schade toe?

Misschien herkende je jezelf in de introductie van dit artikel, en misschien is het je opgevallen dat je emotioneel gezien niet voor jezelf zorgt, en dat je jezelf als gevolg hiervan schade toebrengt. We raden aan dat je de volgende punten eens goed analyseert en dat je nadenkt over of je misschien wat meer van jezelf zou moeten houden.

Misschien breng je jezelf wel op een van de volgende manieren schade toe:

Schade

1. Je eist perfectie van jezelf

Perfectie eisen is onrealistisch, aangezien je nooit in staat zult zijn om het te bereiken, hoe hard je het ook probeert. Mensen maken continu fouten. We kunnen van ze leren en er zelf beter van worden, maar we zullen nooit feilloos zijn.

Als je denkt dat je perfectie kunt bereiken, dan verspil je te veel energie. Het enige wat dit zal doen is jou frustreren als de dingen fout gaan en uiteindelijk zul je je doelen opgeven, alleen maar omdat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen.

Te veel van jezelf verwachten staat gelijk aan niet voor jezelf zorgen.

2. Je beloont jezelf niet

Als je jezelf niet zo nu en dan beloont, als je jezelf geen tijd gunt om te ontspannen of op vakantie te gaan, of als je jezelf niet vergeeft omdat je je niet gedragen hebt zoals je je ‘had moeten gedragen’, dan zorg je duidelijk niet voor jezelf. Het is geweldig om verantwoordelijk te zijn en te proberen om je doelen te bereiken, maar het is net zo belangrijk om jezelf hier soms voor te belonen.

Jezelf wijsmaken dat je het verdient is goed voor je emotionele gezondheid en zal je gemotiveerd houden.

3. Je zegt ‘ja’ wanneer je ‘nee’ zou moeten zeggen

Als je de behoeften van anderen boven die van jezelf plaatst, dan getuigt dit van een volledig gebrek aan respect voor jezelf. Je kunt iemand altijd een gunst doen, zolang deze maar overeenkomt met jouw principes en persoonlijke waarden, maar je zou je nooit verplicht moeten voelen om overal ‘ja’ op te zeggen.

Deze regel geldt overigens altijd. Of het nu een familielid is, een vriend of een kennis, als je iets niet wilt doen, dan hoef je het niet te doen, en als de ander dit erg vindt, dan is dat zijn probleem, niet dat van jou.

Schade

4. Je laat jezelf meeslepen door de meningen van anderen

Waarom denk jij dat andere mensen de absolute waarheid in pacht hebben en dat jouw mening minder waard is dan die van hun?

Ieder mens construeert zijn eigen realiteit op basis van wat hij hoort en hoe hij is opgevoed, maar dit betekent niet dat alles wat hij denkt waar is. Het is daarom gezond om te luisteren naar de meningen van anderen, maar zonder jezelf volledig door deze meningen te laten verteren.

Jouw eigen meningen zijn net zo geldig als die van andere mensen, zolang je er maar werkelijk achter staat.

5. Je laat jezelf niet in het moment leven

Jouw geest is een dwaler en bevindt zich altijd in het verleden of de toekomst. Hij rust nooit eens uit en komt nooit eens naar het heden toe, wat betekent dat jij nooit eens geniet van wat er op dit moment binnen je bereik ligt. In plaats hiervan, verlies je het, wat nog een manier is om niet voor jezelf te zorgen.

Als je spijt hebt van de dingen die al gebeurd zijn en niet geheel te herstellen waren, of je te veel zorgen maakt over wat misschien komen zal maar er nu nog niet is, dan leef je niet in het hier en nu, en breng je jezelf schade toe.

Schade

Hoe kun je voor jezelf zorgen?

Als je je na het analyseren van de vijf punten hierboven realiseert dat je niet genoeg voor jezelf zorgt, dan is het nu tijd om dit wel te doen. Je moet leren om jezelf te respecteren, en om dit te doen moet je het tegenovergestelde beginnen te doen van wat we hierboven hebben beschreven.

Als je te veeleisend bent naar jezelf toe en denkt dat je alles perfect moet doen, dan zou je moeten ophouden met het stellen van eisen en beginnen met het uitspreken van wensen, en je zou jezelf moeten accepteren ongeacht de uitkomst.

Als je alleen maar geeft en nooit eens ontvangt, begin jezelf dan te belonen voor elk doel dat je bereikt, zelfs al is het nog zo klein. Neem een langverdiende vakantie of koop die jurk die je zo leuk vindt. Leer om op resolute en assertieve wijze nee te zeggen, zonder excuses te bedenken en zonder bang te zijn voor die ander zijn reactie. Als hij een goede vriend is, dan zal hij het begrijpen.

Onthoud dat de meningen van anderen geen deel uitmaken van jou. Ze zullen dit alleen gaan doen als jij dit toelaat. Iedereen heeft het recht om te denken, zeggen en uiten wat hij voelt, ook jij. Laat jezelf leiden door je eigen intuïtie.

Doe moeite om je gedachten terug te roepen naar het heden als je merkt dat ze zijn afgedwaald. Richt jezelf om dit te doen op je omgeving en omschrijf wat je ziet, hoort en voelt. Geniet van wat je ook aan het doen bent en zie in dat je de dingen die gebeurd zijn niet meer kunt veranderen, en dat dat wat komen zal, toch wel zal komen.

Waarom moet je van jezelf houden?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.