Leer te vertrouwen op je intuïtie

Leer te vertrouwen op je intuïtie

Laatste update: 27 september, 2016

Soms lijkt het net alsof we een zesde zintuig hebben dat ons bijvoorbeeld alert maakt wanneer iemand ons misschien pijn kan doen. Vaak verwerpen we deze intuïtieve informatie, omdat het niet gebaseerd is op rationaliteit.

“Begraven in het diepste deel van onszelf gaat een instinctief en oprecht bewustzijn schuil dat ons, als we het toestaan, kan voorzien van de meest betrouwbare gids.”

-Prins Charles-

De stem van onze intuïtie is erg handig en belangrijk wanneer we ons een weg door de wereld proberen te banen. Onze hersenen verwerken zelfs een grote hoeveelheid informatie waar wij ons helemaal niet van bewust zijn.

Met andere woorden: wanneer we een gevoel ervaren, dan zit hier geen reden achter. Onze geest werkt zonder ons te vertellen wat hij aan het doen is. Hij stuurt boodschappen naar ons zonder uitleg. Hoewel de wereld misschien niet op zo’n manier in elkaar zit dat we ons volledig zouden kunnen laten leiden door onze intuïtie, zou het wel verstandig zijn om zo nu en dan wat meer aandacht te schenken aan onze intuïtie.

Tijd Vergeten

Intuïtie is de helderheid die het hart kent en de geest negeert

Gezegd wordt dat onze intelligentie altijd gelijk heeft, maar dat onze intuïtie het nooit fout heeft. Hoewel dit niet de volledige waarheid is, kunnen we wel zeggen dat onze bewuste geest soms zijn vermogen om te begrijpen en controleren wat we doen een beetje overschat.

Zoals we eerder ook al aangaven, kan het zijn dat er iets op ons pad komt dat ons niet aanstaat, zonder dat we precies onze vinger kunnen leggen op waarom dit zo is. Op een vrijwel automatische wijze verwerpen we dus de informatie die we van ons zesde zintuig doorkrijgen; we nemen niet even de tijd om wat beter te kijken.

Gemiddeld hebben we er zelfs maar zes seconden voor nodig om een indruk van iemand te krijgen. Dit vrij adaptieve vermogen om snel te kunnen beoordelen of iemand een soort conflict zal oproepen, is erg belangrijk om onze integriteit te beschermen. Dit is een voorbeeld van een dagelijkse situatie waarin we onbewust vertrouwen op onze intuïtie.

Hart en Hoofd

Empathie: emotionele intuïtie

De kracht om dingen intuïtief te begrijpen zal je voor altijd beschermen tegen pijn.

In emotionele termen kan onze intuïtie een zware last zijn. Dit is het punt waarop empathie erbij komt kijken als intuïtieve gids. Dat wil zeggen, hoe kunnen we bewijzen -als er überhaupt bewijs is- dat de emoties die we ervaren en waarnemen echt zijn?

Met verloop van tijd leren we deze tekens automatisch te beheren. Hierdoor kunnen we ons intuïtieve vermogen beter ontwikkelen. In de liefde is dit vooral erg belangrijk. Hoewel we doorgaans niet weten waarom we denken dat we van iemand houden, begaan we vaak geen fout door inderdaad van deze persoon te houden.

Nog een belangrijk punt is of we onszelf toestaan om te luisteren naar ons zesde zintuig. Je zou kunnen zeggen dat het hart zo zijn redenen heeft om zich te laten leiden door onze intuïtie en dat we onszelf dankzij onze intuïtie kunnen beschermen tegen veel kwetsende dingen.

In werkelijkheid wordt onze intuïtie een middel van herkenning in bepaalde situaties. Het vergemakkelijkt bijvoorbeeld de manier waarop we mensen herkennen of de manier waarop we de gevolgen van alles dat om ons geen gebeurt kunnen herkennen. Het kan echter ook veel kwaad doen om blindelings te luisteren en te vertrouwen op ons zesde zintuig. In beide gevallen moeten we voorzichtig zijn.

Interessant genoeg blijkt er werkelijk een reden te bestaan om vast te stellen dat vrouwen beter in staat zijn om de emoties van anderen snel te onderscheiden en lezen. Vrouwen hebben vaak meer aanleg om aanwijzingen op te pikken die aan kunnen geven of iemand eerlijk is of juist liegt of dat een stel bijvoorbeeld werkelijk van elkaar houdt.

Bootjes

De gevaren van onze intuïtie

Het vermogen om snel en zonder vrijwel enige moeite te oordelen kan ervoor zorgen dat we soms fouten maken of kan ervoor zorgen dat we een groot deel van hetgeen het leven mooi maakt, alsook de mensen die op ons pad komen, mislopen.

Daarom moeten we ons best doen om alert te zijn in situaties waarin onze vooroordelen ons kunnen bedriegen. Dat wil zeggen dat we, wanneer we ons realiseren dat onze handelingen simpelweg gebaseerd zijn op veronderstellingen of weerspiegelde gevoelens, zonder enige rationele basis, onszelf tegen kunnen houden en na kunnen denken.

Hier zit niks mysterieus aan verbonden. Het belangrijkste is vooral de manier waarop we handelen wanneer we ons realiseren dat dit gaande is. We kunnen onszelf niet laten beheersen door onze gevoelens en onze gevoelens de baas over ons laten spelen. We moeten echter wel oplettend zijn en onze gevoelens in overweging nemen wanneer het tijd is om te handelen of een beslissing te nemen.

Onze intuïtie is onmisbaar; we moeten deze intuïtie daarom de plaats geven die het verdient en het op dezelfde manier benaderen als hoe we de realiteit zouden benaderen. We moeten streven naar de juiste balans die ons in staat stelt in elk deel van ons leven vooruit te blijven gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.