Je geest moet aan jouw kant staan

Je geest moet aan jouw kant staan

Laatste update: 25 augustus, 2016

Voor velen van ons is de geest een slagveld. En wat we ons niet realiseren, is dat de strijd oneindig is. De geest is niet de plek waar we een oplossing kunnen vinden en toch wil de geest niet stoppen met actief zijn, aangezien hij zichzelf zo vermaakt.

“Een probleem voor de geest is als een bot voor een hond.”

-Anoniem-

Jij bent niet je geest

Dit is de eerste belangrijke opvatting die je je misschien nog nooit hebt gerealiseerd: je bent niet je geest.

Om deze opvatting te begrijpen, kunnen we een voorbeeld geven: stel jezelf een schaakbord voor waarvan de witte velden het vriendelijke gedeelte van je geest symboliseren en de zwarte velden juist het tegenovergestelde. Op het schaakbord kun je verschillende speelstukken tegenkomen, zoals pionnen (gedachten), koningen en koninginnen (gevoelens en intuïtie), ridders (herinneringen) etc…

Soms kan je leven, net als met het schaakbord, een intens en complex spel zijn waarin alle bovenstaande elementen een rol spelen. Het is belangrijk om te onthouden dat jij het schaakbord bent, het ding dat alles draagt. Iets dat altijd constant zal blijven.

Schaakbord

De geest is biologisch ontworpen om gevaar te herkennen, maar dat betekent niet dat hij het altijd bij het rechte eind heeft. Ook de geest maakt fouten. De gevaarlijke situaties die je in je leven hebt meegemaakt, sturen je een waarschuwingssignaal, maar je hoeft niet angst de overhand te laten krijgen. Generaliseer niet te veel.

Voer je geest niet met giftige meststof die het onkruid (slechte gedachten) laat bloeien. Maar probeer ook niet om gevaarlijke situaties te negeren of continu je slechte gedachten te vervangen voor goede gedachten.

Dit zal uiteindelijk vermoeiend worden en je zult het tegenovergestelde resultaat behalen: je zult aandacht besteden aan je innerlijke wereld, maar je ware handelingen negeren. Probeer simpelweg om je handelingen en gewoonten te veranderen in plaats van je gedachten.

Strategieën om jezelf en je geest te helpen

Misschien geef je je geest niet de kans om te stoppen om op een schadelijke manier te denken. Overweeg de volgende twee situaties:

Je geest vertelt je dat je een zeer slecht gevoel hebt over iets, dat als je de deur uitgaat je getuige zult zijn van een ramp en dus kun je beter binnen blijven. Je bent niet op zoek naar echt bewijs om het idee dat net in je hoofd is opgekomen te bevestigen. Je gelooft het simpelweg, zonder op zoek te gaan naar alternatieven.

Een ander voorbeeld is wanneer je het zat bent dat je op een bepaalde manier denkt of dat je je op een bepaalde manier voelt, maar je toch doorgaat met het lezen van dezelfde boeken, om blijft gaan met dezelfde mensen die niets positiefs aan je leven toevoegen en banen blijft aannemen die je niet vervullen. Je blijft dezelfde dingen doen.

Uiteindelijk zul je alles wat je geest je verteld heeft geloven en zul je genoegen nemen met deze ideeën zonder op zoek te gaan naar alternatieven. Uiteraard zul je nooit andere resultaten behalen als je keer op keer hetzelfde blijft doen.

Soms is luiheid ten aanzien van het ondernemen van actie in je leven en het maken van beslissingen de eerste stap die leidt tot de gevreesde psychische aandoeningen.

Gedachten

Praat daarom met je geest over je gevoelens, passies, taal en handelingen. Vertel hem dat je hem in overweging neemt. En dat je wil dat jullie beiden gelukkig zijn.

Vertel hem dat je hem niet kunt vragen om te stoppen met zijn activiteit, omdat dat hem zou verstikken, en dat je zijn bondgenoot bent, niet zijn vijand. Vertel hem dat je hem bedankt voor de evenwichtigheid die hij je in vele situaties geboden heeft, voor zijn hulp bij het maken van de juiste beslissingen. Dat zijn complexiteit je leven met enkele absoluut geweldige momenten heeft verrijkt en dat je er altijd op kunt rekenen dat hij iets relevants te zeggen heeft.

Maar vertel hem ook dat je rust nodig hebt om de dingen te overdenken zonder een analyse nodig te hebben. Dat je zijn aanwezigheid wilt accepteren en dat je wilt dat hij jouw aanwezigheid eveneens accepteert en dat jullie samen volwassen kunnen worden.

Uiteindelijk zullen jullie altijd elkaar hebben, dus vergeet het verleden en bouw een echte relatie met hem op, een relatie die je inspireert om grote dromen na te jagen en die je doet vergeten hoe klein je je soms voelt.

Is het geen tijd om samen een echte toekomst op te bouwen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.