Er bestaat niets anders dan het hier en nu

Er bestaat niets anders dan het hier en nu

Laatste update: 15 oktober, 2016

Jij, die elke ochtend wakker wordt met een ragebol en het begin van deze nieuwe dag wil uitstellen. Jij, die liever begraven wil blijven in het comfort van zijn eigen kussen. Of jij, die uit bed springt zodra zijn wekker afgaat, die gehaast zijn ontbijt naar binnen werkt, onder de douche springt en snel de deur uitvliegt, klaar om aan een nieuwe dag te beginnen. En ja, ook jij, die zodra hij in contact komt met de werkelijkheid, nadat hij net is wakker geworden, zijn gedachten richt op wat hij allemaal moet doen die ochtend of middag en als hij nog gehaaster is, die week. De toekomst. Jij leeft in de toekomst.

Of misschien denk je juist gelijk aan hoe jammer je het vindt dat je afspraakje van de vorige avond niet zo is verlopen als je had gehoopt of dat iets op je werk niet zo heeft uitgepakt als je graag had gewild. Of misschien wou je wel dat je wat beter had geleerd voor je tentamen die dag. Het verleden. Nu leef je in het verleden.

Verleden en toekomst. Toekomst en verleden. Dit zijn beide maar tijdelijke momenten, die met elkaar verbonden worden door middel van een onzichtbare draad die ervoor zorgt dat je voortdurend van de ene naar de andere kant beweegt. En al die tijd ben je niet in staat de smaak van je ontbijtje te waarderen, net als de zachte stof van je pyjama of de zonnestralen die door je raam naar binnen schijnen.

Gedachtes over wat er gebeurd is of wat er komen gaat, die vervolgens weer een hele reeks andere gedachtes opwekken… dit is namelijk waar jij aan gewend bent geraakt: op de automatische piloot leven in de toekomst of het verleden.

Jij kijkt vooruit of juist terug, waardoor je elke seconden van het heden verspilt en wat er op dat moment gebeurt volledig aan je voorbij laat gaan. En als je daar nu eens mee zou stoppen? Heb je dat weleens geprobeerd? Je kunt het proberen, al is het maar een paar seconden.

Ik nodig je uit, en stel voor dat je het doet, om adem te halen. Jezelf te voelen. Met jezelf in contact te komen. Begin te letten op wat je aan het doen bent, op jouw huidige moment. Het leven bestaat slechts uit een reeks van momenten en je moet beginnen om uit elk van deze momenten zoveel mogelijk te halen. Ga vooruit, bewust en verantwoordelijk; maak de keuze.

De beste plaats om te beginnen is het punt waar je jezelf nu bevindt, de plek waar je bent terwijl je deze zinnen leest. Ga volledig op in de ervaring. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je jezelf een paar momentjes geeft die alleen voor jou zijn. Geniet van wat je aan het doen bent of wees er in ieder geval bewust van. Wees je volledig bewust van wat je aan het doen bent, ondergedompeld in de ervaring.

Hoe kun je dit doen? Ik zal het je vertellen. Letten op wat je aan het doen bent, houdt in dat je bewust bent.

Wanneer je aan het eten bent, ben je aan het eten en niet meer. Proef het eten, let op de textuur van wat je aan het eten bent. Hetzelfde geldt voor wanneer je bijvoorbeeld onder de douche staat. Heb je je weleens geconcentreerd op het gevoel wanneer het warme water op je huid valt? Of wanneer je tijd met je vrienden doorbrengt, wijd deze tijd dan aan hen en aan de gesprekken die jullie hebben.

Dit geldt ook voor onaangename momenten. Niet alles in je leven zal gehuld zijn in gelukzaligheid. Probeer dieper te kijken en ga op zoek naar jouw doel, jouw behoeften en jouw gevoelens.

Ontdekt de kracht van acceptatie. Vergeet je wrok en je verwachtingen. Vaak distantiëren we onszelf van het hier en nu, omdat het te pijnlijk voor ons is of omdat het niet voldoet aan onze verwachtingen. Misschien voelen we onszelf wel schuldig, omdat we in staat zijn ervan te genieten.

Wat gedaan is, is gedaan en de toekomst zal, hoewel je natuurlijk moeite moet doen om te krijgen wat je wilt, komen. Gebruik het verleden niet als bank om op te hangen, maar juist als een trampoline en wis het ‘wat als…’ uit je leven. Gissen is namelijk niet de realiteit. Probeer een paar minuutjes voor jezelf te hebben, met het hier en nu.

Geef jezelf over aan de ervaring. En vergeet niet om in het hier en nu te leven, in dit moment. Er bestaat namelijk niets anders dan dat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.