Teleurstellingen kunnen je manier van leven veranderen

Teleurstellingen kunnen je manier van leven veranderen

Laatste update: 02 september, 2016

Soms zijn de teleurstellingen die veroorzaakt zijn door tegenslagen onherstelbaar. Dit is niet altijd iets negatiefs. Het hangt altijd af van de richting van de transformatie binnen je hart en geest.

Teleurstellingen waardoor je hoop verliest

Teleurstellingen kunnen ervoor zorgen dat je de hoop op een beter leven, een glansrijke toekomst of een gelukkige en plezierige toekomst verliest. En dit zal ervoor zorgen dat we het perspectief kwijtraken.

Laten we het voorbeeld gebruiken van een mislukte relatie. De teleurstellingen die te maken hebben met het hart kunnen vooral pijnlijk zijn, zelfs zo ernstig dat veel mensen er nooit overheen komen. Een mislukte relatie kan zoveel pijn veroorzaken in onze hart en ziel dat we onszelf misschien wel afsluiten, omdat we niet nogmaals zo’n vergelijkbare teleurstelling mee willen maken.

Verdriet

Maar als je erover nadenkt en het goede van de liefde en het slechte van het verbreken van een relatie of depressie tegen elkaar afweegt, is het afsluiten van jezelf voor liefde vanwege een mislukte relatie het wel waard?

Als je het mij vraagt, zou ik zeker zeggen van niet. Liefde heeft mijn leven verrijkt met veel plezier, geluk en soms ook wat verdriet en gebroken harten. Maar wat ik heb gevoeld en ervaren tijdens verliefdheid weegt veel zwaarder dan de teleurstelling van een verbroken relatie.

Je moet teleurstellingen in de liefde dus zien als tijdelijke mislukkingen, waar je sterker, wijzer en geduldiger door wordt. Ze moeten er nooit voor zorgen dat je jezelf af gaat sluiten voor een vergelijkbaar avontuur met iemand anders. Het is namelijk een prachtige wereld die je de rug toekeert.

“Hoop is beter, want het genereert geduld, een sterk wapen tegen vroegtijdige teleurstelling.”

-Miguel Ángel Retana Zamora-

Andere zware teleurstellingen

Teleurstellingen in de liefde zijn niet de enige die negatieve en onherstelbare veranderingen teweeg kunnen brengen in je geest en hart. Verraad kan ook veel pijn veroorzaken.

Stel je voor dat je een goede vriend hebt, waar je blind op vertrouwt. Je vertelt die persoon alles en praat over ieder detail van je leven. Als je een probleem hebt, vertel je dit aan die persoon en hij of zij helpt je altijd om er weer bovenop te komen.

Is er een grotere pijn in de wereld dan het verraad van een goede vriend? Ongetwijfeld zal het moeilijk zijn iets te vinden. Hoewel we kunnen zeggen dat het verraad zelf, door een geliefde, familielid of geliefde of iemand anders waar we een band mee hebben, altijd pijnlijk is, kunnen we niet toelaten dat we hierdoor in een gat vallen van complete onzekerheid en wantrouwen naar anderen. Anders zullen we zeer ongelukkige mensen worden.

Mensen hebben vertrouwen in anderen nodig. Ze moeten zich veilig voelen, omringd door mensen die veel van ze houden. Ze moeten een toevluchtsoord hebben bij de mensen van wie ze houden, zodat er voor hen gezorgd wordt. Anders ontwikkelen ze een vervelende, onzekere en negatieve houding.

We moeten nooit de deur dichtdoen voor nieuwe mensen in ons leven. Het feit dat je bent gekwetst door iemand moet er niet toe leiden dat je je houding volledig verandert, want anders bereik je een permanente staat van verdriet waaraan je maar moeilijk kunt ontsnappen.

“Verdriet en melancholie zijn niet welkom in mijn huis.”

-Sint Theresia van het Kindje Jezus-

De status van teleurstellingen

Helaas kan het soms lijken alsof we in een maatschappij leven die solidariteit mist, die gevuld is met constante teleurstellingen. En het is heel moeilijk om gezonde en oprechte mensen te vinden die ons vertrouwen verdienen.

Er is een nieuwe tendens die een meer humanistische en vriendelijkere vorm begint te krijgen. Deze wordt steeds krachtiger en wijdverspreid en sluit rechtstreeks aan op de emancipatie die alle goede mensen te bieden hebben.

Verbondenheid

Het is niet makkelijk om door het constante slechte nieuws en de ontmoediging die veroorzaakt wordt door de concurrerende, agressieve en ambitieuze maatschappij te kijken, maar deze nieuwe houding van vriendelijkheid en solidariteit tegenover mensen die teleurgesteld zijn is er wel degelijk en dit blijft zo.

Het project Verken je Geest is een duidelijk voorbeeld van al het goede dat mensen voor elkaar kunnen doen, zonder er iets voor terug te vragen, door gewoon hulp aan te willen bieden.

Laat dus je teleurstelling niet de richting van je leven bepalen. Wees jezelf, maak een positieve verandering en vertrouw op de mensen die het verdienen, want sterke, goede mensen lijken misschien onzichtbaar, maar ze bestaan echt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.