Laat je emotionele wonden jou niet veranderen

Laat je emotionele wonden jou niet veranderen

Laatste update: 21 augustus, 2016

Het is altijd belangrijk om je te realiseren wanneer een bepaalde fase in het leven tot zijn einde is gekomen. Als iemand volhoudend in deze fase wil blijven, terwijl zijn tijd al voorbij is, dan loopt hij het geluk en de betekenis die de rest van zijn leven te bieden heeft mis. Kringen sluiten, deuren gaan dicht, hoofdstukken eindigen… hoe je het ook wilt noemen.

Het belangrijke is dat je in staat bent het af te sluiten en dat je in staat bent die fase en die momenten die nu voor altijd tot het verleden behoren los te laten.

Men kan niet in het heden leven en tegelijkertijd verlangen naar het verleden. Je moet jezelf afvragen waarom. Dat wat gebeurd is, is gebeurd en je moet het loslaten en jezelf ervan bevrijden. De jeugd is niet eeuwig en je adolescentie, leefstijl of relaties ook niet.

Dingen gebeuren en moeten vervolgens in het verleden worden gelaten, men moet deze dingen laten gaan.

-Paulo Coelho–

Vaak blijven we ons verleden opnieuw onderzoeken en veelal zijn we in staat om dat wat we ervan geleerd hebben toe te passen in ons hedendaagse leven. Hoewel we hiertoe in staat zijn; verliezen we gedurende dit proces vaak onze emotionele identiteit. Onze emotionele identiteit wordt het slachtoffer van de gevolgen die emotionele wonden uit het verleden kunnen hebben, wonden die altijd open zijn gebleven, onbehandeld en ongenezen.

Met verloop van tijd gaan deze emotionele wonden, elke keer dat we aan ze denken of er iets over horen, etteren en raken ze geïnfecteerd. Hierdoor gaat ons vermogen om onszelf te zijn en onze eigen emoties te bevestigen verloren.

Het lijkt erop alsof we eraan gewend zijn geraakt te leven met deze verborgen emotionele pijn en we verzetten ons ertegen om deze pijn aan te pakken. In sommige gevallen kunnen onze hersenen zich zelfs loskoppelen van het vermogen om bepaalde emoties te voelen, zodat we de pijn kunnen vermijden.

Diep van binnen weten we echter heel goed dat deze wonden de reden zijn waarom we niet verder kunnen komen in het leven. Ze beperken ons om werkelijk te genieten van de dingen om ons heen en om onszelf volledig te richten op het huidige moment.

Het is echter zo dat, hoewel er gezegd wordt dat het verleden een oude vriend is die we vanaf een afstand moeten begroeten, we het verleden simpelweg moeten erkennen en genezen om te vermijden dat het te comfortabel wordt om erin te blijven leven.

Harten

Het verleden zuiveren en onze emotionele wonden desinfecteren

Dat waar we eens van genoten, zullen we nooit verliezen. Alles waar we veel van houden, wordt deel van wie we zijn.

-Bernardo Stamateas-

De essentiële vraag is: hoe dringen deze emotionele wonden onze ziel binnen en infecteren ze hem? Dit doen ze met opoffering en woede, met angst om verlaten te worden, met wrok, met ongeldigheid, met eenzaamheid en verraad, met een gebrek aan steun en een gebrek aan begrip, met droefheid en bedrog, met verlangen en met schuld.

Het is zelfs zo dat er in één wond vaak meerdere van de ingewikkelde emoties en gevoelens die we zojuist genoemd hebben schuilgaan. Wat kunnen we echter doen om onszelf werkelijk en volledig te helen?

  • Kijk in jezelf en kom erachter waar je wonden zitten. Waar voelen we pijn? Voelen we ons ongemakkelijk om over iets of iemand specifieks te praten? Worden we hier verdrietig of boos van? Vanaf wanneer voelen we ons zo? Kunnen we erachter komen waarom?
  • Praat erover. Dit zal misschien niet makkelijk zijn. Onze wonden en de pijn die ze veroorzaken beperken ons. Het maakt niet uit hoe lang het duurt voordat je alles eruit hebt kunnen gooien, je moet jezelf helemaal leegmaken van die opgekropte emoties. Vraag een goede en betrouwbare vriend of hij je hierbij kan helpen. Het loslaten van onze onderdrukte emoties is een ongelooflijke, helende troost.
  • Maak je wonden open en laat ze ademen; laat ze branden. Dit betekent namelijk dat ze aan het genezen zijn. Wonden uit onze verleden zullen etteren en hebben invloed op gevoelens, emoties en gedachten die schadelijk kunnen zijn. Daarom moeten we hun aanwezigheid in ons hart en onze gedachten niet langer in stand houden. Deze negativiteit teert op onze kosten en beïnvloedt ons op manieren die we ons nooit hebben voorgesteld.
  • Laat je wonden leeglopen door te huilen; jaag je pijn weg. Doe wat je wilt, maar doe de deur achter je lijden dicht, zodat het niet meer naar binnen kan komen. Alleen dan zul je je weer als je ware zelf voelen en kun je beginnen om je identiteit te herstellen.
Huilen

Laat het los…

Als het geen geluk in je leven brengt… laat het los.

Als je er niks van leert of als het niet constructief is… laat het los.

Als het je niet laat groeien, laat het los.

Als het je talenten niet erkent, laat het los.

Als het niet omarmt wie je bent, laat het los.

Als het je niet vooruit drijft, laat het los.

Als het alleen maar woorden zijn en geen daden, laat het los.

Als het geen plek voor je heeft in het leven, laat het los.

Als het je probeert te veranderen, laat het los.

Als het zijn ego aan je opdringt, laat het los.

Als er meer nadelen dan voordelen aan vastzitten, laat het los.

Als het niet op positieve manier bijdraagt aan je leven, laat het los.

Laat jezelf gaan… de val zal veel minder pijnlijk zijn dan de pijn van gevangen blijven in het verleden, door dat wat eens was, maar nu niet meer is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.