Wat zijn de kenmerken van toegewijde mensen?

Wat zijn de kenmerken van toegewijde mensen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn onechte, oppervlakkige mensen en er zijn toegewijde mensen. De eerste groep bestaat uit mensen die hun waarden, hun bedrieglijke motto’s en hun lege woorden verkopen in ruil voor verborgen belangen. De laatste groep komt minder voor. Maar dit zijn mensen die inspireren. Ze zijn oprecht. Hun doelstellingen zijn duidelijk. Ze komen zonder enige aarzeling of angst op voor datgene waarin ze geloven. We laten je in dit artikel kennismaken met de kenmerken van toegewijde mensen.

Enkele jaren geleden heeft men een wereldwijd onderzoek uitgevoerd. De bedoeling was om de mate van toewijding die mensen hadden te meten. De slogan van het onderzoek was “Inspireren om te verbinden.” Het idee was om een schatting te maken van drie heel specifieke variabelen: toewijding aan zichzelf, aan anderen en aan onze planeet en het milieu.

“Wanneer je omringd bent door mensen die een gepassioneerde toewijding met een gemeenschappelijk doel delen, is alles mogelijk.”

-Howard Schultz-

 Share

De resultaten waren heel opvallend. Bovendien was het om meerdere redenen waardevol om er dieper op in te gaan. Dit zijn de landen die op de drie schalen de hoogste scores haalden: Zuid-Afrika, Argentinië en Spanje. Aan de andere kant bevonden China en Japan zich onderaan de lijst. Maar wat zijn dan precies de kenmerken van toegewijde mensen?

Kenmerken van toegewijde mensen

Toewijding

Om te begrijpen wat het verschil is tussen bedrieglijke mensen en toegewijde mensen, willen we eerst omschrijven wat we met “toewijding” bedoelen. In het algemeen verwijst deze term naar een beschrijving van een doel. Het heeft te maken met een plan om een doelstelling te verwezenlijken, met het verdedigen ervan en met het aan de buitenwereld tonen. Maar het bezit ook emotionele en cognitieve kenmerken: een duidelijk en bepaald besef hebben van wat voor ons belangrijk is, ons inspireert en waarin we geloven. Dit zijn dus belangrijke kenmerken van toegewijde mensen.

Toewijding moet dus van binnenuit beginnen. Eerst hebben we harmonie nodig tussen wat we denken en wat we doen. Onechte mensen beginnen ook vanbinnen. Maar ze voeden hun krachten niet. Hun idealen en waarden worden versterkt door hun tekortkomingen en door wat ze missen. Ze moeten het dus van buiten zichzelf krijgen.

Hier is nog iets anders dat we in overweging moeten nemen. Er zijn mensen die zich wijden aan de doelstelling maar niet aan het proces. Stel dat iemand die voor jou belangrijk is, zegt dat hij van je houdt. Hij overtuigt je dat hij toegewijd is aan de relatie.

Maar ze verdedigen de doelstelling terwijl ze het proces niet uitvoeren. Want ze tonen jou geen genegenheid of respect. Ze investeren ook nooit in kwaliteitsvolle tijd samen met jou. Dit is iemand die we dus als onoprecht en oppervlakkig kunnen beschouwen.

Kenmerken van toegewijde mensen

Authentieke toewijding uit zich niet in woorden maar in daden. Het is wanneer je duidelijke prioriteiten hebt en er met je hele hart voor vecht. Want je moet onthouden dat een belofte die alleen uit woorden bestaat, nutteloos is. Het is net als rook in de wind.

Toegewijde mensen en zelfliefde

Laten we nu even terugkeren naar het onderzoek waarover we het in het begin hadden. De studie toonde bijvoorbeeld aan dat mensen uit Zuid-Afrika een hogere mate van toewijding bezitten dan Chinezen of Duitsers. Ze zien zichzelf ook als gelukkiger. Bovendien vertonen ze een actieve interesse in de mensen rond hen en in het milieu. Dat is dus een aantal kenmerken van toegewijde mensen.

Ze brengen dit tot uitdrukking in hun verlangen om voor hun families, buren, vrienden en collega’s te zorgen, en ook voor hun gemeenschap en het milieu. Dat roept de vraag op: bezitten de Chinezen en de Duitsers dit verlangen dan niet?

Natuurlijk wel. Maar hun maatschappij is veel meer gericht op werk en vooral op productiviteit. De sleutel is dus dat we op alle vlakken een goed evenwicht in onze toewijding bewaren, zowel op personeel, sociaal, professioneel als financieel vlak. Maar we mogen nooit vergeten dat toewijding bij onszelf begint.

Kenmerken van toegewijde mensen

  • Toegewijde mensen zijn kritisch. Wanneer je weet wat je wil, wat het waard is en wat jouw waarden zijn, dat heb je een kritische houding tegenover wat jij vindt dat oneerlijk is. Toegewijde mensen zijn heel open en vrijmoedig.
  • Een goede toewijding begint ook bij jezelf. Toegewijde mensen bezitten een goed zelfbeeld, een sterk zelfvertrouwen en een evenwicht tussen wat zij willen en waartoe ze in staat zijn.
  • Als je toegewijder bent aan jezelf, dan zal je ook bezorgder zijn om het milieu en de wereld. We zijn geen afzonderlijke eilanden in het midden van de oceaan. Een harmonieuze samenleving vereist respect en zorg voor anderen en voor ons milieu. Het is een recept voor succes.
Kenmerken van toegewijde mensen

Laat je niet ontmoedigen, zelfs al word je omringd door onoprechte mensen. Maar je moet absoluut voorzichtig zijn dat ze jou niet aansteken. Want als je hen imiteert, dan zal je toegeven aan een groepsmentaliteit waarbij je toelaat dat anderen voor jou denken. Dit is niet de manier waarop jij wil leven.

Laten we dus leren om toegzewijder te zijn. Laten we een doel kiezen, ons doel, en ervoor vechten. Maar eerst en vooral moeten we mensen zijn die toegewijd zijn aan onszelf. We moeten weten dat we rechten hebben en geluk en succes verdienen.

Uitgelichte afbeeldingen met dank aan Sofia Bonnatii. Wellicht ook interessant voor jou

Volwassen liefde is de balans tussen autonomie en toewijding
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Volwassen liefde is de balans tussen autonomie en toewijding

Volwassen liefde is een liefde die een intense behoefte beantwoordt die een lange periode van groei nodig heeft om tevreden te kunnen worden gestel...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.