Wat moet je doen wanneer iemand je slecht behandelt?

Als iemand je slecht behandelt, reageer dan niet op dezelfde manier. Dat levert niets op. Het beste is om grenzen te stellen en hen de consequenties van hun acties te laten zien. Dit zal de effecten genezen die hun onrechtvaardige en kwetsende gedrag op jou kan hebben gehad.
Wat moet je doen wanneer iemand je slecht behandelt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Wat moet je doen als iemand je slecht behandelt? Reageer? Afstand nemen en doen alsof er niets is gebeurd? In feite zijn er maar weinig ervaringen die complexer en controversiëler zijn dan gepast reageren op een klacht. Vaak is het advies om tegen jezelf te zeggen dat het probleem bij de ander ligt, niet bij jou.

Hoewel dit misschien waar is, hoe zit het met de manier waarop je je hierdoor voelt? Hoe ga je om met die gevoelens van onrecht, verlating, woede, teleurstelling of zelfs angst? In werkelijkheid is het vaak niet genoeg om een negatieve ervaring voorbij te laten gaan. Dat komt omdat het niet goed is om je emoties te verwaarlozen in het licht van een bedreigende omstandigheid.

Een trieste man kijkt zittend in de woonkamer naar het balkon van zijn huis
Weten hoe te handelen, met respect en assertiviteit, zal altijd nuttig zijn.

Copingstrategieën voor als iemand je slecht behandelt

Als mens ben je geprogrammeerd om te reageren op elke situatie van dreiging of gevaar. Dit komt door de rol van de cerebrale amygdala. in je hersenen. Emory University (VS), deed onderzoek (Engelse link) dat dit feit aan het licht bracht.

Dit deel van je hersenen spoort je lichaam aan om drie reacties te geven in stressvolle situaties. Als iemand je slecht behandelt, spoort je natuurlijke reactiemechanisme je aan om te vluchten, aan te vallen of te blijven zitten (freeze response).

Dit zijn instinctieve reacties, die de menselijke natuur sinds onheuglijke tijden kenmerken. Tegenwoordig moet je echter een breder en intelligenter type antwoord gebruiken.

Dit houdt in dat je er niet voor moet kiezen om aan te vallen. Inderdaad, het gebruik van de wet van vergelding of gewelddadig reageren op degenen die je slecht hebben behandeld, maakt de situatie alleen maar erger. In feite levert wraak je weinig voordelen op en intensiveert het alleen je negatief gewaardeerde emoties zoals woede. Wat moet je daarom doen? Dit zouden enkele sleutels zijn.

Reageer niet meteen, pauzeer om te verwerken wat er is gebeurd

Stel je voor dat je baas zowel je werk als je inspanningen heeft bekritiseerd, je partner je heeft beledigd of een vriend je vertrouwen heeft beschaamd (Engelse link). Dit zijn pijnlijke en bedreigende ervaringen die je ertoe aanzetten automatisch te reageren. Het is echter niet gepast om dit te doen.

Na een situatie van minachting of negatieve behandeling, moet je proberen rustig te verwerken wat er is gebeurd. Dit zal je helpen de situatie zorgvuldig te analyseren. Misschien zal het je ook laten beseffen dat deze specifieke actie niet op zichzelf staat en dat er eerdere tekenen van minachting zijn geweest bij de persoon die je van streek heeft gemaakt.

Zelfcompassie: de pijn is echt en het is niet nodig om het te verbergen

Zelfcompassie is een waardevolle strategie in moeilijke tijden. Het stelt je in staat om met empathie en respect contact met jezelf te maken, zonder jezelf te veroordelen.

Wat je voelt nadat iemand je slecht heeft behandeld, is echt en mag niet worden onderdrukt of verborgen. Sterker nog, alleen als je elke gevoelde emotie accepteert, kun je de situatie beter aan.

Plan je volgende stappen

Laat niets aan het toeval over. Wie je een keer slecht heeft behandeld, doet het misschien nog een keer. Daarom moet je een plan opstellen om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt. Denk rustig en reflectief na over wat je kunt doen, rekening houdend met het volgende:

  • Je doel is om de ander bewust te maken van wat hij of zij heeft gedaan.
  • Hun houding kan niet worden herhaald. Als dat zo is, maak ze dan duidelijk wat de gevolgen zullen zijn.
  • Leg uit hoe ze je lieten voelen en welke effecten hun actie heeft gehad.
  • Bedenk wat voor soort grenzen je met hen zult stellen.

Gebruik assertiviteit

Assertiviteit is de taal van duidelijkheid (Engelse link), respect en moed. Als iemand je slecht behandelt, moet je niet zwijgen. Omdat het zeer waarschijnlijk is dat ze je weer van streek zullen maken en deze zal ernstiger zijn als je de eerste overtreding niet hebt afgehandeld. Je moet assertief zijn om jezelf te verdedigen op de manier die je verdient.

  • Spreek rustig, zelfverzekerd en direct (je kunt vooraf oefenen).
  • Gebruik de eerste persoon (ik voel, ik merk, ik wil, ik heb nodig).
  • Pas de volgende formule toe: “Als de X-situatie zich herhaalt, zal ik me overstuur voelen en dat is niet toegestaan. Daarom moet je (…). Als je dat niet doet, zal ik (…).”
collega's praten met elkaar
In dit soort situaties is het raadzaam om op elkaar te letten en positieve verbindingen te zoeken.

Zorg voor jezelf

Als iemand je slecht behandelt, doet alles pijn. Je geest, zelfrespect en zelfs de perceptie die je van anderen hebt, neemt af. Het is als een onzichtbare wond. Verder kost het veel inspanning om gepast te handelen, respectvol te zijn, maar duidelijk zodat de situatie zich niet herhaalt.

Na dit soort ervaringen moet je voor jezelf zorgen. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt, deel wat je hebt meegemaakt, ventileer je gevoelens en gun jezelf de tijd om kalmte en welzijn te bereiken.

Uiteindelijk zit het leven vol ingewikkelde momenten. De goede wegen echter meestal zwaarder dan de slechte. Je hoeft alleen maar op ze te letten en ze aan elkaar aan te bieden wanneer je maar kunt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aguilar. (2012). Comunicación Asertiva. Documento del Servicio de Salud Personal del Estado de Morelos.
  • Daniel Goleman (1995) Inteligencia emocional. DeBolsillo
  • Ressler KJ. Amygdala activity, fear, and anxiety: Modulation by stress. Biol Psychiatry. 2010;67(12):1117-1119. doi:10.1016/j.biopsych.2010.04.027
  • Kim JE, Dager SR, Lyoo IK. The role of the amygdala in the pathophysiology of panic disorder: Evidence from neuroimaging studies. Biol Mood Anxiety Disord. 2012;2:20. doi:10.1186/2045-5380-2-20

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.