Cognitief geduld: de wereld verwerken zonder haast

Cognitief geduld betekent in staat zijn om naar de wereld te kijken en deze in alle rust te verwerken. Het betekent dat je dingen op een ontspannen, maar precieze manier in je opneemt.
Cognitief geduld: de wereld verwerken zonder haast

Laatste update: 09 april, 2019

Zijn we het cognitief geduld kwijtgeraakt? Hebben we deze waardevolle vaardigheid waarmee we onze realiteit op een ontspannen, maar complexe manier kunnen begrijpen en verwerken, opgegeven? Volgens sommige neurowetenschappers is het antwoord ‘ja’.

Je ziet het tegenwoordig overal, vooral als je nadenkt over de manier waarop we alle informatie verwerken die we krijgen van sociale media: snel en zonder tegenstellingen.

De term cognitief geduld werd onlangs bedacht door Maryanne Wolf. Ze is een cognitief neurowetenschapper en psycholinguïst aan de Universiteit van Californië. In haar boek, Reader, Come Home, vertelt ze over een fascinerend iets dat al heel lang met haar gebeurt.

Veel lezers kunnen tegenwoordig niet een uur aan een stuk lezen zonder meerdere malen hun telefoons te controleren. We zijn ongeduldig geworden en verliezen ons vermogen om ons te concentreren, hoewel we nog steeds niet weten hoe ernstig dit is.

Zelfs Stephen King heeft een nieuw fenomeen besproken: audioboeken. Met audioboeken kun je dagelijkse taken uitvoeren terwijl iemand met een goede stem je een ​​boek voorleest. Het inspanningsniveau is dus minimaal.

Zoals je kunt raden, is cognitief geduld gerelateerd aan ons vermogen om te wachten of de voldoening uit te stellen. Het is ons vermogen om rustig informatie, een situatie of een gebeurtenis te verwerken.

Het is ook een vaardigheid die we gebruiken om de dingen betekenissen te geven door er van tevoren over na te denken. Dit betekent ook dat je afleidingen moet kunnen negeren en je in alle rust moet kunnen concentreren op een specifiek doel.

Je voelt geen druk en weet hoe je een van je belangrijkste vaardigheden goed moet gebruiken. We hebben het over aandacht.

Laten we dit eens nader bekijken.

Vrouw zit op een pier

Cognitief geduld staat op het punt om uit te sterven

‘Skimmen’ is een ander recent fenomeen dat in opkomst is. Het verwijst naar onze neiging om dingen snel door te lezen en alleen te letten op het begin en einde van een tekst of stuk informatie om te achterhalen waar deze over gaat.

Als je dit doet, neem je uiteindelijk alleen het meest oppervlakkige deel in je op van wat je voor je hebt liggen: een boek, een artikel, een handleiding, enzovoort.

Het tegenovergestelde van ‘skimmen’ is ‘scannen’. Scannen betekent het zorgvuldig analyseren van informatie. Deze twee termen vatten ook een tendens samen die we bij een groot deel van de bevolking zien. Deze tendens is het verlies van een essentiële vaardigheid: cognitief geduld.

Als je niet rustig naar de wereld kunt kijkt, zul je nooit de geheimen ervan begrijpen. Als je haast hebt om informatie uit je omgeving te halen, zou je kunnen eindigen met halve waarheden. En als je je analytische, kritische en reflectieve vaardigheden niet gebruikt, zul je uiteindelijk dingen geloven die niet waar zijn.

We moeten ons allemaal realiseren dat het verliezen van ons cognitieve geduld ons kwetsbaarder maakt voor demagogie. In een door snelheid geobsedeerde wereld die wordt beheerst door de snelle overdracht van informatie, moeten we verstandig, kritisch en zorgvuldig zijn.

Het oog van een vrouw met bloemen

Geduld is een geconcentreerde inspanning en het maakt ons wijs

We leven in een maatschappij die geduld niet waardeert. Belangrijke, machtige mensen hoeven bijvoorbeeld niet op hun beurt te wachten of in de rij te gaan staan.

Als kind krijgen we te horen dat als we iets willen, we erachteraan moeten gaan. Ja, vastberadenheid is belangrijk. Maar het is belangrijker om te leren geduldig te zijn en te begrijpen dat succes en wijsheid tijd vergen.

  • Als je cognitief geduldig wilt worden, moet je je realiseren dat geduld je geen macht over je omstandigheden geeft. Wat het wel doet, is jou meer controle geven over jezelf, ongeacht de omstandigheden.
  • Cognitief geduld houdt ook in dat je opnieuw leert hoe je naar de wereld kijkt door de ogen van een kind. Je moet die fascinatie, nieuwsgierigheid en instinctieve waardering voor details en nuances terugkrijgen.
  • Je moet ook zeer kritisch zijn. Laat je leiden door een verlangen naar kennis en je zoektocht naar de waarheid over wat je ziet, hoort en leest.
  • Het is ook de moeite waard om te onthouden dat cognitief geduld geen passieve vaardigheid is. Integendeel zelfs. Geen enkel proces vereist zoveel moeite, spontaniteit en ruimdenkendheid.
  • Een onderzoek¹ gepubliceerd in het Journal of Positive Psychology stelt bovendien dat het dagelijks gebruik van deze vaardigheid je risico op depressie en andere stemmingsstoornissen vermindert.
Uitgedroogde paardenbloemen

Het is ook het beste antwoord op de dagelijkse uitdagingen van het leven. Als je geduldig bent en de wereld in alle rust leert te verwerken, zul je beter in staat zijn om alle magische details, schoonheid en waarheid in de wereld te waarderen.

Werk aan je aandacht en ontdek hoe geweldig het is om eens niet gehaast te zijn. Onthoud ook dat geduld uiteindelijk alleen maar betekent dat je je inspanningen richt op een doel. Wellicht ook interessant voor jou

5 tips om een geduldigere ouder te zijn
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 tips om een geduldigere ouder te zijn

Kinderen kunnen je gek maken; het zit in hun aard om dat te doen. Je laten meeslepen en je geduld verliezen is aan jou als ouder.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.