Ongeduldig zijn... je kan echt niet wachten

Ongeduldig zijn... je kan echt niet wachten

Laatste update: 13 mei, 2018

Ongeduldig zijn is één van de kenmerken van onze tijd. Over het onderwerp krijgen we ook gemengde boodschappen. Honderden artikelen en documenten promoten het idee dat we een rustigere houding ten aanzien van het leven moeten aannemen. Maar als samenleving waarderen we tegelijkertijd alles dat ons helpt om de dingen sneller te doen. We zijn zelfs op het punt gekomen dat we gefrustreerd raken als het meer dan vijf seconden duurt vóór het internet verbonden is. En we vloeken als iemand te veel tijd nodig heeft om het gaspedaal in te drukken als het verkeerslicht op groen springt.

Het is belangrijk dat je onthoudt dat ongeduld een aangeleerd gedrag is. Er bestaan organismen op het fysiologische niveau die met meer energie op omstandigheden reageren. Maar dat leidt niet tot een gebrek aan geduld. De cultuur en het onderwijs brengen ons het onvermogen bij om te wachten of om iets te verdragen dat traag gebeurt.

“Geduld is de kracht van de zwakken, ongeduld is de zwakheid van de sterken.”

-Immanuel Kant-

Deskundigen associëren ongeduldig zijn met het onvermogen om frustratie te verdragen. In de eerste plaats is er geen reden waarom angst zou ontstaan wanneer je het gewenste resultaat niet snel krijgt. Toch hebben we het gevoel dat we onder druk staan om te beantwoorden aan de sociale eisen om alles snel te doen. Anderzijds ontkoppelt de opvoeding inspanning en resultaten. Onze cultuur moedigt het idee aan dat iemand moet krijgen wat hij of zij wil. En hoe sneller dit gebeurt, hoe beter.

Ongeduld en het hier en nu

De emotionele waarneming van tijd heeft recent aanzienlijke veranderingen ondergaan. We hechten een te grote waarde aan het heden en aan het hier en nu. Dat is de reden dat we ons ellendig voelen als we niet onmiddellijk resultaten behalen. We worden dus overrompeld door het heden. Bovendien raast het sneller dan we aankunnen. Het resultaat is dat dit ons vervult met angstgevoelens.

Ongeduldig zijn

De begrippen middellange en lange termijn zijn voor vele mensen vaag geworden. We waarderen niet langer het proces. In plaats daarvan zien we slechts de resultaten. Het idee dat het leven kort is en dat we geen tijd mogen verspillen is erg populair. Iedereen is dus gehaast. Tijd is nu een graadmeter voor concurrentievermogen.

Tot nog niet zo lang geleden had uitstel geen negatieve gevoelswaarde. Mensen aanvaardden het als een natuurlijk onderdeel van het leven, vooral in werksituaties waar creativiteit een rol speelde. Iedereen ging er van uit dat sommige dingen meer tijd nodig hadden dan andere. Ze lieten dit dan ook gebeuren zonder zich te haasten. Vandaag is dit bijna onmogelijk. Dat is de reden waarom vele mensen op zoek zijn naar een methode of een kortere weg om snel hun bestemming te bereiken.

De prikkelbaarheid en impulsiviteit van ongeduldige mensen

Ongeduld is een strak touw dat met elk moment steeds meer gespannen wordt. Aan het ene uiteinde bevindt zich de inspanning die je levert. Aan het andere uiteinde is het verwachte resultaat. En tussen de twee zit een tijdsperiode die vele mensen zoveel mogelijk willen inperken.

Ongeduldig zijn

Dat is de reden dat mensen die ongeduldig zijn, vaak ook voortdurend prikkelbaar zijn. Ze lijden als het ware aan een soort hebzucht omtrent tijd. Want ze willen dat alles snel gebeurt. Niets is voor hen snel genoeg. Als iets twee minuten duurt, willen zij dat het slechts één minuut nodig heeft. En zo gaat dit steeds verder. Aangezien de dingen onmogelijk onmiddellijk kunnen gebeuren, worden ze kwaad en gespannen.

Het komt ook vaak voor dat ongeduldige mensen impulsief zijn. Ze zijn geobsedeerd door tijd. Dit leidt tot een behoefte om altijd gehaast te handelen. Het gebeurt ook regelmatig dat ze niet even stoppen om na te denken over wat ze doen of zeggen. Ook al moeten ze wat ze doen of zeggen, later terugnemen, toch is direct reageren hun eerste instinct. Dat maakt hun irritatie nog groter.

Ongeduldig zijn overwinnen

Ongeduldig zijn zit niet in jouw genen. Het maakt ook geen deel uit van je wezen als mens. We hebben het al gezegd, ongeduld is een gedragspatroon dat je leert. Als we het vanuit dit standpunt bekijken, dan is het mogelijk om je emoties te beheersen en je op een constructievere wijze te gedragen. Er zijn verschillende manieren om dit te verwezenlijken. Maar één van de doeltreffendste is door geduld te oefenen.

Je kan dit doen door in de eerste plaats een trager tempo te volgen. Probeer niet gefrustreerd te raken. Ademhalingsoefeningen zijn goed om mee te beginnen. Adem vijf minuten per dag diep en traag in en uit. Want deze eenvoudige oefening zal je hartslag en je hersenactiviteit veranderen. Dit zal je helpen om dat gevoel te laten verdwijnen dat je tijd verliest wanneer je het rustiger aan moet doen of moet wachten.

Het is de moeite waard om geduld te ontwikkelen. Want hoe rustiger je bent, hoe groter de kans dat je goede resultaten behaalt. Bovendien kan je je tijd beter plannen. Je emotionele reacties zullen ook gepaster zijn. Je zal het waardevolle gevoel van zelfcontrole vergroten en vermijden dat je dingen doet of zegt waarvan je later spijt hebt. Probeer situaties op te zoeken waarin je even moet wachten. Als je probleem met ongeduldig zijn niet pathologisch is, dan zal dat voldoende zijn om jezelf opnieuw op te voeden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.