De opvallende link tussen te laat komen en creativiteit

De opvallende link tussen te laat komen en creativiteit

Laatste update: 10 juni, 2017

We hebben allemaal wel die ene vriend die altijd te laat komt. Of misschien ben jij het zelf wel die altijd te laat is. Dit zorgt ervoor dat iedereen die wel op tijd komt erg nerveus wordt. Ze kunnen het niet uitstaan dat anderen een kwartier of een half uur te laat zijn. Wat zij niet weten is dat als je vaak te laat komt, het waarschijnlijk komt doordat je zo creatief bent.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, en te laat komen wil niet altijd zeggen dat je creatiever bent dan alle anderen. Psychologen aan de San Diego State University hebben onthuld dat mensen die altijd te laat zijn creatiever zijn dan mensen die altijd stipt op tijd komen. Ook hebben ze creativiteit benoemd als kwaliteit van mensen die traag zijn. Optimisme wordt ook gelinkt met de, volgens velen, slechte kwaliteit van te laat komen.

Persoonlijkheidstype B wordt gekarakteriseerd door te laat komen

Als overal te laat komen een van jouw karaktertrekken is, dan heb jij waarschijnlijk persoonlijkheidstype B. Dat heeft een recente studie in New York uitgevonden. In dit onderzoek werden 181 arbeiders geanalyseerd om te weten te komen waarom ze te laat waren. Het resultaat bevestigde het voorgaande.

Creativiteit

Maar welke karaktertrekken hebben mensen met een dergelijke persoonlijkheid nog meer? Waardoor zijn ze anders dan de rest?

  • Je ziet ze zelden gehaast, alsof ze weinig tijd hebben.
  • Ze lijken wel nooit gespannen of ongeduldig, zelfs als de situatie dat uitlokt.
  • Ze zien productiviteit niet als noodzaak.
  • Ze zijn niet heel de dag bezig met een overvolle agenda.
  • Ze nemen de tijd om problemen te analyseren en vinden zo de beste oplossingen.

Zoals je ziet zijn mensen met persoonlijkheidstype B erg rustig en laten ze zichzelf zelden opjutten door stressvolle situaties. Dit is iets positiefs, hoewel veel mensen dit soort rust storend vinden. Maar het is waar dat ze veel betere oplossingen vinden voor hun problemen. Dit komt doordat mensen met persoonlijkheidstype B zichzelf niet laten beïnvloeden door kleine dingen. Ze maken zich geen zorgen over de details.

Als ik te laat ben, betekent dat niet dat ik geen respect voor je heb, ik geniet gewoon van iedere minuut die het leven te bieden heeft. Ik wil mijn dagen niet laten veranderen in een hoop betekeningsloze minuten.

Betekent dit dat alleen mensen met persoonlijkheidstype B creatief kunnen zijn? Natuurlijk niet. Maar ze beschikken we over veel elementen die creativiteit begunstigen. Creativiteit is voor een groot deel afhankelijk van de inspiratie en de tijd die je hiervoor kunt nemen. Als jij iemand bent die makkelijk gestrest raakt en die altijd haast heeft, valt jouw creativiteit minder op dan bij rustige mensen.

Creativiteit

Een andere perceptie van tijd maakt je creatiever

Als je iemand bent die zich zorgen maakt over tijd, begrijp je misschien niet hoe mensen die het gevoel hebben dat ze uren de tijd hebben hun tijd verdelen. De waarheid is dat hun perceptie van tijd heel anders is. Sommigen kunnen zelfs zeggen dat ze er een verstoorde kijk op hebben.

Mensen die vaak laat zijn of denken of geloven dat ze altijd veel uren over hebben om te doen wat ze willen. Dat is waarom ze zich er niet van bewust zijn dat ze altijd te laat komen, ze dachten dat ze nog genoeg tijd hadden!

Interessant genoeg, hoewel ze altijd overal te laat zijn, veroorzaakt dit geen stress voor hen. Ze hebben een andere perceptie van tijd, die niet samengaat met de perceptie van anderen. Bijvoorbeeld, het gaat niet samen met de perceptie van tijd die mensen met persoonlijkheidstype A hebben. Hun karaktertrekken zijn het tegenovergestelde van die van mensen met persoonlijkheidstype B.

Creativiteit

Volgens verschillende studies die er naar dit onderwerp zijn gedaan, hebben mensen met persoonlijkheidstype A het gevoel dat een minuut 58 seconden duurt. Mensen met persoonlijkheidstype B hebben daarentegen het gevoel dat een minuut 77 seconden duurt. Hoewel het geen groot verschil lijkt, kan dit verschil van 19 seconden tot een grote vertraging lijden als de uren voorbijgaan.

Het lijkt logisch dat de biologische klok langzamer is voor mensen die laat zijn.

Is er een oplossing voor dit probleem? Het advies dat we kunnen geven aan de mensen die laat zijn, zijn de adviezen die je zelf vast al hebt bedacht. Organiseer je tijd, probeer erachter te komen waar je tijd aan verspilt. Leer tijd waarderen, wen eraan om een horloge te dragen en je bewust te zijn van tijd. Maar het soort persoonlijkheid dat we hebben is wat ons echt definieert.

Laat zijn kan een teken zijn van creativiteit en optimisme. Een teken dat je rustiger met dingen omgaat en dat je meer je best doet om van dingen te genieten en gebruik maakt van het heden. Dit gebeurt niet voor mensen die erg stipt zijn. Voor hen is de klok een oorzaak van stress en gaat de tijd veel te snel voorbij.