5 dingen waar je je geen zorgen over hoeft te maken

5 dingen waar je je geen zorgen over hoeft te maken

Laatste update: 08 oktober, 2016

Het lijkt wel alsof het onmogelijk is om gewoon in alle rust te kunnen leven. Er is altijd wel iets waar we ons zorgen over maken en om eerlijk te zijn, weet ik bijna wel zeker dat jij beter bent in je zorgen maken, dan in rustig blijven.

Natuurlijk zijn er dingen die je aandacht nodig hebben en dingen die je niet kunt negeren. Andere dingen zijn makkelijk op te lossen met wat moeite. En uiteindelijk zijn er dingen waar je helemaal geen controle over hebt. Hier geven we je een lijst met dingen waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Schrijf ze op en bevrijd jezelf van de last die je niet nodig hebt in je leven.

1. Je schulden

We moeten allemaal onze rekeningen en belasting betalen. Je moet iedere dag eten en iedere maand genoeg verdienen om in jouw persoonlijke levensonderhoud te voorzien, maar je zorgen maken over je schulden heeft geen zin. Ik zeg niet dat je een onverantwoordelijk persoon moet worden en dat je moet stoppen met afbetalen.

Geld

Ik raad aan om in plaats van na te denken over alle schulden die je misschien hebt en te denken dat je niet genoeg over zal houden om rond te komen, je beter te richten op een strategie. In plaats van je zorgen te maken, moet je iets doen. Je kunt er zeker van zijn dat als je vandaag alles zou verliezen, je leven toch wel door zal gaan.

Veel mensen hebben weleens een economisch zware periode meegemaakt. Misschien denk je dat als je vandaag geen geld meer hebt, je niets kan doen. Denk eraan dat er voor iedere situatie, hoe slecht hij ook is, altijd wel een deur of een raam is waar zich een mogelijkheid bevindt.

2. De mening van anderen

We hebben allemaal ergens een mening over. En natuurlijk heeft iedereen een mening over jou, wie je bent en hoe je eruit ziet, aan de hand van wat ze over je te weten zijn gekomen. Maar hoeveel geef je eigenlijk om wat anderen van je denken? Doe je veel moeite om te zorgen dat iedereen je aardig vind of ben je liever authentiek?

Het probleem met je zorgen maken over het voldoen aan de verwachtingen van anderen, is dat je jezelf kunt verliezen in dit proces. Sommige mensen hebben meningen die wel interessant voor je kunnen zijn, zoals je familie, je partner, je vrienden, maar dit betekent niet dat je je altijd moet gedragen zoals zij willen dat je je gedraagt. Je bent je eigen persoon die zijn eigen weg moet bewandelen, zolang je anderen of jezelf niet kwetst.

3. Het verleden

Je draagt veel bagage met je mee: je verleden. Maar je bent niet de enige; iedereen heeft zijn eigen ervaringen uit het verleden waar hij zo goed mogelijk mee om probeert te gaan. Soms is deze bagage licht, omdat je een redelijk makkelijk leven hebt gehad, omringd door mensen die van je houden en die je altijd steunen. Voor anderen is dit verhaal ingewikkelder en is het niet makkelijk om ermee om te gaan.

De realiteit is dat we allemaal hindernissen zijn tegengekomen in ons verleden. Het heeft geen zin om ervoor te vluchten, je er zorgen over te maken of je ervoor te schamen. Uiteindelijk maakt dit je tot de persoon die je bent. Leer van je ervaringen, wees dankbaar en ga door met leven. Het verleden bestaat niet meer en het heeft geen zin om je erop te blijven richten. Neem de kans om te leven in het heden.

Loslaten

4. Rijk worden

Er zijn mensen die door het leven gaan met als enige doel het verdienen van geld. Hoeveel ze ook hebben, ze zoeken altijd naar manieren om de kosten te verlagen en meer en meer geld te hebben. Natuurlijk is het fijn om een financiële buffer te hebben, maar als het enige doel dat je in je leven hebt geld is, misschien moet je dan eens kijken naar hoe je persoonlijke relaties ervoor staan.

Geld zal je uiteindelijk niet gelukkig maken. Ik zeg niet dat je vandaag meteen al je inkomsten uit moet geven, maar je moet minder tijd doorbrengen met denken aan geld en meer tijd investeren in jezelf, in je hobby’s, in je dromen en alles dat belangrijk is in je leven.

5. Het leven van anderen

Weten dat het goed gaat met de mensen van wie je houdt en ze steunen als ze het moeilijk hebben, laat zien dat het je wat kan schelen. Als je je zorgen maakt over het leven van anderen, geeft dat je niets en het is misschien ook wel een beetje vervelend voor ze.

Als je de meeste tijd doorbrengt met het zorgen maken over het leven van anderen, wordt jouw leven nooit zo goed als het zou kunnen zijn. Het heeft geen zin om net zoals iemand anders te zijn; wees gewoon jezelf en leef je eigen leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.