Als de kans zich niet voordoet, creëer hem dan

Als de kans zich niet voordoet, creëer hem dan

Laatste update: 29 december, 2017

Als er in het leven iets waar is, is het dat we door moeten zetten en niet bij de pakken neer moeten gaan zitten als we onze dromen en doelen willen bereiken. Hierbij is het belangrijk dat we ons ervan bewust zijn dat als de kans zich niet voordoet, we deze zelf moeten creëren.

Als we de kansen die het leven ons biedt niet zelf opzoeken, zullen ze aan ons voorbij gaan, soms vlak voor ons uit, soms kilometers verder weg… Maar het is duidelijk dat ze niet op ons gaan zitten wachten.

We klagen vaak dat we niet het leven leiden dat we dachten dat we zouden leven, niet werken waar we zouden willen werken of dat de mogelijkheden die we voor ogen hadden zich nog niet hebben aangeboden. Maar heb je eigenlijk al wel gewerkt aan wat je van plan was of wilde je gewoon dat het vanzelf zou gebeuren?

En dan bedoel ik niet een middag of een dag, maar dat je veel tijd, kracht, verlangen, vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebt geïnvesteerd.

Jongetje met houten vliegtuig

Er zijn geen snelle oplossingen die goed werken. Vereist is een combinatie van houding en vaardigheden, evenals doorzettingsvermogen en passie voor wat we doen. We moeten ook bereid zijn om genoegen te nemen met alternatieven en een tolerantie hebben voor frustratie.

Een kans wordt vaak gecreëerd en opgebouwd. Of liever gezegd, jij creëert hem en jij bouwt hem op… Je moet alleen duidelijk zijn over wat je in je leven wil bereiken en ervoor gaan.

Formuleer je einddoel, concreet en simpel. Als je een algemeen idee hebt van je dromen, bepaal dan de specifieke objectieven die je op een positieve manier naar je doel leiden, maar wees ervan bewust dat dit een proces is.

Zoals bij ieder proces, moet je risico’s nemen. Je kunt je vast wel een ervaring uit het verleden herinneren waarbij je iets bereikt hebt door het te begrijpen en jezelf te steunen, zelfs toen je jong was of iemand anders als voorbeeld had.

En houd in gedachte dat alle risico’s vergen dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties. Geef niet langer anderen of de omstandigheden de schuld en heb de moed om de controle te nemen over je leven.

Bellen blazen

Er zullen altijd obstakels en angsten zijn, onzekerheden en teleurstellingen en zelfs momenten waarop je liever de handdoek in de ring zou willen gooien, maar dit is allemaal onderdeel van het proces. Ik haal me graag die quote uit de film Into The Wild voor de geest, als de protagonist zegt dat het in het leven belangrijker is om sterk te lijken, dan om sterk te zijn.

Geloof erin, dat je in staat bent om het te doen en ga ervoor! En zelfs als je soms denkt dat je de juiste bronnen of vaardigheden hebt gebruikt of zelfs dat je de juiste keuze hebt gemaakt, zijn er soms twijfels. Je weet het pas zeker als je onderweg bent.

Iedere crisis, ieder stukje verwarring en iedere mislukking is een kans om dichterbij je doel te komen.

Bloemen groeien uit droge grond als symbool voor een kans

Wees niet bang voor de mogelijkheid om je fouten te herstellen en ervan te leren. Dit zal je de ervaring geven om dichterbij wat je wil bereiken te komen en dichterbij jezelf. Want als we ons richten op het vervullen van een wens of doel, is het pad zowel extern als intern. Het geeft ons de kans om onszelf te leren kennen en in het diepste van ons wezen te duiken en dat is geweldig.

Daarom moet je ernaar zoeken als je iets wilt bereiken. Onderzoek alle mogelijkheden en bouw zelf de deuren als je er geen kunt vinden om te openen. Jij kiest zelf de materialen, vorm, kleur en grootte van het slot en dan vindt je de sleutel die de deur voor je zal openen, zodat je komt waar je wilt zijn. Kort gezegd: jij kiest de houding die je aanneemt tegenover de bouw van de deur en gaat in die richting. Wees consequent, vastberaden en vecht ervoor.

Zoals Machado al zei: “Reiziger, er is geen weg. De weg wordt gecreëerd door te lopen.”  Wellicht ook interessant voor jou

Wat is jouw motivatie om je doelen te bereiken?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wat is jouw motivatie om je doelen te bereiken?

Motivatie is iets dat we nodig hebben om elke dag weer uit bed te komen en ons te richten op onze verantwoordelijkheden en het bereiken van onze do...