Wat betekent het om jezelf te zijn?
“Wees jezelf.” Dat is wat je altijd te horen hebt gekregen. Je ouders, leraren, beste vrienden, en zelfs de wereld van marketing en reclame blijven dat benadrukken. Misschien draag je zelfs wel een T-shirt met deze zin. Maar wat betekent het eigenlijk om jezelf te zijn?
In werkelijkheid zijn we het soort mensen geworden dat geen twijfels heeft als het gaat om onszelf te definiëren op sociale media. We nemen echter onze toevlucht tot algemene en holle definities om uit te drukken wie we zouden moeten zijn, maar die zelden beschrijven wie we werkelijk zijn. Dat komt vaak omdat we het niet weten. Ook worden we vaak gedomineerd door externe conditionering.
We willen erbij horen, dus streven we ernaar deel uit te maken van de omgeving die ons omringt. We moeten aardig gevonden en geaccepteerd worden, maar deze behoefte ontneemt ons onze authenticiteit en zelfs ons psychologisch welzijn.
In een maatschappij die er bijna altijd aan gewend is om degenen die op een unieke en andere manier denken, voelen en handelen eruit te pikken, is het onbeschrijfelijk gedurfd om onszelf te zijn en wie we werkelijk zijn…
“Word zoals je bent, nadat je geleerd hebt wat dat is.”
–Pindar–
Jezelf zijn betekent…
In veel films, series en boeken gericht op kinderen en jongeren, worden ze aangespoord om hun authentieke zelf te ontdekken. De personages zijn helden en heldinnen die de mal doorbreken, lichtende figuren die door hun unieke eigenschappen altijd als overwinnaars uit de strijd komen.
Wanneer de jonge lezer echter de wereld in kijkt, ontdekt hij dat hij bedrogen is. Sterker nog, ze ontdekken dat de werkelijkheid er heel anders uitziet.
De wereld van vandaag is een koninkrijk dat wordt geregeerd door selfies en filters van de sociale media. Dit zijn middelen die jongeren van jongs af aan aanmoedigen om een vals zelf te tonen.
Tieners leren dat als ze willen integreren, ze anderen moeten imiteren. Daarom wordt “wees jezelf” niets meer dan een leeg mandaat dat er goed uitziet als statement op Instagram, maar dat je beter niet in de praktijk kunt brengen. Hier ontstaan problemen.
Wanneer we onszelf trachten op te lossen in uiterlijke conventies zonder ons te verbinden met onze eigen essentie, lijden we. Bijgevolg voelen de jongeren van vandaag zich steeds meer onder druk gezet, overweldigd, angstig en leeg.
Ze creëren personages en verhalen waarin ze zichzelf dwingen, zoals je een schoen aantrekt die te strak zit. Later wordt die schoen zo ongemakkelijk dat angst, eetstoornissen en zelfbeschadiging de kop opsteken.
Ons ware zelf onthullen is een echte uitdaging in een wereld waar het digitale allesbepalend is. Waar geluk afhangt van schijnbare ongeëvenaarde schoonheid en aantrekkelijkheid bekeken door sociale media filters. Het is tijd om een verandering te maken, een revolutie te beginnen, en onszelf te worden. Laten we eens kijken hoe.
In een wereld die gedomineerd wordt door het digitale, zijn mensen eraan gewend geraakt een vals zelf op te bouwen dat alleen maar ongeluk veroorzaakt.
Jezelf zijn betekent onderzoeken wie je bent en jezelf accepteren
Jezelf zijn houdt in dat je je blik naar binnen richt. Je bent echter zo gewend om naar anderen te kijken, hen te bewonderen en zelfs te imiteren, dat je een sociale automaat bent geworden. Het is tijd om wat kortzichtiger te zijn en je blik te richten op wat dicht bij je staat: jezelf.
Ontdek wat jou definieert, en welke situaties, ervaringen en gewaarwordingen jou een goed gevoel geven. Wees doof voor wat er van je verwacht wordt en luister naar je innerlijke stem. Die heeft je misschien veel te vertellen. Accepteer bovendien al je nuances en eigenaardigheden, want daar ligt de waarheid. Dat is je authentieke zelf.
Risico’s nemen om jezelf te zijn
Als je eindelijk jezelf durft te zijn, laat je je angsten achterwege, evenals die gevoelens van schaamte en onzekerheid. Sterker nog, het doet je meer pijn om je hele leven te zwijgen over wie je werkelijk bent, dan te onthullen wat je voelt en nodig hebt. Maar om het te doen heb je moed en een flinke dosis zelfliefde nodig, maar de inspanning zal het meer dan waard zijn. Sterker nog, je geluk hangt ervan af.
Guler Boyraz en collega’s van de Louisiana Tech University deden onderzoek (Engelse link) waaruit bleek dat mensen die authentieker zijn minder stress hebben en een groter psychologisch welzijn. Daarom, als je een voller leven wilt hebben, durf dan jezelf te zijn, altijd en in elke situatie.
Authenticiteit vereist het deactiveren van je negatieve interne verhalen
Je bent het product van je opvoeding, ervaringen en de cultuur die je omringt. Dit betekent dat je duidelijk contraproductieve denkpatronen en percepties hebt geïntegreerd.
Denk bijvoorbeeld aan de verhalen met betrekking tot fysieke verschijning waarin je bent opgevoed ( te dik, te mager, te kort, te lang…) evenals de opmerkingen over waarde en vaardigheden ( je bent het niet waard, denk er zelfs niet aan om dat vak te studeren…).
Detecteer de negatieve percepties in je interne dialoog en transformeer ze. Vervang ze door je sterke punten. Kom in contact met je potentieel, deugden, dromen en behoeften, en richt je aandacht op deze positievere gebieden.
Jezelf zijn betekent altijd werken aan de beste versie van jezelf
Je identiteit en innerlijke zelf zijn een veelvlakkige dimensie. Ze bestaan uit vele gezichten. Sommige zijn helder en andere zijn een beetje grijzer. Je bent niet perfect en die imperfectie integreert en definieert ook wie je bent. Maar jezelf zijn betekent elke dag werken aan de beste versie van jezelf, ervoor zorgen dat je altijd het beste van jezelf geeft.
Dit houdt ook in dat je anderen nooit moet opdringen wie je bent, wat je wilt en wat je leuk vindt. Respect is de sleutel. Authenticiteit betekent vieren dat iedereen zijn eigen visie op de wereld heeft en dat we allemaal samen kunnen leven.
Als je ernaar streeft om elke dag beter te worden, voor jezelf te zorgen en jezelf en de mensen om je heen te waarderen, zal je samenleven meer voldoening geven.
“Mensen zeggen vaak dat deze of gene persoon zichzelf nog niet gevonden heeft. Maar het zelf is niet iets dat men vindt, het is iets dat men creëert.”
-Thomas Szasz-
Vieren wie je bent betekent oefenen in kwetsbaarheid
Een laatste element dat je meer zou moeten oefenen om jezelf te kunnen zijn is kwetsbaarheid (Engelse link). Het is echter ingewikkeld. Er zijn immers aspecten van jezelf die je niet leuk vindt of die je niet durft te onthullen aan anderen. In feite doe je het niet omdat je bang bent kritiek te krijgen of, erger nog, onbegrepen te worden.
Om echt te vieren wie je bent, is het een goed idee om schoon schip te maken. Onthul je angsten, je wonden van gisteren, je gefrustreerde dromen en zelfs je chronische ziektes.
Als we dat allemaal zouden doen, zouden we misschien ontdekken hoe ongelooflijk gelijk we zijn. Veel maskers, filters en onwaarheden zouden wegvallen en we zouden onszelf op een meer authentieke, eenvoudige en zinvolle manier omarmen.
Het is het proberen waard. Inderdaad, hoewel jezelf zijn een moeilijke taak is in een ietwat frivole wereld, zal elke inspanning die je doet de moeite waard zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Boyraz, G., Waits. J.B. and Felix, V.A. (2014). Authenticity, life satisfaction and distress: A longitudinal analysis. Journal of Counseling Psychology, 61, 498–505.
- Kifer, Y., Heller, D., Perunovic, W.Q.E. and Galinsky, A.D. (2013). The good life of the powerful: The experience of power and authenticity enhances subjective well-being. Psychological Science: Research, Theory, and Application in Psychology and Related Sciences, 24, 280–8