Hoe kun je respect afdwingen bij anderen?

Hoe kun je respect afdwingen bij anderen?

Laatste update: 02 april, 2018

Respect afdwingen bij andere mensen zal niet gaan als je niet eerst een duidelijk beeld hebt van wat respect is. Het is veel makkelijker om te begrijpen wat deze waarde betekent als we in staat zijn te herkennen in welke gedragingen deze wordt gemanifesteerd. In dit opzicht respecteren we iemand als we hem zien als een gelijke en als we hem accepteren zoals hij is.

Dit betekent dat elk gedrag dat gericht is op het onderschatten of onderwaarderen van anderen getuigt van een gebrek aan respect. Net zoals elke actie die gericht is op het afwijzen, ontkennen of tenietdoen van wat een ander voelt of denkt. Misschien ben je het hier niet mee eens. Maar het devalueren of het willen veranderen van de gevoelens en gedachten van anderen, gaat toch echt te ver.

Respect afdwingen bij anderen zal niet gaan als je niet eerst jezelf respecteert. Dit betekent dat je jezelf als gelijk aan anderen moet zien, van gelijke waarde. Met andere woorden, voel je nooit meer of minder waard dan een ander. En accepteer jezelf natuurlijk ook. Voel dat je waardig bent zoals je bent.

“Het is altijd waardevoller om door anderen te worden gerespecteerd, dan om door ze te worden bewonderd.”

-Jean-Jacques Rousseau-

Een vrouw naast allemaal vogelhuisjes

Hoe dwing je respect af bij anderen?

De acceptatie en waardering van jezelf komt tot uiting in je houding en daden. Het is geen abstracte realiteit, en je hoeft het ook niet hardop te zeggen om anderen te laten weten wat je voelt. Iemand die zichzelf respecteert heeft drie belangrijke eigenschappen: eigenwaarde, assertiviteit en authenticiteit.

  • Eigenwaarde, simpel gezegd, houdt in dat je een goede mening over jezelf hebt. Het heeft heel weinig te maken met narcisme. Het gaat er gewoon om dat je jezelf leuk vindt. Dat je sympathie voelt voor wat je denkt, zegt en doet. Zonder uiteraard te denken dat het je beter maakt dan wie dan ook. Je moet je net zo speciaal voelen als alleen jij bent en net zo gelijk als ieder ander is.
  • Assertiviteit, op zijn beurt, heeft te maken met het kunnen verdedigen van je rechten en het uiten van je mening. Het is vooral belangrijk wanneer je jezelf in een ongunstige situatie bevindt, waarin je anders denkt dan de meerderheid van de mensen om je heen. Anders zelfs dan de huidige gezagsdrager. Deze eigenschap is een rechtstreeks gevolg van eigenwaarde en een noodzakelijke voorwaarde om respect af te dwingen bij anderen.
  • Tot slot verwijst authenticiteit naar onze neiging om onze essentie, waarden en overtuigingen te behouden, ook al is het in een bepaalde situatie in egoïstisch opzicht niet het gunstigste voor onszelf om te doen. Dit betekent, uitdrukken wat je denkt en voelt, ongeacht de context. Niet nep doen om op een bepaalde manier op anderen over te komen. Spontaan zijn. Houd in gedachten dat je alleen authentiek kunt zijn als je je bewust bent van de waarde die je als persoon hebt.
Verdrietige vrouw omringd door zwevende kogels

Respect afdwingen bij anderen

Respect begint thuis. Daarom zul je nooit respect kunnen afdwingen bij anderen als je niet eerst jezelf respecteert. Begrijp daarbij dat respect niet hetzelfde is als angst of eerbied. In plaats daarvan impliceert het acceptatie en waardering.

Hier zijn enkele sleutels om respect af te dwingen bij anderen:

  • Accepteer dat je niet door iedereen leuk kan worden gevonden. De goedkeuring of afkeuring van anderen hoeft jou niet te vormen. Er zullen altijd mensen zijn die jou niet leuk zullen vinden.
  • Leer om vriendelijkheid te onderscheiden van neerbuigendheid. Hoffelijkheid is niet hetzelfde als onderwerping. We zijn hier niet om anderen een goed gevoel te geven.
  • Versterk en beoefen zelfliefde. Stop nooit met het erkennen van je waarden en prestaties. Maak je prestaties nooit onbelangrijk, hoe klein ze ook lijken.
  • Neem het woord ‘nee’ op in je woordenboek. Grenzen stellen betekent niet dat je anderen beledigt of onattent bent. Het is gewoon een gezonde manier om wederzijds respect te behouden.
  • Accepteer dat je niet verantwoordelijk bent voor wat anderen voelen of denken. Als de manier waarop je denkt, praat of handelt ze stoort of overstuur maakt, dan is dat niet jouw probleem. Laat die persoon degene zijn die zijn eigen onbehagen oplost.
  • Eis erkenning indien nodig. Als je te veel doet voor anderen, zullen ze het op een gegeven moment niet meer waarderen. Zet in dit geval jullie samenwerking even op stop.
  • Leer jezelf te verdedigen. Misschien ben je een slachtoffer van ‘aangeleerde hulpeloosheid‘. Dan is het nu tijd voor jou om dit te overwinnen en jezelf te leren verdedigen. In het begin is dit niet makkelijk. Maar als je er eenmaal een gewoonte van maakt, is het niet moeilijk om vol te houden.

Respect afdwingen bij anderen is niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt bereiken. Vooral niet als je jezelf al ontelbare keren eerder respectloos hebt behandeld. Je moet een stevige beslissing nemen om dit te realiseren en een sterke wil hebben om deze focus te behouden. Het is het echter wel waard. Oneerbiedigheid zal alleen maar leiden tot grotere kwaden en veel onnodig lijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.