Waren we gelukkiger zonder sociale media?

Het gebruik van sociale netwerken is volledig ingebed in onze dagelijkse routine. Na een paar jaar als onderdeel van ons leven en afgezien van de gegevens en informatie die ze ons verschaffen, vragen we ons in dit artikel af of we gelukkiger waren zonder hen.
Waren we gelukkiger zonder sociale media?
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 06 november, 2022

In de wereld waarin we tegenwoordig leven, is er één vraag die de neiging heeft in onze gedachten te komen en te gaan. Waren we gelukkiger zonder sociale media? In werkelijkheid zouden we, als we nadenken over alles wat we over dit platform hebben geleerd, kunnen concluderen dat het al een tijdje een goede bron van alternatieve informatie is.

De vraag gaat echter verder dan de functionaliteit en het nut van sociale media. In feite moeten we, zoals bij elke nieuwe technologische uitvinding, analyseren of het ons leven verbetert. Bovendien, of het onze relaties heeft geoptimaliseerd, onze onaangepaste routines heeft veranderd, en of het gebruik ervan ons een goed gevoel geeft.

Na een aantal jaren gebruik van sociale media is dit een goed moment om stil te staan bij alles wat het ons heeft gegeven of afgenomen. Hoe het ons heeft geholpen of gehinderd, zowel persoonlijk als professioneel.

Daarom stellen we in dit artikel de vraag: waren we gelukkiger zonder sociale media? Natuurlijk zal het antwoord voor elk individu anders zijn, maar nadenken over een paar punten zal helpen om een algemeen antwoord op de vraag te geven.

Vrienden nemen een selfie

Waren we gelukkiger zonder sociale media?

Drie miljard mensen, ongeveer 40 procent van de wereldbevolking, gebruiken sociale media. Volgens sommige rapporten besteden we zelfs gemiddeld twee uur per dag aan het delen, liken, tweeten en bijwerken van informatie op deze platforms.

Maar, nu sociale media zo’n belangrijke rol in ons leven spelen, zouden we dan onze geestelijke gezondheid (Spaanse link) en ons welzijn kunnen opofferen, evenals onze tijd? Wat blijkt hieruit?

Sociale media en stress

Mensen gebruiken sociale media om stoom af te blazen. De keerzijde hiervan is dat onze feeds vaak lijken op een eindeloze stroom stress. In 2015 probeerden onderzoekers (Engelse link) van het in Washington DC gevestigde Pew Research Center (VS) te ontdekken of sociale media meer stress veroorzaken dan verlichten.

In het onderzoek onder 1.800 mensen gaven vrouwen aan meer gestrest te zijn dan mannen. Twitter bleek een “significante bijdrage aan stress” te leveren, omdat het het bewustzijn van andere mensen verhoogde.

Gemoedstoestand en sociale media

Als je stilstaat bij het soort berichten dat je hebt gezien, zijn ze waarschijnlijk vaak grotendeels niet van enorm belang voor jou, persoonlijk. Goed nieuws over iets in je leven of over je vrienden en familie wordt immers meestal op een andere manier gecommuniceerd.

Waar ben je dan naar op zoek? Om jezelf te vergelijken met anderen? Om gelijkgestemden te vinden die hetzelfde denken als jij?

In feite leidt het vergelijken van jezelf met anderen altijd tot frustratie. Dit omdat je jezelf altijd vergelijkt met de prestaties van anderen. Het vinden van mensen die vergelijkbaar zijn met jouw idealen kan inspirerend zijn, maar zal je uiteindelijk echt een keer met ze op de koffie gaan of ze bellen?

Het zou kunnen, maar de tijd die je investeert in mensen op sociale media is onevenredig veel groter dan met degenen die je in het echte leven ziet.

Waren we gelukkiger zonder sociale media?

Het doel van dit artikel is om jou, de lezer, uit te nodigen om na te denken over de vraag of sociale media hebben bijgedragen aan jouw gevoel van welzijn. Ook of er een verbetering is opgetreden in de samenleving in het algemeen. Aangezien we er nu al een paar jaar gebruik van maken, zouden er toch een paar indicatoren in de ene of de andere richting moeten zijn.

Hebben sociale netwerken onze intieme relaties verbeterd? Hebben ze onze eenzaamheid bestreden?

De antwoorden op deze vragen verschillen van persoon tot persoon. We moeten erover nadenken of sociale media ons positieve dingen hebben gegeven met betrekking tot onze relaties. Zo ja, blijven ze dat doen en zo nee, hoe kunnen we dat dan aanpassen of veranderen?

Als we denken aan de verbetering van sociale relaties, bedoelen we de toename van het algemeen welzijn in een persoon. Dit door het onderhouden van frequente en betekenisvolle relaties. Intimiteit in relaties vertaalt zich in de hoeveelheid waargenomen sociale steun. Het gevoel geliefd te zijn en op verschillende mensen te kunnen rekenen voor verschillende plannen maakt ons gelukkiger.

Om goede relaties te onderhouden moeten we contact onderhouden, face-to-face praten, naar elkaar luisteren, en dingen niet voor lief nemen. Sociale media geven ons echter een vals gevoel van vertrouwdheid en contact met anderen. In feite lijkt het alsof het helemaal niet nodig is om moeite te doen om elkaar te leren kennen.

Geschokte vrouw kijkt naar haar mobiel

Verlies van natuurlijkheid en gevoelens van eenzaamheid

We leggen allemaal bloot wat we willen in onze profielen en daar blijven we bij. Daarom is een deel van de magie van onze excentriciteiten, de manier waarop we eruit zien, en de individuele complexen die ons onvolmaakt maar tegelijkertijd opwindend maken, verloren gegaan.

Bovendien gaan op deze digitale platforms verbindingen verloren en is er vaak sprake van onverklaarde afwijzing.

In feite is er een voortdurend gevoel van drukte en beweging, en van vallen en opstaan. We zijn allemaal gesystematiseerd en geprogrammeerd. In het begin leek dit spannend, maar nu missen we de kleine details. We worden steeds meer moe van geprefabriceerde perfectie. Van die vloeiende relaties op sociale media die zich niet echt vertalen in oprechte belangstelling voor de ander in het echte leven.

Op sociale media missen we het soort mensen dat niet doet alsof ze een perfect leven hebben. Zij die ons begroeten met een echte glimlach. Het soort dat niet de hele tijd opschept over hun leven. De mensen die natuurlijker zijn in alles wat ze zeggen en doen.

Inderdaad, in de loop der jaren is de tijd die we investeren in mensen op sociale media zeker niet evenredig met de emotionele voordelen die ze ons brengen.

Een dopamine-fix

We kunnen op sociale media elke dag iedereen zien die we willen. We hoeven anderen niet op te bellen zoals vroeger. Bovendien hoeven we niet te zoeken naar manieren om ons te vermaken.

Er is een heel universum van profielen op sociale media en digitale platforms en videogesprekken en chats om te voeren. Vermaak is nog nooit zo gemakkelijk geweest en dopamine is nog nooit zo snel en on demand verstrekt.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de tv-documentaire, The Social Dilemma het antwoord op onze vraag heeft uitgelegd. In feite hebben we een aangenamer leven van langdurige afgifte gehypothekeerd voor voortdurende doses dopamine die ons zowel in de val doen lopen als afleiden.

Tot slot, wat denk jij? Heb jij je schuldig gemaakt aan het verwarren van de bevrediging van kleine doses genot met bevrediging op lange termijn? Zo ja, dan denk je nu misschien twee keer na en begin je je relatie met sociale media te heroverwegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.