Vijf tekenen dat je moeite hebt met grenzen stellen

Weten hoe je grenzen moet stellen is noodzakelijk als je gezonde relaties wilt onderhouden. Lukt het je of ondervindt je moeilijkheden bij het stellen ervan?
Vijf tekenen dat je moeite hebt met grenzen stellen

Laatste update: 10 mei, 2022

Grenzen stellen betekent mensen laten zien dat je je eigen verlangens en behoeften hebt die anders zijn dan die van hen. Door ze te markeren, vertel je hen: “Je mag deze lijn niet overschrijden.” Het is als het afbakenen van de grenzen die een land van een ander land scheiden. Als je grenzen stelt, bevestig je in feite je identiteit, waarden, overtuigingen en gevoel van eigenwaarde (Spaanse link).

Door de invloed van anderen op jou te beperken, versterk je je gevoel van veiligheid. Bovendien bescherm je jezelf tegen misbruik en manipulatie. Maar hoewel het stellen van grenzen een noodzakelijke daad van respect voor jezelf is, is het vaak erg moeilijk voor je om te doen. Dat komt omdat je in je relaties vaak voorrang geeft aan het welzijn van anderen boven dat van jezelf.

Vervolgens geven we je een aantal sleutels om je te helpen ontdekken of je moeite hebt met het stellen van grenzen. Als dat zo is, zul je in staat zijn om de manier waarop je met anderen omgaat te veranderen. Sterker nog, je zult jezelf gaan zien als een onderwerp dat het waard is om gerespecteerd en gewaardeerd te worden.

Hoe je kunt zien of je moeite hebt met grenzen stellen

Je relaties zijn wat je construeert. Sterker nog, elke interactie die je ooit met anderen hebt gehad – je ouders, familie, vrienden, leraren, vreemden – is de basis geweest waarop je het beeld hebt gecreëerd dat je van jezelf hebt in relatie tot de mensen met wie je omgaat.

Je hebt een relationeel patroon en een reeks schema’s geïntroduceerd die de plaats hebben bepaald die je jezelf in je relaties toekent en de manier waarop je ze begrijpt en je erin voelt.

Deze set van disfunctionele patronen en schema’s van relateren spelen een centrale rol bij het stellen van grenzen. Als je in de loop van je relaties hebt geleerd dat onderdanig en meegaand zijn de manier is om relaties in stand te houden, zal het voor jou uiterst moeilijk zijn om grenzen te stellen.

Het probleem dat je niet weet hoe je grenzen moet stellen, komt voort uit de verhalen die je hebt gecreëerd op basis van de manier waarop je de relationele ervaringen uit je verleden hebt beleefd en geïnterpreteerd. Ongeacht de oorsprong manifesteert het probleem zich in je dagelijks leven, zelfs als je je er niet van bewust bent.

Laten we eens kijken naar enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je dit probleem hebt.

Trieste man

1. Je bent bang voor conflicten

Uit angst vermijd je de conflicten van intermenselijke relaties onder ogen te zien. Deze angst ontmoedigt je om grenzen te stellen, omdat je het gevoel hebt dat je op die manier confrontatie uit de weg gaat. Als gevolg daarvan vermijd je je verlangens, meningen en meningsverschillen te uiten.

Angst voor conflicten is geen goede vriend van je in je relaties. Dat komt omdat het werkt als een obstakel, waardoor je niet de grenzen kunt aangeven die anderen niet mogen overschrijden. Deze emotie leidt ertoe dat je je inschikkelijk opstelt tegenover anderen, ondanks wat je werkelijk voelt of wilt.

2. Je hebt het moeilijk om jezelf van anderen te onderscheiden

Misschien heb je moeite met grenzen stellen omdat je geen duidelijk idee hebt van wie je bent... van je identiteit. Het herkennen van je identiteit betekent dat je jezelf kunt onderscheiden en de grenzen tussen jezelf en anderen kunt aangeven.

Als je weet wie je bent en als anderen je als zodanig erkennen en je ideeën, waarden, overtuigingen en gevoelens respecteren, wordt het veel gemakkelijker om grenzen te stellen. In feite is het een volkomen natuurlijk proces.

Als je niet weet hoe ver het gebied van je rechten zich uitstrekt, zal het heel moeilijk voor je zijn om grenzen te stellen. In deze context kan de scheiding tussen jou en anderen vervagen.

Om jezelf te consolideren, zoek je in anderen wat je in jezelf niet hebt: een identiteit. Dan worden zij referentiekaders voor jou. Vervolgens laat je hen alle grenzen overschrijden omdat je in feite een deel van hen bent geworden. Als je hen verliest, verlies je ook jezelf.

3. Je hebt problemen met je eigenwaarde

Wanneer je het moeilijk hebt om jezelf als een waardevol persoon te zien en jezelf liefdeloos beoordeelt, wordt grenzen stellen een probleem. Dit is het geval omdat je grenzen indicatoren zijn van waardering naar jezelf toe, naar wat je gelooft, denkt en voelt.

Als je jezelf niet waardeert, hoe zul je er dan voor zorgen dat anderen je respecteren en waarderen? Het zal niet uitmaken dat ze je grenzen overschrijden omdat er niets van waarde zal zijn om voor te zorgen. Sterker nog, grenzen zijn een methode van zelfzorg.

Een laag gevoel van eigenwaarde kan ertoe leiden dat je denkt dat je niet in staat bent om grenzen te stellen in je relaties. Bijgevolg zul je moeite hebben om ze te stellen. Als dit het geval is, moet je werken aan je gevoel van eigenwaarde. Op die manier kun je gezondere relaties hebben, relaties waarin je gewaardeerd wordt.

Trieste vrouw

4. Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen

Grenzen stellen houdt in dat je stevige beslissingen moet nemen. Als je moeite hebt om te beslissen en vast te houden aan wat je hebt besloten, heb je misschien moeite om grenzen te stellen omdat je het gewoon niet kunt opbrengen om het te doen.

Je zult vol twijfels zitten. “Als ik het doe, doen ze het misschien… maar als ik het niet doe, doen ze het misschien… Ik weet niet wat ik moet doen!” Terwijl jij beslist, overschrijden de anderen jouw grenzen. Ze wachten niet op jou.

5. Je wilt anderen graag behagen

Altijd maar doen wat anderen willen is een duidelijk teken dat je moeite hebt met grenzen stellen. Want waarschijnlijk verdoe je je tijd vaak met dingen die je eigenlijk niet wilt doen.

Wanneer je alleen gericht bent op de bevrediging en het plezier van anderen, is het maar al te gemakkelijk om je eigen behoeften uit het oog te verliezen. Dat is op zich niet het probleem, maar als je ze uit het oog verliest, wordt het onwaarschijnlijker dat je ze zult bevredigen.

Om grenzen te stellen, moet je nee leren/durven zeggen. Je hebt immers het volste recht om een verzoek niet in te willigen – dat is nu eenmaal de aard van een verzoek.

Het systematisch voldoen aan de wensen van anderen kan echter te maken hebben met angst voor conflicten, emotionele afhankelijkheid, een laag gevoel van eigenwaarde, angst voor eenzaamheid, of het verliezen van de genegenheid van de ander.

Grenskwesties uiten zich op verschillende manieren in je relaties. Als je echt gezonde relaties wilt hebben, waarin respect voor elkaar een constante is, moet je leren grenzen te stellen. Die zullen je in staat stellen je te ontwikkelen en vrij te zijn.

In welke situaties vind je het moeilijk om grenzen te stellen? Zijn er mensen bij wie je het lastiger vindt? Hoe zou een gebrek aan grenzen je relaties en welzijn kunnen beïnvloeden?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fierro, A. (1997). La identidad personal. M. Pérez Olvera (Comp.), Antología de Lecturas, 21-28.
  • Rojas, Q., & Milagros, V. (2007). La autoestima.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.