Vijf tekenen dat je een emotioneel volwassen persoon bent

Als mensen zijn we nooit klaar met emotioneel volwassen worden. Er zijn echter bepaalde houdingen en gedragingen die aangeven dat je al een flink eind op weg bent. Ontdek of je ze allemaal bezit!
Vijf tekenen dat je een emotioneel volwassen persoon bent
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In het algemeen denkt men dat rijpheid een kwestie van leeftijd is en dat het verstrijken van de jaren ons bewuster, assertiever en vastberadener maakt. Emotioneel volwassen zijn heeft echter niets te maken met het verstrijken van de tijd. Het gaat om de ervaringen die we opdoen en vooral met wat we daar vervolgens mee doen.

Op lichamelijk vlak duidt rijpheid op het moment waarop een organisme zijn ontwikkeling heeft voltooid. Het gaat met name op het vlak van grootte, gewicht en seksuele rijpheid. Op cognitief niveau gaat het om het punt waarop de hersenen hun evolutie hebben voltooid. Wanneer het mentaal functioneren optimaal is, vooral wat betreft de hogere mentale functies.

Deze twee processen vinden gewoonlijk plaats tijdens de adolescentie en de volwassenheid en vereisen geen bewuste inspanning van onze kant. Anderzijds kan het veel langer duren om emotionele rijpheid te verwerven en in dit geval is het aan ons om eraan te werken.

Denk je dat je dit proces hebt voltooid en een volwassen persoon bent? Kijk dan eens naar de volgende tekenen van emotionele volwassenheid en ga na in hoeverre jij je daarin herkent.

Twijfelende vrouw

Vijf tekenen dat je emotioneel volwassen bent

Hier zijn de belangrijkste indicatoren dat je emotioneel volwassen bent geworden.

1. Je bent in staat om beslissingen te nemen

Je vermogen om beslissingen te nemen is een uitstekende manier om je autonomie en emotionele volwassenheid te meten. In feite weerspiegelt het de mate waarin je hebt geleerd voor jezelf op te komen. Een beslissing nemen houdt in dat je een optie kiest, de andere opgeeft en de gevolgen van die daad aanvaardt. Voor veel mensen is dat een echte uitdaging.

Onderzoek (Engelse link) beweert dat mensen die de neiging hebben besluiteloos te zijn, er langer over doen om een pad te kiezen, daarvoor meer informatie nodig hebben, en terughoudend zijn bij het nemen van beslissingen.

In werkelijkheid voelen ze zich overweldigd omdat ze situaties als bedreigender ervaren dan ze in werkelijkheid zijn. Bovendien hebben zij geen vertrouwen in hun eigen middelen om ermee om te gaan. Het komt dan ook vaak voor dat zij buitensporig veel steun zoeken in hun omgeving.

Emotionele rijpheid stelt je daarentegen in staat om onzekerheid kalm onder ogen te zien en er de leiding over te nemen. In feite weet je dat je, zelfs als je keuze verkeerd is, de consequenties kunt aanvaarden en van koers kunt veranderen.

2. Je weet hoe je ‘nee’ en ‘genoeg’ moet zeggen

Dit is een van de meest waardevolle leerervaringen in het leven. Sommigen van ons doen er echter bijna een leven lang over om het te verwerven. Dat komt omdat zeggen “ik wil niet,” “ik heb er geen zin in,” “ik ben het er niet mee eens,” of “ik accepteer dit niet meer” ontzettend moeilijk kan zijn. Omdat de meesten van ons opgroeien met het idee dat we anderen moeten behagen.

Je weet dat je emotioneel volwassen bent als je jezelf op een natuurlijke manier bepaalde verzoeken, situaties en gebeurtenissen ziet weigeren. Weigeren om een gunst te doen, de uitnodiging afslaan voor een vergadering waar je geen zin in hebt, een gewelddadige relatie verlaten, opkomen voor je rechten… Al deze kleine handelingen betekenen dat je veel innerlijk werk aan jezelf hebt gedaan.

3. Je neemt verantwoordelijkheid voor jezelf

Emotioneel volwassen zijn houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Dat je eigen welzijn en dat gewicht niet in de handen van anderen legt. Het betekent dat je de rol van slachtoffer opgeeft en ophoudt anderen of het leven zelf de schuld te geven van je situatie. In feite neem je de leiding.

Dit betekent niet dat alles op jouw manier zal gaan. Er zullen inderdaad altijd elementen zijn die buiten je controle liggen, maar emotionele volwassenheid vereist wel dat je een actieve rol accepteert in het bereiken van je doelen.

Als je emotioneel volwassen bent geworden, ben je erin geslaagd je eigen centrum in jezelf te vinden. Je probeert anderen niet te veranderen en je verwacht ook niet dat ze je geluk brengen. Integendeel, het betekent dat je een compleet wezen bent geworden dat in staat is om je vervulling met anderen te delen, vanuit een positie van vrijheid.

Bovendien ben je in staat om je fouten te accepteren en ze te corrigeren wanneer dat nodig is. Je begrijpt dat je geen perfect wezen bent en je bent niet bang om aan je kwetsbaarheden te werken.

4. Je hebt een hoge emotionele intelligentie

Het beheersen van je emoties is een belangrijke indicator van emotionele volwassenheid. In feite is het een van de aspecten die het meest van invloed zijn op je persoonlijke welzijn en sociale relaties. De ontwikkeling van emotionele intelligentie hangt voor een deel af van de vroege opvoeding die je hebt gehad. Ook van het werk dat je daarna doet om eventuele tekortkomingen te compenseren.

Als je dus wilt weten of je een emotioneel volwassen persoon bent, vraag jezelf dan af hoe je omgaat met je eigen emoties en die van anderen.

Voel je je bijvoorbeeld vaak in beslag genomen door extreem intense emotionele toestanden? Handel je op een manier waar je later spijt van krijgt? Weet je hoe je naar jezelf moet luisteren en hoe je moet handelen in overeenstemming met wat je voelt? En last but not least, ben je in staat om de emoties van anderen te zien, te begrijpen en te respecteren?

Als je voor je gevoelens wegloopt met verslavingen, feestjes, dwangmatige aankopen, sport, of welke andere activiteit dan ook die je gebruikt als ontsnapping, heb je nog steeds een taak te doen.

Hetzelfde geldt als je niet in staat bent om te gaan met de emoties van de mensen om je heen. Net als wanneer je je ongemakkelijk voelt om empathisch te zijn of jezelf kwetsbaar op te stellen door toe te geven en te onderhandelen in je relaties.

5. Je hebt je verleden geïntegreerd

Tot slot, om te identificeren of je een emotioneel volwassen persoon bent, moet je de visie analyseren die je hebt met betrekking tot je verleden. We hebben allemaal fouten gemaakt en zijn beschadigd en gekwetst. We hebben allemaal te maken gehad met frustratie, teleurstelling en mislukking. Volwassenheid stelt ons echter in staat om dat pijnlijke verleden te begrijpen, te integreren en los te laten.

Als je volwassen bent, herinner je je verleden niet langer met wrok, boosheid of verdriet, maar als onderdeel van een groot leerproces. Met het verstrijken van de tijd en introspectie, ben je erin geslaagd om een les te trekken uit elke gebeurtenis. Daarnaast ben je in staat geweest om zowel anderen als jezelf te vergeven.

Daarom draag je geen onopgeloste pijn, diepgewortelde haat of pathologische schuldgevoelens met je mee. In feite kun je, terugkijkend, een merkbare verandering in jezelf waarnemen. Ook ben je in staat om, tot op zekere hoogte, te danken hoe al die ervaringen hebben bijgedragen aan wie je nu bent.

Vrouw bij zonsondergang

Emotionele volwassenheid is constante groei

Denk je dat je de meeste van de bovenstaande punten hebt bereikt? Zo niet, maak je dan geen zorgen, want in werkelijkheid is emotionele volwassenheid geen bestemming, maar een pad. We hebben allemaal iets te leren, sommige gebieden te verbeteren, en een nieuwe versie van onszelf te ontwikkelen.

Het gaat dus niet om het streven naar perfectie, maar om het genieten van het pad van groei. Om het waarderen en het vieren van je vooruitgang. Bovenal gaat het erom te genieten van de vrede die emotionele volwassenheid met zich meebrengt. Inderdaad, dit is de ware basis van geluk.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.