Volledige vergeving: het verleden doet geen pijn meer

Volledige vergeving: het verleden doet geen pijn meer

Laatste update: 16 november, 2018

Als iemand je pijn doet, is het je eerste reactie om boos te worden. Je bent absoluut niet bereid om de persoon die jou iets heeft aangedaan te vergeven. Je bent beledigd, teleurgesteld en waarschijnlijk gekwetst. Deze zeer natuurlijke en veelvoorkomende reactie heeft echter ook een keerzijde. Als iemand je pijn doet, is volledige vergeving daarom de enige manier om weer vrede en geluk te vinden.

Het is inderdaad zo dat vasthouden aan wrok op de korte termijn kan voorkomen dat je weer gekwetst wordt. Dit is ook de reden waarom je er geen behoefte aan hebt om de ander te vergeven.

Als je echter te lang vasthoudt aan wrok, kom je vast te zitten in een situatie die al lang niet meer bestaat. In dat geval veroorzaken die intense gevoelens die je hebt over het verleden, onnodige pijn.

Twee van de meest negatieve gemoedstoestanden die er bestaan, zijn haat en woede. Als je niet weet hoe je iemand moet vergeven, zullen deze gevoelens automatisch blijven hangen.

Seneca omschreef haat en woede als de meest vreselijke en krankzinnige emoties van alle emoties. Vaak is de schade die ze veroorzaken veel erger dan het loslaten van wrok, wat juist goed kan zijn.

Wacht niet te lang

Iemand vergeven die ons heeft gekwetst, is echter niet zo simpel als het lijkt. Wanneer je eenmaal begrijpt dat vasthouden aan woede en haat niet goed voor je is, ben je er klaar voor om die ander te vergeven. De vraag is dan echter: hoe doe je dat?

Droevige vrouw met kaal landschap achter zich

Stel je komt een persoon tegen die geraakt is door een pijl. Je zou jezelf dan niet eerst afvragen waar de pijl vandaan kwam. Je zou er ook niet achter proberen te komen van welk soort hout de pijl gemaakt is. Nee, wat je zou doen is, uitzoeken hoe je de pijl er het beste uit kunt duwen zonder al te veel schade en pijn te veroorzaken.

Eigenlijk zou het hetzelfde moeten zijn met emotionele pijn. Probeer er zo snel mogelijk iets aan te doen, zonder veel schade te veroorzaken. Hieronder delen we een aantal redenen waarom volledige vergeving de juiste weg is.

“Als je niet vergeeft voor liefde, vergeef dan op zijn minst voor egoïsme, voor je eigen welzijn.”

-Dalai Lama-

Volledige vergeving is een teken van kracht

Geduld en tolerantie zijn voor veel mensen vrij belangrijk. Als iemand ons kwetst, voelt het echter zwak om hier geduldig en tolerant op te reageren. Het is daarom goed om te weten dat dit een van de voornaamste redenen is waarom velen van ons het moeilijk vinden om een ander volledig te vergeven.

Geduld en tolerantie maken namelijk een belangrijk deel uit van volledige vergeving en liefde. Het zijn helemaal geen tekenen van zwakte. Handelen met geduld en tolerantie is juist een teken van kracht. Zelfs als je verraden wordt, ben jij in staat om vast te houden aan je waarden.

Als je in staat bent om geduldig en tolerant te reageren op een pijnlijke gebeurtenis, laat dit juist zien hoe sterk je emotioneel bent. En deze kracht helpt je ook nog eens om iemand sneller te vergeven, in tegenstelling tot woede en haat.

Bovendien laat je door met geduld te reageren zien dat je controle hebt over je gevoelens, en dit is een teken van zelfvertrouwen en emotionele intelligentie.

Je leert over vergeving als je zelf vergeven moet worden.

Man geeft bloemetje aan een ander

Volledige vergeving is goed voor de ziel

Theorie U leert ons dat we niet in de toekomst kunnen leven met de lasten van het verleden op onze schouders. Door afscheid te nemen van wat er reeds is gebeurd en onszelf en anderen te vergeven, stellen we onszelf open voor nieuwe kansen.

Zoals Otto Scharmer, bedenker van deze theorie, ook aangeeft, energie volgt aandacht. Het is daarom niet handig om je aandacht te richten op hetgeen je juist wilt vermijden. Je zou je juist moeten richten op wat je wilt dat er gebeurt.

Iemand die boos is over zijn verleden, zoekt onbewust naar dezelfde resultaten in zijn toekomstige relaties. Hij zit vast in wat er in het verleden is gebeurt, en kan geen nieuwe patronen ontwikkelen.

Meer over Theorie U

Theorie U stelt dat als we niet in staat zijn oude angsten en vooroordelen lost te laten, er geen ruimte is om nieuwe dingen in ons leven te laten komen. Als we niet in staat zijn om de lasten van het verleden naast ons neer te leggen, geven we het leven geen ruimte om ons te verrassen met nieuwe ervaringen.

Vergeving stelt ons in staat om gelukkig te zijn en van het leven te genieten. Het is namelijk menselijk om fouten te maken.

Zoals je kunt zien, kan het erg moeilijk zijn om iemand te vergeven nadat hij ons heeft pijn gedaan. Het is echter van cruciaal belang om dit wel te leren doen, en om diegene ook volledig te vergeven.

Onthoud dat je geheel in staat bent om het verleden los te laten. Het zal je bevrijden van de emotionele last die je ervan weerhoudt vooruit te komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.