Ik wil het verleden overwinnen, maar weet niet hoe

Ik wil het verleden overwinnen, maar weet niet hoe

Laatste update: 17 augustus, 2018

Men zegt dat het verleden continu ‘in wording’ is. Dit betekent dat ons verleden altijd in zekere zin binnenin ons doorleeft. Het is onvermijdelijk. Om echter niet vast te komen zitten in onze eigen negatieve, peilloze diepte, moeten we het verleden overwinnen.

Een gedicht van Miguel Hernandéz bevat de volgende zin: “Alles gaat en alles blijft, maar wij moeten doorgaan.” Dat is precies wat wij ook willen zeggen. Het is onmogelijk om ons verleden of onze negatieve ervaringen te ontvluchten. Daarom staat het verleden overwinnen in principe gelijk aan doorgaan met je leven.

Het verleden overwinnen kan maar op één manier, en dat is door het te confronteren en het te bestuderen. We moeten erachter komen hoe het ons gevormd heeft en er iets van leren. Als we ons verleden niet analyseren en het in plaats daarvan alleen verbergen, zal het ons altijd terug proberen te trekken.

Ons verleden is onveranderlijk

Een factor die ons er van weerhoudt het verleden te overwinnen is de moeite die we hebben om te accepteren wat er is gebeurd. Het is niet terug te draaien. Dat klinkt misschien heel logisch, maar mensen kunnen soms erg irrationeel zijn. Ook al is klagen over alle negatieve gebeurtenissen in ons leven niet bepaald behulpzaam, soms doen we het tóch.

Het verleden overwinnen: hoe doe je dat?

Dit gebeurt wanneer we de negatieve gebeurtenis nog niet voldoende hebben verwerkt. Daardoor achtervolgt het ons. Het is mogelijk dat we hierbij ook nog een zekere mate van schuld ervaren. Het kan ook zo zijn dat we bijvoorbeeld worstelen met het vergeven van iemand die ons iets heeft aangedaan. Bovenop het onvermogen om anderen te vergeven, kan dit ook op onszelf toepasbaar zijn. Bewust of onbewust straffen we onszelf dan voor iets dat we gedaan hebben waar we ons slecht over voelen.

Terugdenken aan het verleden leidt ons tot de volgende vraag: is het mogelijk iets recht te trekken dat al gebeurd is? Het antwoord is dat als het iets is dat in het heden ook nog speelt, je er naar zou moeten handelen. In plaats van enkel en alleen spijt voelen, kun je ook doen wat gedaan moet worden om de situatie alsnog te corrigeren. Als het daarentegen onmogelijk is om nu de situatie nog recht te trekken, is het waarschijnlijk tijd om te rouwen, te leren en door te gaan met je leven.

Het verleden overwinnen doe je door het te accepteren en los te laten

Wanneer we het verleden niet kunnen overwinnen, komen we dikwijls vast te zitten in onze eigen fantasie. We denken continu dingen als “wat nou als zus of zo was gebeurd?” Op deze manier houden we onszelf echter alleen maar klein. We fantaseren over mogelijke resultaten en we verlangen naar een leven dat we niet hebben. Hoeveel we hier ook over fantaseren, de realiteit zal er niet door veranderen. Zo houden we alleen maar ergernis en vernieuwde frustratie over.

Het accepteren van het verleden betekent dat je moet toegeven dat dingen nooit meer zullen zijn zoals ze waren. Al maken we de schade en de consequenties hiervan ongedaan, het zal nooit meer hetzelfde worden. Geen enkele van onze acties zal ons terugbrengen naar een dag die we inmiddels al kwijt zijn.

Het verleden overwinnen, accepteren en loslaten vergt moed. Het verleden overwinnen is geen passief proces. Je moet hier hard en gedreven voor werken. Terwijl het tot op een zekere hoogte belangrijk is om het verleden niet te vergeten, er komt ooit een tijd waarop we het één en ander gewoon achter ons moeten laten.

Leer in het heden te leven

Soms is het moeilijk om te zeggen, “ik leef in het heden en kijk alleen nog maar vooruit,” en dit ook daadwerkelijk te doen. We moeten immers meer doen dan het alleen maar zeggen. We dienen proactief te zijn en een omgeving te creëren die ons in het heden verankert. We hebben omstandigheden nodig die ons in het hier en nu houden; omstandigheden die onze aandacht vragen. Soms is het nodig om ons heden opnieuw op te bouwen om ons verleden te overwinnen.

Vrouw in een veld

Om onszelf in het heden terug te vinden, moeten we onze banden met het verleden afkappen (of in ieder geval zoveel mogelijk hiervan)Men zegt dat de beste manier om een situatie te verlaten is door niet om te kijken. Dat is precies waarom het belangrijk is dat we alles dat ons verleidt om om te kijken, weg doen. We moeten vooruit kijken en ons heden en onze toekomst tegemoet gaan. Dat geeft ons meer vrijheid en staat ons toe om aan ons verleden terug te denken zonder frustratie of spijt.

Daarom is het belangrijk dat we ons leven met nieuwe dingen gaan vullen. Nieuwe vrienden, nieuwe hobby’s en nieuwe interesses. Dit is het perfecte moment om onszelf te vernieuwen en onze levens te veranderen. We zijn misschien niet zo enthousiast in het begin. Iets binnenin onszelf probeert ons misschien bezig te houden met datgene waar we al bekend mee zijn. Laten we ons tegen die drang verzetten en ons laten verrassen door het leven. Als je echter alsnog merkt dat je moeite hebt jezelf uit het verleden te trekken, is het misschien een goed idee om professionele hulp te zoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.