Vijf manieren om je creativiteit en innovativiteit aan te wakkeren

Vijf manieren om je creativiteit en innovativiteit aan te wakkeren
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 17 juli, 2018

Alle mensen hebben een creatieve kant. Het brein is eigenlijk precies dat: creativiteit. We worden geboren met een enorme potentie om dingen uit te vinden en ons dingen voor te stellen. Als we echter niet genoeg prikkels hebben, gaat onze creativiteit en innovativiteit achteruit. Hetzelfde gebeurt met andere vaardigheden: als we ze niet in de praktijk brengen, stagneren ze.

Hoeveel spinnenwebben er ook ontstaan, we verliezen echter nooit het vermogen om te creëren. Soms hebben we gewoon betere voorwaarden nodig om onze creatieve kant weer op te pakken. We hebben misschien ook tactieken nodig om nieuwe manieren van zien en doen te ontdekken.

In dit artikel laten we je vijf ideeën zien om creatiever te zijn. Dit zijn eenvoudige handelingen die je helpen om dingen vanuit een ander oogpunt te zien en die je verbeelding en je vindingrijkheid in staat stellen om je tot innoveren aan te zetten.

“Inspiratie bestaat, maar het moet je vinden als je aan het werk bent.”

Pablo Picasso

Lampjes representeren creativiteit en innovativiteit

1. Begrijp de stadia van creatief denken

Volgens onderzoeker Graham Wallas doorloopt het creatieve proces vier fasen: voorbereiding, incubatie, verlichting en verificatie. Voorbereiding is het moment waarop je een probleem of vraag formuleert en er intensief over nadenkt. Tijdens de incubatiefase verzamel je informatie en analyseer je deze onbewust actief.

Verlichting is wanneer je spontane reacties begint te krijgen. Ten slotte stelt verificatie ons in staat om de ideeën die naar voren zijn gekomen te evalueren en hun nut of effectiviteit aan te tonen. Als je het proces begrijpt en elke stap laat stromen, zal je creativiteit en innovativiteit zeker ook natuurlijker stromen.

2. Wandelen wekt je creatieve kant op

Dit is ideaal, vooral voor die momenten dat je je geblokkeerd of verward voelt over welke richting je moet inslaan. Niets is beter dan een wandeling te maken. Soms maakt zelfs een korte wandeling het verschil.

Wandelen geeft de hersenen zuurstof en helpt ze om beter te werken. Verschillende studies suggereren dat het ook de productie van hormonen die je creativiteit en innovativiteit verbeteren activeert. Tijdens een wandeling wordt ook de rechterkant van de hersenen meer gestimuleerd, wat de creativiteit ten goede komt.

3. Veelvuldige onderbrekingen ontketenen creativiteit en innovativiteit

Er zijn tal van studies die het idee onderbouwen dat pauzes nog belangrijker zijn voor het resultaat van een inspanning dan het werk zelf. Wanneer je vele uren dezelfde activiteit uitvoert, is er een punt waarop mechanisch denken meer begint te werken dan creatief denken.

Een pauze is niet alleen nodig om je hersenen te ‘resetten’, maar versterkt ook je fysieke gezondheid. Deze pauzes geven je de kans om de informatie te reorganiseren. Als je weer gaat zitten om te werken, ben je productiever en merk je meteen dat je geest soepeler werkt.

4. Wissel kennis af

We bevinden ons in een tijd van hyperspecialisatie. Dit is positief in die zin dat het ons in staat stelt om op specifieke gebieden heel diep te gaan. Tegelijkertijd verhoogt deze besluiteloosheid ook het risico om het perspectief op onderwerpen te beperken en het denken technischer te maken.

Het is veel rendabeler om kennis af te wisselen. Dat wil zeggen, je wagen op andere gebieden dan waar je gewoonlijk mee werkt. Je zou verbaasd zijn over het aantal antwoorden dat grote onderzoekers hebben gevonden als ze de grenzen van hun formele vakgebied overschrijden.

Breek weg van de massa

5. Combineer chaos met methode

Om nauwkeurige resultaten te verkrijgen is het noodzakelijk een methode toe te passen. Zo kun je je gedachten op een rijtje zetten en streven naar gedefinieerde doelstellingen. Op deze manier verklein je de kans dat je je focus te veel verspreid en voorkom je dat je elementen of relevante aspecten over het hoofd ziet. Het hebben van een methode is noodzakelijk, maar het remt ook creatieve processen als je het overdrijft.

Antwoorden en nieuwe paden verschijnen in schijnbare wanorde. Chaos stimuleert je creatieve kant, maar als je erin blijft hangen, loop je het risico niets te bereiken. Het beste is dus om methode en chaos af te wisselen.

Creativiteit en innovativiteit zijn vaardigheden die we toe kunnen passen op alle delen van het leven. Zowel op intellectueel gebied als in de praktijk. Bovendien kun je dankzij je creativiteit nog meer uit je vaardigheden halen. Het is de moeite waard om deze eenvoudige ideeën toe te passen om je creativiteit te stimuleren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.