Wandelen helpt me te stoppen met me zorgen te maken

Wandelen helpt me te stoppen met me zorgen te maken

Laatste update: 05 augustus, 2017

Wandelen is een van de beste dingen die je kunt doen om je stemming te verbeteren. Het nemen van langzame, snelle, zachte, harde, stijve en flexibele stappen heeft geholpen in het verzachten van mijn zorgen en om mijn hart te troosten.

Wandelen heeft bijgedragen aan het verlichten van de zwaarte van mijn pijn, mijn emoties en mijn gedachtes. Het heeft rust gegeven aan mijn angsten en me bevrijd van slapeloze nachten. Want wandelen maakt je gezonder, zowel cognitief als emotioneel.

Waarom? Hiervoor zijn vele redenen, maar de meest significante is dat het je ertoe dwingt om een stukje van je ziel te reserveren voor jezelf. We vergeten vaak om dit te doen, wat op verschillende niveau’s grote problemen creëert.

Wandelen

Wanneer je overweldigd bent of gestrest, maak een wandeling!

Het is niet alleen een ingrediënt in het recept voor geluk, maar het is ook een belangrijke zoetmaker van het leven. Iets zo logisch en simpel kan je helpen om je problemen op te lossen en je mentale lades te herorganiseren.

Dit gaat hand in hand met de simpele factoren die de basis bepalen van iemands emotionele en cognitieve staat. Terwijl jouw gedrag slechts het zichtbare topje van de ijsberg is, ben je wie je bent gebaseerd op de interactie tussen gedachtes, emoties en gedragingen.

Als je actief blijft zal je geest alternatieve gedachtes activeren en je emoties kalmeren die jouw vermogen om je problemen onder ogen te zien vernietigen. Als je nu gelijk zou beginnen, zou je gelijk positieve resultaten boeken.

Om helder te zijn: vergeet niet dat elk gedrag bepaalt en wordt bepaald door gedachtes en emoties.  Deze drie pijlers bestaan naast elkaar in ons zoals de tandwielen van een klok.

Wist je dat je kunt mediteren terwijl je loopt?

Jon Kabat-Zinnde vader van mindfulness in het Westen, stelde voor dat een simpele manier om bewuster te leven is door te mediteren terwijl je wandelt. Dit houdt onder andere in dat je je aandacht richt op de daadwerkelijke ervaring van het wandelen terwijl je het doet.

Het is niets meer dan wandelen en weten dat je wandelt. Maar het is belangrijk om erbij te vertellen dat het niet gaat om dat je naar je voeten kijkt. Wanneer je dit doet, realiseer je je dat niets zo makkelijk is als het lijkt.

Het is zeldzaam dat we wandelen om het wandelen. We wandelen meestal omdat we van de ene plek naar de andere willen komen, wat betekent dat het lichaam slechts een voertuig voor de geest is.

Zoals Kabat-Zinn het welsprekend uitlegde in zijn boek Full Catastrophe Living:

“…het lichaam is in werkelijkheid de chauffeur van de geest, waarbij het deze welwillend (of met tegenzin) transporteert en zijn bevelen opvolgt. Als de geest haast heeft, dan haast het lichaam. Als de geest zich aangetrokken voelt tot iets wat hij interessant vindt, dan draait het hoofd om en verandert je lichaam misschien van richting of stopt. Gedachtes van elke soort stromen, zoals gewoonlijk, door de geest terwijl je aan het lopen bent, net als wanneer je stilzit en ademt. In de regel gebeurt dit allemaal zonder enige bewustzijn vanuit onze kant.”

Het proces van meditatie tijdens het wandelen ziet er als volgt uit:

  • Doe moeite om op te merken wanneer je voeten in contact komen met de grond, wanneer je gewicht erop leunt, wanneer de andere voet omhoog komt en zich vooruit beweegt en wanneer deze weer terugkomt in contact met de grond.
  • Als je geest afdwaalt van je voeten of benen of van het gevoel van hoe je lichaam aan het bewegen is, breng dan je aandacht gewoon weer kalm terug zodra je je realiseert dat deze even weg was.
  • Het is niet noodzakelijk om naar je voeten te kijken, omdat die op zichzelf al weten hoe ze moeten lopen. In het begin is het misschien zelfs een goed idee om niet naar je omgeving te kijken, zodat je kunt voorkomen dat je gedachtes afdwalen en het proces van meditatie en abstractie onderbreken. Onthoud dat alles draait om het ervaren van de activiteit die je uitvoert.
  • Na het verhogen van je capaciteit om te wandelen met je volledige aandacht op je voeten en benen, kun je de focus verbreden naar de rest van je lichaam, als een gehele entiteit die zich door de ruimte beweegt. Dit zal helpen om je geest te laten rusten, omdat hij nergens naartoe hoeft, dus is er niets dat hem afleidt.
Wandelen

Wandelen, met of zonder mediteren, zal je helpen om je geest helderder te maken en om de ervaringen te overwinnen die samengaan met de angst van het volgen van een pad vol met obstakels (omdat, zoals we allemaal weten, het leven vaak zo kan zijn).

Elk moment is het perfecte moment om het genot te ervaren van wandelen door een plek die past bij jouw behoeftes. Mensen die dit doen weten dat na een lange wandeling, het makkelijker is en meer voldoening geeft om op de golven van het leven mee te deinen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.