Welk type lichaamsbeweging is het beste voor de hersenen?

Welk type lichaamsbeweging is het beste voor de hersenen?

Laatste update: 10 juli, 2018

Lichaamsbeweging is niet alleen extreem positief voor de gezondheid van ons hart, het is ook goed voor de hersenen. Het is niet alleen een manier om ons in goede fysieke conditie te houden of onze stemming te verbeteren. Het is ook een volledig natuurlijke manier om ons geheugen te verbeteren en onze hersenen te beschermen tegen de cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met het verstrijken van de jaren.

Niet alle soorten lichaamsbeweging zijn echter even gunstig voor de hersenen. In dit artikel zullen we precies bespreken welk type lichaamsbeweging het beste is voor de hersenen.

Veel recent onderzoek suggereert dat elk type lichaamsbeweging dat de hartslag verhoogt en ervoor zorgt dat we bewegen en zweten gedurende een langere periode (dat wil zeggen cardiofitness) een significante en zeer gunstige invloed heeft op de hersenen.

Over het algemeen verandert beweging de structuur en het functioneren van de hersenen. Studies onder dieren en mensen hebben aangetoond dat fysieke activiteit over het algemeen het hersenvolume verhoogt. Het kan het aantal en de omvang van leeftijdsgebonden problemen in de witte en grijze stof in het hersenweefsel verminderen. Bovendien verhoogt lichaamsbeweging neurogenese bij volwassenen. Dit is het ontstaan van nieuwe neuronen in een reeds volwassen brein.

Hersenen

Cardiofitness, belangrijk voor de hersenen

Sommige voordelen van lichaamsbeweging merken we al binnen enkele minuten nadat we begonnen zijn op. Andere voordelen, zoals geheugenverbetering, kunnen enkele weken in beslag nemen. Het beste type lichaamsbeweging voor de hersenen is dan ook elk type cardiofitness dat regelmatig en consistent gedurende ten minste 45 minuten kan worden uitgevoerd.

Een onderzoek onder mensen met ernstige depressie wees uit dat slechts 30 minuten lopen op een loopband gedurende 10 opeenvolgende dagen voldoende was om een ​​klinisch relevante en statistisch significante vermindering van depressieve symptomen te produceren.

Cardiofitnessoefeningen kunnen ook behulpzaam zijn voor mensen die geen last hebben van een klinische depressie. Ze kunnen namelijk behulpzaam zijn om je minder gestrest te voelen. Wat er gebeurt, is dat het niveau van de natuurlijke stresshormonen in het lichaam, zoals adrenaline en cortisol, afnemen. Dit volgens een recente studie in het Journal of Physical Therapy Science.

Een studie gepubliceerd in het British Journal suggereert daarentegen dat 50-plussers de beste resultaten behalen met een combinatie van cardiofitnessoefeningen en weerstandsoefeningen. Deze combinaties kunnen variëren van intervaltraining met hoge intensiteit tot dynamische yogahoudingen. Deze worden afgewisseld met krachttraining (met gewichten of met behulp van lichaamsgewicht) of dansbewegingen.

Dit onderzoek wordt ondersteund door nog een andere studie. Voor dit onderzoek werd een groep volwassenen van 60-88 jaar gevraagd om gedurende 30 minuten per dag, vier dagen per week, twaalf weken lang te wandelen. Uit de resultaten bleek dat de synaptische activiteit in de hersengebieden die betrekking hebben op het geheugen en die gevoelig zijn voor achteruitgang verbeterde.

Na het sporten denken we beter

Onderzoekers weten nog steeds niet waarom lichaamsbeweging, met name cardiofitness, de hersenfunctie lijkt te verbeteren. Verschillende studies suggereren dat het te maken heeft met de toename van de bloedstroom. Dit voorziet de hersenen op zijn beurt weer van energie en zuurstof. Maar het is niet de enige verklaring.

Sterker nog, we kunnen allemaal ervaren wat voor effect lichaamsbeweging op onze geest heeft. Velen van ons hebben het ook al ervaren. Een wandeling, of elke andere vorm van lichaamsbeweging, geeft ons namelijk een helderder gevoel.

Vrouw aan het hardlopen: lichaamsbeweging die goed is voor de hersenen

Dit gevoel is niet iets dat we ons verbeelden. Onderzoek suggereert dat we beter denken en leren als we wandelen of aan een andere vorm van lichaamsbeweging doen. Onderzoek toont aan dat wanneer we sporten, de bloeddruk en de bloedstroom toenemen door het hele lichaam, inclusief de hersenen. Dat zal leiden tot meer energie en zuurstof, wat op zijn beurt onze hersenen beter laat werken.

Een andere verklaring voor waarom sporten onze mentale capaciteit verhoogt, heeft te maken met de hippocampus. Dit deel van de hersenen is essentieel voor leren en geheugen en is zeer actief tijdens het sporten. Wanneer de neuronale respons in dit gebied versnelt, verbetert onze cognitieve functie.

Zo bleek uit een onderzoek onder oudere vrouwen die potentiële symptomen van dementie vertoonden dat cardiofitness een toename van de grootte van de hippocampus veroorzaakte. Volgens de onderzoekers suggereert deze studie dat iedereen boven de 50 en die in goede algemene gezondheid verkeert 4-5 dagen per week 45 minuten cardiofitnessoefeningen zou moeten doen, voor zover dat mogelijk is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.