Vijf psychologische voordelen van lichaamsbeweging

Vijf psychologische voordelen van lichaamsbeweging

Laatste update: 28 april, 2018

Lichaamsbeweging helpt ons om gezond te blijven en voorkomt allerlei ziekten. Maar er bestaan ook psychologische voordelen van lichaamsbeweging waar we rekening mee moeten houden. Zo is het een uitstekende manier om de geest te zuiveren, slimmere beslissingen te nemen en ons beter te voelen.

We zijn eraan gewend te denken dat de geest en het lichaam twee losstaande entiteiten zijn die niet veel met elkaar te maken hebben. Maar dat is niet het geval. Lichaam en geest vormen elkaar en werken samen. Ze zijn helemaal niet van elkaar gescheiden. Sterker nog, de samenwerking tussen lichaam en geest is van fundamenteel belang voor onze gezondheid.

Onderzoekers hebben ontdekt dat lichaamsbeweging, ongeacht onze leeftijd of conditie, geweldige effecten heeft op ons leervermogen en onze emoties. Veel psychische problemen kunnen worden behandeld en opgelost door middel van sport en lichaamsbeweging. Laten we eens iets dieper ingaan op enkele van de psychologische voordelen van lichaamsbeweging.

“Lichaamsbeweging is een medicijn voor het creëren van verandering in iemands fysieke, emotionele en mentale toestand.”

-Carol Welch-

Psychologische voordelen van lichaamsbeweging

 1. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het zelfvertrouwen

Hoe is het mogelijk dat lichaamsbeweging invloed kan hebben op iets dat zo intern is als ons zelfvertrouwen? De reden is dat dingen doen om voor ons lichaam te zorgen en onze grenzen te verleggen, ervoor zorgt dat we een positiever beeld van onszelf krijgen.

Vrouw die op het punt staat te gaan rennen en te genieten van de psychologische voordelen van lichaamsbeweging

Na het trainen krijgen we een gevoel dat lijkt op het gevoel dat we hebben als we een doel bereiken. Dit zorgt er weer voor dat we meer waarde in onszelf zien. Bovendien helpt lichaamsbeweging om ons uiterlijk in relatief korte tijd te verbeteren. Onze huid ziet er verfrist uit, ons lichaam wordt sterker en dit zorgt er allemaal voor dat we er aantrekkelijker uitzien.

2. Het activeert het geluksstofje in onze hersenen

Een van de effecten die lichaamsbeweging heeft op de hersenen is de activering van de endorfineproductie. Endorfine is een chemische stof die werkt als een neurotransmitter. Het heeft als taak om fysieke pijn te verminderen (bijna als een medicijn) en tegelijkertijd een gevoel van geluk te creëren.

Daarom wordt lichaamsbeweging ten zeerste aanbevolen voor mensen die last hebben van symptomen van depressie of zich gewoon ‘down’ voelen. In feite is vijftien à twintig minuten lichaamsbeweging erg nuttig als we ons verdrietig voelen.

3. Het vermindert stress en angst

Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om spierspanningen te verminderen, wat een aanzienlijk veel invloed heeft op stress. Aan de ene kant dient het als een afleiding die ons kalmeert en angst vermindert. Aan de andere kant zorgt het recreatieve aspect van beweging en sport ervoor dat er veel emotionele spanning loskomt.

Man die aan het trainen is

Lichaamsbeweging draagt ook bij aan de herabsorptie van cortisol, ook wel bekend als ‘het stresshormoon.’ Als we bang, angstig of boos zijn, is er een aanzienlijke hoeveelheid cortisol aanwezig in ons lichaam. Wanneer we aan lichaamsbeweging doen, is ons lichaam in staat dit hormoon te verwerken. Waardoor de stress afneemt.

4. Het beschermt onze hersenen tegen cognitieve achteruitgang

Sport en lichaamsbeweging hebben niet alleen een geweldig effect op onze gemoedstoestand, ze hebben ook een weerslag op onze cognitieve vaardigheden. Het regelmatige doen aan lichaamsbeweging verhoogt het niveau van verschillende chemische stoffen in de hersenen. Deze stoffen voorkomen de degeneratie van bepaalde neuronen in de hippocampus.

Met andere woorden, lichaamsbeweging zorgt ervoor dat onze hersenen goed blijven werken naarmate we ouder worden. Mensen die een sedentaire levensstijl hebben, hebben meer kans op ziekten zoals Alzheimer naarmate ze ouder worden.

5. Het helpt ons om verslavingen in bedwang te houden

Studies tonen aan dat lichaamsbeweging een uitstekende motivator is voor mensen die willen stoppen met roken. Lichaamsbeweging helpt namelijk niet alleen om de longcapaciteit te herstellen, maar ook om ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

Vrouw die geniet van de voordelen van lichaamsbeweging

Dit zijn slechts een paar van de vele buitengewone psychologische voordelen van lichaamsbeweging. Zoals je kunt zien hoef je helemaal geen topsporter te worden. Probeer gewoon te streven naar vijftien à twintig minuten lichaamsbeweging per dag. Als dat niet mogelijk is, probeer dan drie dagen per week een half uur te bewegen. We zijn er zeker van dat je al snel verschil zult merken! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.