Vijf citaten van de Mexicaanse dichter Octavio Paz

Ontdek vijf prachtige citaten van de Mexicaanse dichter Octavio Paz in dit artikel!
Vijf citaten van de Mexicaanse dichter Octavio Paz

Laatste update: 12 september, 2019

De grote Mexicaanse dichter Octavio Paz produceerde veel beroemde citaten. Dit is vooral vanwege hoe poëtisch en universeel ze zijn. Veel van de citaten van Octavio Paz komen uit zijn prachtige gedichten en essays. Hij drukte zich zo mooi en diepgaand uit in zijn schrijven dat zelfs een aantal van zijn brieven en artikelen als literatuur worden gezien.

Slaap met je ogen wijd open, droom met je handen. Droom hardop, zing totdat je stem wortels, stammen en takken schiet, en vogels en sterren.

-Octavio Paz-

Een van de mooiste dingen aan deze geweldige dichter was zijn originaliteit. Het is onmogelijk om hem in één woord te definiëren. Hij hield van experimenteren en probeerde in al zijn gedichten iets anders te doen.

Vijf fascinerende citaten van Octavio Paz

1. De waarnemer en de geobserveerde

Werkelijkheid en onwerkelijkheid zijn twee ingewikkelde concepten. Ze worden nog vager en moeilijker te begrijpen als het gaat om de menselijke geest. Octavio Paz zinspeelde hierop in een van zijn citaten: “De onwerkelijkheid van het geobserveerde is wat de waarnemer echt maakt.”

Dit citaat is een woordspeling die vier dingen omvat: werkelijkheid en onwerkelijkheid, de waarnemer en het geobserveerde. In dit citaat zei hij dat, vanuit menselijk oogpunt, dingen niet echt zijn, tenzij er iemand is die er naar ze kijkt en ze een betekenis geeft. Er bestaat dus niets als we er niet naar kijken.

Vrouw leunt op de rand van het balkon

2. Liefde

Liefde is een van de meestvoorkomende thema’s in het werk van Octavio Paz. Een van zijn beste citaten over liefde is: “Liefde is een poging om een ander wezen binnen te dringen, maar kan alleen slagen als de overgave wederzijds is.”

Dit citaat zit vol wijsheid. Het idee is dat ware liefde alleen kan ontstaan als beide mensen hetzelfde over elkaar denken. Anders is het meer als gehechtheid, afhankelijkheid of gewoonte. Ware liefde is wederzijds en is nooit gebaseerd op verplichting of angst.

3. Opofferingen en feestelijkheden

Een ander groot thema in de citaten van Octavio Paz is macht. Dat is niet zo verwonderlijk, want hij is geboren tijdens de Mexicaanse revolutie en heeft uiteindelijk een aantal interessante gedachten ontwikkeld over de staat van zijn land en de wereld.

Dit citaat is als volgt: “Opofferingen en offers sussen of kopen de goden en heiligen; geschenken en vieringen zijn voor het volk.”

Dit citaat gaat over onze oude overtuiging dat we de goden moesten eren om te voorkomen dat ze ons kwaad zouden doen. Opofferingen en offers waren de beste manier om dat te doen. Paz zei dat vieringen hetzelfde doen, maar dan voor mensen.

4. De dood

De dood is een eeuwig thema en een harde realiteit van het leven. Het is ook iets dat we maar moeilijk volledig kunnen begrijpen en accepteren. Tegenwoordig is het bijna taboe om het zelfs maar als gespreksonderwerp aan te snijden. We denken er niet graag over na, dus we vermijden het onderwerp helemaal.

Octavio Paz probeerde dat taboe te doorbreken. In dit citaat zegt hij: “Een beschaving die de dood ontkent, eindigt met het ontkennen van leven.”

Wat hij probeert te zeggen is dat weigeren om de waarheid dat iedereen sterft onder ogen te zien, er uiteindelijk alleen maar toe leidt dat we oppervlakkig leven.

Zwart-wit foto van een vrouw voor een raam

5. Bewust worden van onze geschiedenis

Geschiedenis is niet alleen een verhaal in onze leerboeken. Het is ook geen oud sprookje dat geen invloed heeft op ons leven. Het is zoveel meer dan dat. Het geeft vorm aan wie we zijn en wat we vandaag de dag hebben. De geschiedenis is al die verschillende draden die samen zijn geweven om ons te maken tot wie we zijn, zowel als mensen als samenlevingen.

Octavio Paz schreef het volgende: “Bewustwording van onze geschiedenis betekent dat we ons bewust worden van onze eigenheid. Na dit moment van reflectie kunnen we dan actie ondernemen.”

Met andere woorden, een gevoel voor geschiedenis helpt je om te zien wat je uniek maakt. Als je dat eenmaal kunt zien, dan kun je actie ondernemen en proberen de onzekere toekomst vorm te geven.

Octavio Paz schreef veel inspirerende citaten in zijn gedichten en essays. Waarschijnlijk heeft hij daarom in 1990 de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Hij was een genie die een prachtig licht scheen op onze wereld. Wellicht ook interessant voor jou

De 7 beste citaten van Ernest Hemingway
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De 7 beste citaten van Ernest Hemingway

De citaten van Ernest Hemingway hebben veel van zijn trouwe lezers geïnspireerd. Hij was een gerenommeerd Amerikaans schrijver en journalist.  • Paz, O. (1989). Lo mejor de Octavio Paz: el fuego de cada día. Seix Barral.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.