De brieven van Ignacio Solares aan een jonge psychologe

De brieven van Ignacio Solares aan een jonge psychologe
Carlos Santiago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Carlos Santiago.

Laatste update: 27 december, 2022

Ken je Ignacio Solares? Denk je eraan om psychologie te studeren? In dit artikel stellen we een boek voor dat geschreven werd voor de mensen die interesse hebben voor dit onderwerp maar geen duidelijk idee hebben wat het inhoudt.

Ken jij iemand die psychologie wil studeren? Wil je zelf graven in enkele historische gebeurtenissen van deze wetenschap en hoe het vooruitgaan gegaan is?

De brieven van Ignacio Solares bundelen geschiedkundige gegevens die je wellicht interessant zal vinden. Hij heeft dit boek geschreven voor iedereen die zich interesseert voor de psychologie maar niet goed weet wat het is.

Ignacio Solares heeft meer dan tweehonderd bladzijden geschreven om een antwoord te geven op de vragen van zijn dochter. Dit is de reden waarom dit boek op zo’n vertrouwelijke toon geschreven is.

De stijl lijkt op die van andere beroemde boeken zoals bijvoorbeeld De Wereld van Sofie. Het boek probeert haar te helpen om een goede beroepskeuze te maken.

Over de auteur Ignacio Solares

Ignacio Solares is een Mexicaanse schrijver die meer dan 15 boeken uitgegeven heeft. Hij heeft ook verschillende onderscheidingen gekregen en een prijs die zijn naam draagt. Die prijs kreeg hij voor zijn toewijding aan het historische verhaal.

We moeten wel vermelden dat hij geen deskundige is op het vlak van de toegepaste psychologie. Hij is echter wel een expert in de filosofie, de letterkunde en de geschiedenis. De informatie die zijn werken verschaffen, wordt ondersteund door bescheiden maar heel waardevolle bibliografieën.

Wie is Ignacio Solares

Vóór je begint met lezen

Cartas a una Joven Psicóloga (Brieven aan een jonge psychologe) y La Moneda de Oro: Freud of Jung? (De gouden munt: Freud of Jung?) werd in 2003 in Mexico Stad uitgegeven.

Het boek bestaat uit twaalf brieven. Elke brief biedt ons een theoretisch en historisch overzicht van wat volgens Ignacio Solares belangrijk is en wat de “jonge psycholoog” moet weten.

Dit boek is niet het enige in zijn soort:

Deze boeken dienen als een inleiding tot studiegebieden die in het begin overweldigend kunnen zijn.

We hebben het eerder al gezegd. Ignacio Solares begint met te luisteren naar de vragen van zijn dochter. Daarna schrijft hij twaalf brieven waarin hij het doel en de ontwikkeling van de psychologie probeert uit te leggen.

De brieven behandelen onder andere onderwerpen als de psychoanalyse, het collectief onbewuste, de theorie van de synchroniciteit, het behaviorisme en het pragmatisme. Al deze onderwerpen spelen een belangrijke rol in de fundamenten van deze wetenschap. Solares schrijft de brieven met een vloeiende verhaallijn die gemakkelijk te begrijpen is.

Zou jij graag de brieven van Ignacio Solares lezen?

Kan jij je voorstellen dat je in staat bent om een deel van de gesprekken te lezen die sommige van de grootste psychologen gevoerd hebben? In zijn boek heeft Ignacio Solares namelijk meerdere fragmenten toegevoegd van brieven van verschillende auteurs.

Hij heeft bijvoorbeeld de briefwisseling tussen Freud en Jung, tussen Freud en Charcot, en van nog anderen in zijn boek opgenomen. Bovendien heeft hij ook stukken van hun notities vermeld. Het doel van dit boek is echter niet om alles over de psychologie weer te geven.

Toch kan zijn boek handig zijn voor de vele mensen die geïnteresseerd zijn om een beetje meer over het onderwerp te leren. Ook de mensen die niet zeker zijn of de psychologie iets voor hen is, kunnen uit het boek nuttige informatie halen. Dit boek kan bovendien de vonk zijn voor de carrière van een groot psycholoog.

Wil jij de brieven van Ignacio Solares lezen

Ik denk dat verwoede lezers ervan genieten om zich dingen vanuit een ander perspectief voor te stellen en te bekijken. Is er een betere manier om dit te doen dan te lezen over het onderwerp waarvan je geniet of waar je het meest in geïnteresseerd bent?

In dit geval is dat dus de psychologie. Vergeet niet dat de titel van het boek gewijd is aan “jonge psychologen.” Dit zijn psychologen die net hun studies begonnen zijn of jonge mensen die nog onzeker zijn over welk beroep ze zullen kiezen.

Ook al ben je niet bekend met het onderwerp, in dit boek geeft Ignacio Solares een bondige en concrete uitleg over de psychologie.

Het boek probeert de belangrijkste historische gebeurtenissen in de psychologie als een kennisgebied samen te vatten en een overzicht te geven (echter niet als wetenschap. Dat is ook de reden waarom velen kritiek gegeven hebben op dit boek).

Besluit

Het lezen van dit boek van Ignacio Solares zal van jou geen deskundige maken. De tijd die je erin investeert, zal echter wel de moeite waard zijn. Het boek is een inleiding tot het onderwerp.

Het idee is dan ook dat je op zoek gaat naar meer informatie zodra je het boek uit hebt. Dit boek is met andere woorden een beginpunt. Het zal je helpen om deze verbazingwekkende wetenschap verder te blijven ontdekken. Wellicht ook interessant voor jou

8 fundamentele eigenschappen van een goede psycholoog
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
8 fundamentele eigenschappen van een goede psycholoog

De psychologie bestudeert de gedragingen en ervaringen van individuen. Om een goede psycholoog te zijn moet je enkele fundamentele eigenschappen be...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.