Lezen voor het slapengaan: je hersenen vinden deze gewoonte geweldig

Lezen voor het slapengaan: je hersenen vinden deze gewoonte geweldig
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Lezen voor het slapengaan is meer dan een gewoonte. Het is een plezier. Het is een manier om te ontspannen na een dag vol activiteit en zorgen. Wanneer je leest voor je gaat slapen, dan heb je een persoonlijk moment om jezelf onder te dompelen in een zee van woorden. Het is een wereld van mogelijkheden die je geest meeneemt naar opwindende nieuwe plaatsen. Deze gewoonte is één van de favorieten van de hersenen. Want die houden ervan elke avond gevoed, gestimuleerd en verleid te worden.

Sommige mensen doen het licht uit wanneer ze het laatste hoofdstuk van hun boek afsluiten. Ze ervaren een bedwelmend plezier samen met zware oogleden en een rustige geest. Want lezen neemt hun geest mee, weg van deze wereld en naar een droomwereld. Andere mensen doen in de vroege uurtjes het licht uit na het bekijken van enkele afleveringen van hun favoriete televisieserie. Maar er zijn ook mensen die in hun bed vallen nadat ze enkele uren op sociale media doorgebracht hebben, of op de mail of Whatsapp.

“Er zijn maar twee dingen waarmee je naar bed kan gaan: een persoon, en een boek.”

-Ray Bradbury-

 Share

We hebben allemaal onze eigen gewoonten en levensstijl. Of we het nu leuk vinden of niet, onze routines bij het slapengaan beïnvloeden onze levenskwaliteit. Lezen voor het slapengaan is al duizenden jaren een traditie. Maar tegenwoordig loopt het gevaar uit te sterven.

Het is jammer dat steeds minder mensen lezen voor ze gaan slapen. En niet alleen dat, het is ook een manier waarop je jouw gezondheid en jouw hersenen verwaarloost. Laten we dit idee nu eens beter bekijken.

Lezen vóór het slapengaan

De onverwachte voordelen van lezen voor het slapengaan

Neem een ontspannende douche. Trek wat gemakkelijke kleding aan. Maak een hete thee klaar en ga naar bed met een boek. Het is eenvoudig, goedkoop en verrukkelijk. Bovendien kan het op vele manieren je leven veranderen.

Als je denkt dat dit een beetje overdreven is, dan is het enige wat je hoeft te doen, na te gaan wat de wetenschap over dit onderwerp zegt. Op het einde van de dag lezen voor het slapengaan is een eenvoudige weg naar gelukkig zijn. We mogen het niet opgeven.

Een doeltreffende manier om te ontspannen

The Sleep Council in het Verenigd Koninkrijk heeft een studie uitgevoerd die tot enkele heel interessante conclusies gekomen is. We kunnen hieruit opmaken dat als je gedurende dertig minuten tot een uur leest, dit je stressniveau aanzienlijk laat dalen.

  • Wanneer je leest, leid je je geest af. Je ontsnapt uit de dagelijkse druk en zorgen. Bovendien kan je je vrij en veilig voelen. Je kan ook wat perspectief op de dingen krijgen.
  • Studies tonen ook aan dat je spieren ontspannen wanneer je leest. Bovendien vertraagt je ademhaling en wordt het regelmatiger.
  • Deskundigen geloven dat lezen het beste alternatief is voor de televisie of elektronische toestellen. Want die apparaten “misleiden” je hersenen door ze te laten geloven dat het nog steeds dag is. Dat gebeurt omdat het blauwe licht van het scherm op een rechtstreekse manier de aanmaak van melatonine laat dalen.
Lezen vóór het slapengaan

Lezen verbetert onze cognitieve weerstand

Er bestaat nog steeds geen manier om neurodegeneratieve aandoeningen als Alzheimer te genezen. Maar er is één ding dat we wel weten. Het is mogelijk om onze hersenen te trainen zodat ze sterker worden en meer bestand tegen cognitieve aftakeling.

En één manier om dat te doen is lezen. Lezen voor het slapen gaan is zelfs nog beter. Want het blijft de hersenprocessen verder optimaliseren. Je zal stress beter onder controle kunnen houden en beter slapen. Bovendien stimuleert het je geheugen, je mentale vaardigheid, je verbeelding… er zijn zoveel voordelen.

Je creativiteit opstarten

Een ontspannen geest is een creatieve geest. Als je de hersenen elke nacht met verhalen, lessen, sprookjes, mogelijkheden en prachtige ontdekkingen voedt, dan stimuleer je je verbeelding. Want je hersenen worden dan vindingrijker, origineler en creatiever. Keith E. Stanovich, van de universiteit van Toronto is één van de deskundigen in de psychologie van het lezen. Hij gelooft dat er weinig gewoonten zo gunstig zijn voor kinderen als lezen.

Lezen helpt kinderen om hun culturele bewustzijn, woordenschat en hun uitdrukkingsvermogens te verbeteren. Maar het heeft niet alleen die effecten. Het helpt hen ook om abstract denken te ontwikkelen.

Verbetering van de empathie

Raymond Mar, een psycholoog aan de universiteit van York in Canada, gelooft dat lezen ons helpt om empathischer te zijn. Over dit onderwerp heeft hij op dit gebied meer onderzoek gedaan dan anderen. Hij beweert dat romans en verhalen een unieke kans beiden om het vermogen tot empathie te ontwikkelen. Want we identificeren ons met de personages. We lijden, we lachen en we beminnen samen met hen…

Dit alles laat een stempel op ons achter. Het nodigt ons uit om ons vermogen tot empathie te verbeteren. Ook lezen voor het slapengaan versterkt dit positieve effect (hoe vreemd dit ook lijkt). Want voor we gaan slapen, schenken we meer aandacht aan wat we lezen. Het gevolg is dus dat we meer gefocust zijn en in staat om die emoties te vatten. Ze komen tot leven in onze hersenen.

Lezen vóór het slapengaan

Lezen bevordert de innerlijke rust

Er zijn weinig dingen erger dan met een slecht humeur gaan slapen. Misschien ben je geërgerd na een ingewikkelde werkdag. Of misschien heb je ruzie gemaakt met je partner, of maak je je zorgen over de nieuwsberichten. Je kan niet ophouden met denken aan wat er gisteren gebeurd is of wat je morgen moet doen.

Eén manier om deze stressvolle cyclus te “doorbreken” is om een boek lezen. Want een boek lezen is net als een rechtstreeks ticket naar een rustig eiland krijgen. Het laat je toe om iemand anders te zijn en iets anders te doen. Je kan in de huid van iemand anders kruipen en op een missie vertrekken. Gedurende één of twee uren kan je jezelf toestaan om je te verbinden met een parallel universum. Tijd doorbrengen in deze denkbeeldige wereld helpt je om in deze wereld tot rust te komen.

Dus, waar wacht je nog op? Geef jezelf elke dag deze spaarzame momenten van rust. Train je hersenen in de kunst van rust en ontspanning. Aarzel niet om deze gewoonte aan te leren. Pas het elke avond toe. Het is de moeite waard, voor de gezondheid van je lichaam en van je geest. Neem een echt boek in je handen (geen elektronisch exemplaar) en laat het je met zich meenemen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.