Hondenverhalen die geschiedenis gemaakt hebben

Hondenverhalen die geschiedenis gemaakt hebben

Laatste update: 24 maart, 2019

Bijna alle hondenverhalen leren ons een les in edelmoedigheid. Sinds het begin der tijden zijn honden de beste vriend van de mens geweest. Eigenlijk hebben vele honden zelfs uit liefde voor hun baasje hun leven gegeven.

Vele hondenverhalen inspireren ons. Ze leren ons immers dat de beste vriend van de mens op ontroerende manier zijn solidariteit en trouw toont. Vele honden hebben zelfs hun leven gegeven voor mensen. In gevaarlijke situaties aarzelen ze niet om alles wat in hun macht ligt te doen om hun baasje of andere mensen te redden.

Er zijn vele verhalen over honden die hun baasje overal volgden. Anderzijds begrijpen sommige honden ook dat kinderen heel kwetsbaar zijn. Ze pakken dus gevaarlijke bedreigingen aan alleen maar om kinderen te helpen en te redden.

Elke dag leren honden ons lessen in edelmoedigheid. Ze zijn trouwe, lieve en vrolijke metgezellen. Honden geven ons ook alles en hoeven er weinig voor terug. Sinds het begin der tijden hebben ze mensen vergezeld.

Soms krijgen ze niet de erkenning die ze verdienen. Toch zijn ze bij vele belangrijke gebeurtenissen onmiskenbare hoofdrolspelers geweest. In dit artikel vertellen we enkele fantastische hondenverhalen.

“Het leven van honden is te kort. Wat eigenlijk hun enige gebrek is.”

-Agnes Sligh Turnbull-

Indrukwekkende hondenverhalen

Salty: een geleidehond die een held werd

Salty was een Labrador Retriever die betrokken was bij één van de meest ontroerende verhalen van de aanvallen van 11 september. Hij was de geleidehond van Omar Eduardo Rivera, een blinde Colombiaan. Rivera werkte in Toren 1 van het World Trade Center. Hij was in zijn kantoor toen het eerste vliegtuig het gebouw raakte.

Salty reageerde op een zenuwachtige manier. Vanuit de gang begon hij toe luid te blaffen. Rivera had het gevoel dat de hond hem probeerde te zeggen dat hij moest evacueren. Dus volgde Rivera de hond die hem 71 verdiepingen naar beneden leidde tot hij het gelijkvloers bereikte.

Enkele minuten later stortte het gebouw in. Salty begeleidde zijn baasje tot aan de metro en dan tot bij hem thuis. Dit is één van de hondenverhalen die beroemd geworden zijn.

Salty een hond die een held werd

Een ander ongewoon hondenverhaal

Een ander fantastisch hondenverhaal speelde zich af in Punta Arenas in Chili. De naam van de hond in dit verhaal is onbekend. De eigenaar van de hond was een meisje van 8 jaar oud die een sterke band met het dier had.

Op een morgen verliet de moeder van het meisje het huis om haar kleine broertje naar de peuterschool te brengen. Het kleine meisje bleef dus alleen achter thuis.

Een man die het meisje stalkte, profiteerde van de situatie en belde aan. Hij drong naar binnen en probeerde het meisje seksueel te misbruiken. Zij kon zichzelf nauwelijks verdedigen. Woedend stortte de hond zich op de aanvaller die snel opgaf en wegvluchtte.

Toen de moeder van het kleine meisje teruggekeerd was, vertelde het meisje wat er gebeurd was. Korte tijd later kwam de politie. Zij waren in staat om sporen te vinden van het bloed van de pedofiel. Dankzij deze informatie konden ze de aanvaller identificeren en te pakken krijgen.

Bobby en de kracht van trouw

Bobby was een Skye terriër die een echte legende werd. John Gray was een nachtwaker uit Edinburgh. Hij adopteerde Bobby. Ze werden bijna onafscheidelijk. Gray stierf echter aan tuberculose in 1858. De laatste jaren van zijn leven bracht hij naast Bobby door die niet begreep wat er gebeurde.

Het verhaal vertelt hoe John Gray begraven werd op het kerkhof Greyfriars Kirkyard. Bobby bleef echter op het kerkhof om zijn baasje zelfs in de dood te vergezellen. Dit één van de ontelbare hondenverhalen die jou tonen dat honden altijd de beste vriend van de mens zullen zijn.

Bobby en de kracht van trouw

Het verhaal van Bobby heeft nog meer uitzonderlijke wendingen. De plaatselijke bevolking merkte dat de hond voor geen enkele reden het graf van zijn baasje wilde verlaten. Ze probeerden hem af te leiden maar niets werkte.

Dit bleef negen jaar duren tot een nieuwe wet aangenomen werd die stelde dat elke niet-geregistreerde hond moest afgemaakt worden. Sir William Chambers betaalde de registratie van Bobby. Hij maakte ook een halsband voor de hond waarin zijn naam gegraveerd werd. Tegenwoordig ligt die halsband in een museum in Schotland.

Bobby stierf 14 jaar na de dood van zijn baasje. De stad richtte ter ere van Bobby een graftombe op. De beeldhouwer William Brodie maakte een beroemd levensgroot standbeeld. Je kan het nog steeds gaan bekijken in Edinburgh.

Sinds het jaar 2000 is het graf van Bobby een soort toevluchtsoord geworden waar mensen stokken achterlaten zodat Bobby ze kan vangen. Het opschrift op zijn grafsteen luidt: “Laat zijn trouw en toewijding een les voor ons allen zijn.”


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bonilla, L. (1967). Historia y psicología del perro. Editorial Tecnos.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.