Ben jij bang voor ware liefde?

Ben jij bang voor ware liefde?

Laatste update: 04 september, 2017

Onze relaties zijn vluchtig, ze duren een nacht, enkele uren, een dag, of soms een maand. Niets waar we aan vastzitten, niets meer dan lust en verlangen, niets dat getuigt van liefde, gevoelens, tederheid of genegenheid. Zijn we bang voor ware liefde?

We bedenken allerlei soorten smoesjes om onszelf te beschermen. Ik heb geen tijd, ik ben gesteld op mijn vrijheid, ik wil vrijgezel zijn, ik wil nergens aan vastzitten, ik wil mezelf niet hoeven afzonderen van mijn vrienden. Maar wat er werkelijk aan de hand is, is dat we bang zijn voor onszelf.

Ontdek wat ware liefde echt is

Volgens psycholoog Walter Riso zouden we een onderscheid moeten maken tussen goede liefde (gezond, consistent en constructief) en slechte liefde (ongezond, inconsistent en destructief). Ware liefde heeft altijd drie elementen, en als een van deze elementen mist, dan is de relatie gedoemd hieronder te lijden.

“Er is slechts één ware, authentieke vorm van liefde. Maar er zijn heel veel imitaties van liefde.”

-François de la Rochefocauld-

De drie elementen van liefde zijn Eros, Philia en Agape. Eros is de geslachtelijke liefde, die zich manifesteert als bezit, bevlieging en passie. Dit is het meest egoïstische facet van de liefde. Philia is de vriendschap in de relatie, die elke persoon in staat stelt om het ego te overstijgen en alles met elkaar te delen. Agape is het onzelfzuchtige, tedere en kwetsbare deel van de liefde.

Gedurende de relatie kan het best zo zijn dat een van de elementen dominanter aanwezig is dan de andere, maar alle drie de elementen zouden altijd aanwezig moeten zijn. Trouwens, wetenschappers aan de Stony Brook Universiteit in New York hebben ontdekt dat de liefde toch echt de tand des tijds kan doorstaan.

Ware Liefde

De onderzoekers scanden de hersenen van verschillende stellen die ten minste twintig jaar samen waren, en andere die nog aan het begin van hun relatie stonden. Ze vergeleken de resultaten en kwamen tot de conclusie dat één op elke tien volwassen stellen dezelfde chemische reactie in de hersenen vertoonde als de nieuwe stellen. Dit toont aan dat het wel degelijk mogelijk is om dezelfde mate van liefde te behouden als in het begin, ook al gaat er nog zoveel tijd voorbij.

Redenen waarom we bang zijn voor ware liefde

Wanneer we weigeren om dingen te proberen die nieuw zijn, die vereisen dat we onszelf kwetsbaar opstellen, of die ons leed zouden kunnen bezorgen, raken we verlamd, en dit weerhoudt ons ervan om ware liefde te ontdekken. Het is duidelijk dat sommige relaties wél werken, en andere niet, en dat er altijd een zeker risico mee gepaard gaat.

“Het is genoeg om naar je te kijken om te weten dat je mijn ziel zult doordringen.”

-Julio Cortázar-

In onze maatschappij is alles altijd zo gehaast. We staan niet even stil om nieuwe mensen te leren kennen, en we gaan van de ene relatie naar de andere zonder onszelf emotioneel betrokken te laten raken of te genieten van het leerproces dat deze mensen en relaties eigenlijk vormen. Er zijn verschillende oorzaken die hieraan ten grondslag liggen, waaronder de volgende:

Je kwetsbaar voelen

Een nieuwe relatie beginnen geeft ons een onzeker en kwetsbaar gevoel omdat we onszelf moeten blootstellen aan die andere persoon, en soms is het makkelijker om ons lichaam bloot te stellen dan onze ziel. We ervaren een gebrek aan controle over wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst, en dit jaagt ons angst aan.

“Laat ons moedig genoeg zijn om alleen te zijn en moedig genoeg om het risico te nemen om samen te zijn.”

-Eduardo Galeano-

We kennen de andere persoon nog niet, waardoor we hem misschien zouden kunnen wantrouwen. Iemand leren kennen en een relatie met diegene beginnen houdt echter altijd een risico in. Zeggen wat je voelt en je verlangens uitdrukken is belangrijk om een basis te creëren voor ware liefde.

Niet opnieuw gekwetst willen worden

Iedereen heeft relatiebreuken en moeilijke situaties in de liefde meegemaakt, maar het hart geneest mettertijd. Wanneer er echter iemand nieuws in je leven komt, beleef je al die pijn uit het verleden in zekere zin opnieuw en word je bang om opnieuw gekwetst te worden.

Ware Liefde

Deze bagage kan je ervan weerhouden om jezelf te zijn in het bijzijn van diegene die je leert kennen. Wanneer je hem echter slechts een deel van wie jij bent laat zien, zal hij nooit jouw ware gevoelens kunnen leren kennen.

Liefde omvat lijden

Veel mensen geloven dat liefde altijd leed omvat, en dus willen ze geen nieuwe relatie beginnen. Wanneer iemand interesse in ze toont, rennen we weg. Je moet bepaalde beperkende overtuigingen die jouw realiteit verdraaien en je ervan weerhouden om ware liefde te ontdekken dan ook opgeven.

Angst om die ander te verliezen is een belemmering voor een gezonde relatie, omdat het ervoor zal zorgen dat je die ander zult willen bezitten in plaats van liefhebben. Dit verlangen om te bezitten kan uiteindelijk achterdocht veroorzaken, wat jou verwijdert van je partner en de relatie verslechtert.

Minder tijd hebben voor vrienden en familie

Veel mensen willen geen relatie omdat ze denken dat hun sociale leven dan voorbij zal zijn. Maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om een relatie te hebben en tegelijkertijd ook met je vrienden te blijven omgaan. Deze twee gebieden kunnen elkaar prima aanvullen zonder enig conflict te creëren.

Hetzelfde geldt voor familie. Veel mensen denken dat het beginnen van een nieuwe relatie inhoudt dat de banden met hun familie verbroken zullen worden, wat ervoor zorgt dat ze wegrennen van verbintenissen. Het overwinnen van deze onjuiste opvatting en een plekje maken in je leven voor alle mensen die jij belangrijk vindt kan ervoor zorgen dat je je completer en gelukkiger voelt.

Vijf overtuigingen die ervoor zorgen dat je de verkeerde partner kiest