Verliefdheid: helemaal gek zijn op iemand

Verliefdheid: helemaal gek zijn op iemand

Laatste update: 25 mei, 2017

In haar boek ‘Love and Limerence: The Experience of Being in Love’ (Liefde en verliefdheid: De ervaring van verliefd zijn) omschrijft Dorothy Tennov verliefdheid – en dan met name het waanzinnige aan deze staat van zijn – met de term ‘limerence’. Limerence is de algemene waanzin die ons beroert en beweegt, waarbij we aan niets anders kunnen denken dan aan de persoon op wie we verliefd zijn. De algemene uitdrukking ‘gek op iemand zijn’ past perfect binnen dit psychologische proces.

Is het een kwestie van verliefdheid of van obsessie?

Volgens Dorothy Tennov is verliefdheid de onvrijwillige geestelijke en emotionele gemoedstoestand van intense gevoelens die ontstaat als gevolg van onze liefde voor één specifiek persoon. Tot op zekere hoogte wijken deze symptomen niet af van de norm als het aankomt op natuurlijke bevlieging. Overmatig zweten, hartkloppingen, verwarring, je in de zevende hemel wanen, en ontwrichtende hormonen zijn de belangrijkste kenmerken van de verliefdheidsfase. Soms verkrijgt deze fase echter een andere psychologische dimensie en slaat de verliefdheid om in obsessie.

Verliefdheid

Werkelijk gek zijn op iemand gaat gepaard met volledig overmand worden door passie en het verliezen van alle rationaliteit ten aanzien van de beminde. Hoewel dit in de meeste gevallen geen grote gevolgen heeft, gingen de liefde en de dood altijd al hand in hand in de meest bekende liefdesverhalen.

Zo was de verliefdheid, of beter gezegd de onmogelijkheid ervan vanwege hun vijandig gezinde families, de oorzaak achter de dood van Romeo en Julia. De geschiedenis is dan ook altijd al romantisch en vurig beschilderd met liefdesverhalen die in veel gevallen de fictie voorbijgaan.

Wie wil er nu niet gek op iemand zijn?

Het tegenstrijdige aan verliefdheid is dat er niemand bestaat die op een bepaald punt in zijn leven niet letterlijk ‘gek’ op iemand heeft willen zijn. Dit is waarom de tegenstrijdigheid er is, het is de geest die discussieert tussen de stabiele constructies van reeds gevormde relaties en het verlangen om andere relaties te kennen.

“Mezelf verliezen in jouw armen, zoete waanzin, jij, mijn meest verslavende drug”

De Baskische band Doctor Desire verwoordde dit uitstekend, en net als zij, weten velen van ons wat het betekent om zo verliefd op iemand te zijn dat we er gek van worden. We zijn ons echter tevens bewust van de gevolgen van deze tijdelijke gekte en zelfs al zouden we gevoelens nooit moeten ontkennen, weten we maar al te goed dat het extreme vaak verwoestend kan zijn op zowel lichamelijk als emotioneel niveau.

Verliefdheid

Als de obsessie onbeantwoord blijft, verandert verliefdheid in een ware ziekte. Bevlieging tussen twee mensen is iets natuurlijks, maar als alleen een van de twee deze bevlieging ervaart, dan kan dit ontelbare gevolgen hebben, gevolgen die ons er zelfs van kunnen weerhouden om onze dagelijkse taken uit te voeren.

Gek op iemand zijn kan zo ver gaan dat we depressief kunnen worden en zelfs zelfmoord kunnen plegen. Maar wie heeft er nu wel in dit korte leven geleerd om binnen de perken lief te hebben?

Niemand wordt met deze kennis geboren en alleen de jaren zullen ons kunnen vertellen wat de liefde voor elk van ons betekent. En verliefdheid, in tegenstelling tot wat mensen vaak geloven, is geen statische term, maar één die varieert van persoon tot persoon. Jezelf kennen is de sleutel tot bepalen hoe jij wenst lief te hebben, hoe jij je wenst te voelen, en, kortom, hoe jij wenst te bestaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.