Ubuntu, het emotionele Zuid-Afrikaanse woord dat nadenkt over het leven

Volgens de Afrikaanse cultuur is een persoon met ubuntu iemand die beschikbaar is voor anderen, vrij van egoïsme en hebzucht, bedreven in tolerantie en empathie.
Ubuntu, het emotionele Zuid-Afrikaanse woord dat nadenkt over het leven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Ubuntu is een ethisch principe, een existentiële waarde die ons aanspoort om met elkaar te verbinden, samen te leven en elkaar te respecteren. Het is een term van Afrikaanse oorsprong, meer specifiek van de Zulu- en Xhosa-talen.

In feite is er onder de inheemse bevolking van Zuid-Afrika een mooi en populair gezegde dat luidt: “umuntu, ngumuntu, ngabantu.” Het kan worden vertaald als ‘ik ben omdat we zijn’ of ‘menselijkheid tegenover anderen’.

Het is altijd interessant om in contact te komen met de taalkundige erfenissen van andere culturen. Taal is immers de manier waarop we de wereld begrijpen en representeren. In het geval van het woord ubuntu moet worden opgemerkt dat het het concept van de mensheid oproept en dat het een symbool was van de revolutie die Nelson Mandela in 1990 begon.

De predikant en politicus Desmond Tutu maakte zich dit woord ook eigen. In feite integreerde hij het in het morele kompas dat hij de mensen van dit land zijn leven lang probeerde bij te brengen. Nederigheid, empathie, respect, samenhang. Het is een even suggestief als filosofisch idee. Laten we dat van dichterbij bekijken.

“Een persoon met Ubuntu is open en beschikbaar voor anderen, bevestigt anderen. Hij of zij voelt zich niet bedreigd dat anderen in staat en goed zijn. Dit is gebaseerd op een behoorlijke zelfverzekerdheid die voortkomt uit de wetenschap dat hij of zij in een groter geheel thuishoort. Dit verminderd wanneer anderen worden vernederd of vernederd, wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.”

Desmond Tutu

Handen met duiven

Ubuntu, het algemeen belang is het eigen goed

Wanneer we een bepaalde leeftijd bereiken, hebben we de neiging om na te denken over de zin van het leven. Het zou echter verrijkender en praktischer zijn om er vanaf een heel jonge leeftijd mee te beginnen.

We zouden bijvoorbeeld de rol van filosofie kunnen beschouwen, van concepten die daarin een heel compendium van waarden, benaderingen en nobele betekenissen omvatten. Sterker nog, we zouden ze zo snel mogelijk onze eigen kunnen maken.

Ubuntu betekent ‘Ik ben omdat we zijn’ en er zijn maar weinig ideeën die samenvatten wat de mensheid zo goed is (of zou moeten zijn). Zoals Desmond Tutu zei, wil deze term ons eraan herinneren dat de essentie van mens zijn verbonden is met gemeenschap en respectvolle verbinding met anderen. We doen er allemaal toe, elk leven is belangrijk en we verdienen waardigheid, respect en aandacht.

Als we elkaar respecteren, vormen we samen een betekenisvolle eenheid. Daarom, als we iemand schade toebrengen, ontmenselijken we onszelf ook. Als we terugkijken naar het apartheidstijdperk en het systeem van rassenscheiding dat we eind jaren tachtig en begin jaren negentig in Zuid-Afrika hebben ervaren, kunnen we de betekenis van dit idee begrijpen.

Vriendelijkheid verbindt ons en geeft authentieke zin aan het leven

Vriendelijkheid is de emotionele lijm die ons met elkaar verbindt. Dit is wat het leven echte zin geeft. De persoon met ubuntu beoefent niet alleen vriendelijkheid, maar voelt het ook en begrijpt dat zonder dit niets kan worden volgehouden. Inderdaad, opzettelijke schade schaadt ons allemaal, en de gruwel van alle vormen van agressie leeft generaties lang in ons.

Het is de moeite waard om te denken aan Erich Fromms reflectie op de ontmenselijkte samenleving en zijn angst dat technologische vooruitgang ons een koudere, egoïstischere en minder empathische wereld zou brengen. De praktijk van ubuntu betekent dat dit niet gebeurt. Het herinnert ons eraan dat alleen als we op zoek zijn naar het algemeen welzijn, dat van ons ook de overhand heeft.

Case Western Reserve University (VS) deed onderzoek (Engelse link) dat beweerde dat altruïsme terugkeert naar het eigen geluk. Zoals de ubuntu-filosofie benadrukt: “Ik ben omdat we zijn en aangezien we samen zijn, dan ben ik.”

Ubuntu is een soort filosofie die de eenheid van de mensheid benadrukt. Dit is een waarde die al generaties lang aanwezig is in veel Afrikaanse volkeren.

Mensen die hun handen samenvoegen als symbool voor ubuntu

De ubuntu-filosofie om de kloof tussen ons te overbruggen

Onze samenleving wordt geregeerd door technologie. Ook door sociale verschillen, onzekerheid en een diep gevoel van eenzaamheid. In feite zijn we meer verbonden dan ooit, maar tegelijkertijd voelen we ons leeg en zelfs zinloos. Af en toe kijken we met hoop naar de toekomst, maar bijna altijd met angst.

In deze diverse wereld die wordt geregeerd door oneindige belangen en met grote tekortkomingen, hebben we dit concept, deze filosofie, meer dan ooit nodig. Ubuntu is de beoefening van tolerantie en zorg voor anderen. We kunnen anderen niet behandelen als wegwerpwezens, want dan creëren we scheidingen en bouwen we muren die ons scheiden.

De zin van het leven is om eenheid te bereiken met de mensen om ons heen. Om anderen te respecteren, te kunnen luisteren, mee te voelen en bruggen te slaan. Dat is waar geluk, de oplossing die onze angsten en eenzaamheid tempert en oplost. “Ik ben omdat we zijn” is een mooie en hoopvolle boodschap die het waard is om onze mantra te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aknin LB, Hamlin JK, Dunn EW. Giving leads to happiness in young children. PLoS One. 2012;7(6):e39211. doi: 10.1371/journal.pone.0039211. Epub 2012 Jun 14. PMID: 22720078; PMCID: PMC3375233.
  • Figueras, Abert (2010) Ubuntu : Sudáfrica, el triunfo de la concordia. Plataforma
  • Post SG. Altuism, happiness, and health: it’s good to be good. Int J Behav Med. 2005;12(2):66-77. doi: 10.1207/s15327558ijbm1202_4. PMID: 15901215.
  • Mngome. Mungi (2019) Everyday Ubuntu: Living Better Together, the African Way. Bantam Press

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.