Teleurstelling en depressie, vergelijkbaar en toch verschillend

Alle teleurstelling doet pijn, vernietigt je hoop en duwt je in een tijdelijke staat van verdriet en rusteloosheid. Teleurstelling is echter niet hetzelfde als depressie. In dit artikel bekijken we de verschillen.
Teleurstelling en depressie, vergelijkbaar en toch verschillend
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 26 november, 2023

Teleurstelling en depressie lijken vaak erg op elkaar. In beide toestanden ervaar je inderdaad pijn, lusteloosheid, vermoeidheid, teleurstelling, enz. Maar eigenlijk zijn ze heel verschillend. Er is eenvoudig wetenschappelijk bewijs dat dit feit ondersteunt. Toch lijden veel mensen aan teleurstelling, waarbij ze er vaak van uitgaan dat ze een stemmingsstoornis hebben.

Uiteraard moet een depressie nooit helemaal worden uitgesloten. Het is echter een multifactorieel en veel complexer fenomeen dan teleurstelling. Je teleurgesteld voelen betekent dat je verwachtingen een klap hebben gekregen. Hoewel het pijnlijk is, verwijst het meestal naar specifieke momenten in de tijd. Teleurstelling is ook een manier om te leren.

Als je in een bepaalde periode teleurstelling na teleurstelling ervaart, kun je problemen krijgen. In dit geval kunnen je symptomen representatief zijn voor een meer specifieke situatie. De wetenschap heeft dit specifieke fenomeen onderzocht. We gaan er eens naar kijken.

“De meeste dingen stellen teleur tot je dieper kijkt.”

Graham Greene

Trieste vrouw

Depressie en teleurstelling

Als er één universele, frequente en onvermijdelijke emotie is, dan is het teleurstelling. Sterker nog, het ervaren ervan is heel gewoon. Het is echter de manier waarop je ermee omgaat die alles verandert. Als je in die toestand blijft hangen, raak je gefrustreerd. Je zult ook voortdurend twijfelen of je iemand wel of niet opnieuw moet vertrouwen.

Aan de andere kant, als je erin slaagt om je teleurstellende ervaringen in evenwicht te brengen en ervan te leren, zul je met een beter gevoel van zelfbeheersing verder gaan in je leven. In feite zijn teleurstellingen onvermijdelijk. Ze horen gewoon bij het leven. Bovendien, hoewel je niet op de wereld komt met de wetenschap hoe je ermee om moet gaan, leer je vroeg of laat hoe.

Aan de andere kant zijn depressieve stoornissen zeker geen onvermijdelijk onderdeel van het leven. Sterker nog, depressie en teleurstelling zijn niet hetzelfde. Dat komt omdat het om verschillende ervaringen gaat. Hoewel je misschien geneigd bent te denken dat teleurstelling vaak uitmondt in een depressie, is het dus iets anders dat veel vaker voorkomt.

Het is zelfs zo dat depressieve mensen en mensen die niet gediagnosticeerd zijn, degenen zijn die de neiging hebben om steeds terugkerende teleurstellingen te ervaren. Dat komt omdat ze het leven zien door een filter van negativiteit, neerslachtigheid en hulpeloosheid. Laten we meer te weten komen.

Wat is het verschil tussen teleurstelling en depressie?

De South Dakota State University voerde in 2012 een onderzoek (Engelse link) uit in een poging om de psychologische ervaring van teleurstelling te begrijpen. Het onderzoek definieerde het als een ontmoedigend gevoel waarbij verwachtingen en aspiraties ten opzichte van iets of iemand instorten. De persoon verliest ook tijdelijk een deel van zijn doelgerichtheid.

Teleurstelling

Teleurstelling bestaat uit een specifieke en beperkte pijnlijke ervaring op een bepaald moment die je dwingt om veel dingen opnieuw te formuleren. Je voelt een scala aan emoties zoals verdriet, boosheid, teleurstelling, rusteloosheid, enz. Je geest blijft echter actief. Bovendien probeer je vaak te verwerken wat er is gebeurd om ervan te leren, je aan te passen en verder te gaan.

Depressie

Depressie daarentegen is een langere en multifactoriële ervaring. Teleurstelling is meestal niet de enige aanleiding voor deze stemmingsstoornis. Over het algemeen omvat deze stoornis meer dimensies die niet gemakkelijk te definiëren zijn.

Bovendien ervaar je bij depressie een bredere, beperkende en aanhoudende symptomatologie. Bijvoorbeeld slaap- en eetstoornissen, vermoeidheid, lusteloosheid, negatieve gedachten, hopeloosheid, enz.

Bij teleurstelling stel je de vraag waarom? Waarom is het gebeurd? Je probeert een betekenis te vinden. Maar als je depressief bent, heb je al lang niet meer gevraagd waarom. Dat komt omdat je geest alleen maar verslagenheid bevat en je het gevoel hebt dat je alles kwijt bent.

Kunnen teleurstellingen leiden tot een stemmingsstoornis?

We weten dat teleurstelling en depressie niet hetzelfde zijn. Maar kan het eerste leiden tot het tweede? In bepaalde situaties wel. Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Yale (VS) legt dit verder uit.

  • Aanhoudende teleurstellingen die iemand tot een staat van hopeloosheid drijven, kunnen leiden tot een depressieve stoornis.
  • Wanneer dit gebeurt, is er een heel specifiek hersengebied bij betrokken: de habenula (Engelse link). Het is een extreem kleine structuur die verwant is aan de pijnappelklier.
  • De laterale habenula ontvangt impulsen van de basale ganglia en het limbisch systeem. Het heeft ook verbindingen met dopaminerge en serotonerge neuronen. Wanneer iemand de hoop verliest na een aantal negatieve en teleurstellende ervaringen, stopt de habenula met de interactie met de neuronen die te maken hebben met motivatie. Op dat moment verandert de stemming.
Oplichtend brein

Teleurstelling en depressie: de negatieve geest die alles verandert

In 1916 schreef Sigmund Freud een essay met de titel “Enkele karaktertypen die we tegenkomen in psycho-analytisch werk.” Daarin vermeldde hij iets heel interessants. Hij stelde dat er mensen zijn die, ook al zijn ze succesvol, teleurgesteld zijn.

Sterker nog, er zijn mensen die, ondanks dat ze alles in hun voordeel hebben, zich voortdurend teleurgesteld voelen. De vader van de psychoanalyse suggereerde dat deze mensen neurotische profielen zouden kunnen hebben.

Tegenwoordig weten we dat depressie vaak een stoornis is die zich in stilte manifesteert. Bovendien verandert het volledig de manier waarop je de informatie ziet en verwerkt die via je zintuigen tot je komt.

In deze toestand ziet je geest alleen maar problemen. Je bekijkt elke positieve gebeurtenis met argusogen. De werkelijkheid wordt teleurstellend. Het heden is gevuld met onzekerheid en de toekomst met wanhoop.

Hoewel het waar is dat teleurstelling en depressie twee verschillende entiteiten zijn, kunnen ze soms samengaan. Wanneer dit gebeurt, zijn er echter meer variabelen aanwezig dan alleen teleurstelling.

In werkelijkheid dwingt elke gebeurtenis die je verwachtingen schendt je tot een cognitieve en emotionele inspanning om het te accepteren, er betekenis aan te geven en het te boven te komen. Tenslotte betekent leven dat je weet hoe je je plannen onder ogen moet zien en bijstellen. Daar draait het om in het leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bunkers, Sandra. (2012). The Lived Experience of Feeling Disappointed: A Parse Research Method Study. Nursing science quarterly. 25. 53-61. 10.1177/0894318411429063.
  • Tzieropoulos, H., de Peralta, R. G., Bossaerts, P., & Gonzalez Andino, S. L. (2011). The impact of disappointment in decision making: inter-individual differences and electrical neuroimaging. Frontiers in human neuroscience4, 235. https://doi.org/10.3389/fnhum.2010.00235
  • Kaye, A., & Ross, D. A. (2017). The Habenula: Darkness, Disappointment, and Depression. Biological psychiatry81(4), e27–e28. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2016.12.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.